25/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

ΚΥΠΕ - Kυριακή Δημητρίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 25/05/2013 10:03


1. «Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου συναντήθηκε χθες (την Πέμπτη) με τη Διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα. (Ο κ. Αιμιλίου) έλαβε τις διαβεβαιώσεις που η Κυβέρνηση της Κύπρου ζήτησε γύρω από τη φύση του δείπνου», αναφέρεται στο τελικό κείμενο της δήλωσης του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ.
Διπλωματικές πηγές μιλούν για συνεχείς επικοινωνίες του Μόνιμου Αντιπροσώπου με την κ. Μαλκόρα και τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων Τζέφρι Φέλνταν, που κατέληξαν στην τελική ανακοίνωση, το κείμενο της οποίας ικανοποιεί τη Λευκωσία.

2. Ισχυρή υποστήριξη στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και τη διαδικασία ειρήνευσης στο Κουρδικό, έδωσε από την Άγκυρα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία μιας λύσης στο Κυπριακό και τη σημασία της Τουρκίας στις συνομιλίες για το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με την αγγλόφωνη Χουριέτ, αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, έθιξε και το ζήτημα της Κύπρου, λέγοντας ότι η ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

3. Πολύ ενθαρρυντικά παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των εργασιών της  Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) όσον αφορά τις ταυτοποιήσεις, καθώς  και τις εξελίξεις σε άλλους τομείς εργασιών της, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2013, όπως και στα αμέσως επόμενα χρόνια,  ανακουφίζοντας ολοένα και περισσότερες οικογένειες αγνοουμένων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ε/Κ Εκπρόσωπος στη ΔΕΑ Δρ Άριστος Αριστοτέλους. Με την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά και συνεχίζει η διάθεση των  αναγκαίων οικονομικών πόρων, συνέχισε ο Δρ Αριστοτέλους, αναμένεται ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με τα υφιστάμενα μέσα,  οι ταυτοποιήσεις θα ξεπεράσουν τις 100, αυξάνοντας το σύνολο των ταυτοποιήσεων περίπου στις 440 ή και περισσότερες.

4. Συνέρχεται στις 10.00 η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ η οποία, όπως είχε ανακοινωθεί από το κόμμα, θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και τις αντικομματικές συμπεριφορές πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές. Στη συνεδρία θα τεθούν προς συζήτηση και έγκριση τα χρονοδιαγράμματα που υιοθετήθηκαν από το Εκτελεστικό Γραφείο του Κόμματος, σύμφωνα με τα οποία το Καταστατικό και πολιτικό συνέδριο θα πραγματοποιηθούν τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και η εκλογική συνέλευση τέλος Νοεμβρίου.

5. Η Κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη για τους ρυθμούς με τους οποίους επιχειρείται η έξοδος από το καθεστώς διαχείρισης της Τράπεζας Κύπρου, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι "θα έπρεπε να έχει ήδη επιτευχθεί και να έχει διοριστεί Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, να έχουν ήδη δοθεί οι μετοχές στους μέτοχους για να μπορέσουν να αποφασίσουν για την τύχη της εταιρείας".

6. Τη συνομολόγηση συμφωνίας δανείου, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη συγχρηματοδότηση των έργων και προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο σε χθεσινή του συνεδρία.  

7. Χωρίς καμία αλλαγή το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την Παρασκευή το 13ο διάταγμα επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές, το οποίο τίθεται σε ισχύ με χρονική διάρκεια επτά ημερών. Το ποσό της χωρίς μετρητά πληρωμής ή και μεταφοράς χρημάτων παραμένει στις €15.000 μηνιαίως, ανά φυσικό πρόσωπο και στις €75.000 μηνιαίως, ανά νομικό πρόσωπο, ανά πιστωτικό ίδρυμα προς λογαριασμούς που διατηρούνται σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα εντός της Δημοκρατίας.  Παράλληλα εκδόθηκε το 4ο διάταγμα που αυξάνει στις 14  τις ξένες τράπεζες που εξαιρούνται από τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές.

8. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει το έργο που επιτελεί το Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να ενισχύσει μέσα από σειρά δράσεων το έργο που επιτελεί η Μονάδα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

9. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς θα συναντηθούν την Δευτέρα το βράδυ στο Παρίσι με τον Ρώσο ομόλογό τους Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν για τη μελλοντική διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές.

10. Ανανέωσε για μια ακόμη τετραετία ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΚΟΠ Μάριος Λευκαρίτης την παρουσία του στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, κατά τη διάρκεια του ετήσιου Κογκρέσου της οργάνωσης, στο Λονδίνο.  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΚΟΠ, δεν χρειάστηκε τελικά να γίνουν εκλογές για την Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, καθώς οι υποψήφιοι ήταν όσες και οι θέσεις, λόγω της απόσυρσης της υποψηφιότητας του Πορτογάλου Fernando Gomes. 
(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΜΚ)