25/5/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στο 45ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ 25/05/2013

Απευθύνω θερμό χαιρετισμό στο σημερινό 45ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του.
Η ΕΤΥΚ έχει καταξιωθεί μέσα από την πολύχρονη παρουσία της στο συνδικαλιστικό κίνημα ως δύναμη διεκδίκησης, σοβαρότητας και ευθύνης. Με ωριμότητα, σωφροσύνη αλλά και αγωνιστικό πνεύμα και μαχητικότητα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μελών της, ένα ασφαλές εργασιακό πλαίσιο που να αποκλείει αυθαιρεσίες των εργοδοτών, ενώ την ίδια στιγμή έδωσε δείγματα και παραδείγματα ενός κοινωνικά υπεύθυνου συνδικαλιστικού κινήματος. Ενός κινήματος που θέτει πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της κοινωνίας και του συλλογικού καλού.
Αγαπητοί φίλοι,
Το Συνέδριο σας συνέρχεται κάτω από τις συνθήκες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Κύπρο ως αποτέλεσμα δημοσιονομικών προβλημάτων αλλά και της κατάρρευσης τμήματος του τραπεζικού τομέα. Λάθη και παραλείψεις οδήγησαν στη σημερινή δεινή θέση με βαρύτατο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
Η Κύπρος βιώνει τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, εν πολλοίς και εξαιτίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2011 για απομείωση του ελληνικού χρέους, χωρίς καμία εκ μέρους του πρόνοια προστασίας των κυπριακών τραπεζών. Αναμφίβολα, η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup για την απομείωση καταθέσεων στην Κύπρο παραβιάζει κατάφωρα το αναπαλλοτρίωτο ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιοκτησίας και εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ΕΕ διότι καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Ευρωπαίων. Η απόφαση καταπέλτης του Eurogroup εν ολίγοις μετατρέπει την Κύπρο σε πειραματόζωο, υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών και την ελευθερία των συμβάσεων, εξουθενώνοντας ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην εθνική μας κυριαρχία. Εκτιμάται ότι τα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα θα οδηγήσουν την κυπριακή οικονομία σε φαύλο κύκλο ύφεσης, σε δραματική ανεργία, σε κλείσιμο επιχειρήσεων και μαζική φτώχεια.
Θα πρέπει ακόμα να επισημάνω ότι όσοι πήραν αυτή την ανάλγητη απόφαση δεν έλαβαν υπόψη ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και 39 χρόνια τις συνέπειες της βάρβαρης εισβολής μιας χώρας που είναι μάλιστα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της Τουρκίας. Δεν έλαβαν υπόψη ότι ως αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής η Κύπρος έχασε το 70% των πλουτοπαραγωγικών της πόρων, είχε και έχει την υποχρέωση να στηρίξει 200 χιλιάδες πρόσφυγες που εξακολουθούν να ζουν μακριά από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, είχε και έχει την υποχρέωση να στηρίξει τις οικογένειες χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974.
Η αλληλεγγύη, που είναι θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απουσίασε. Η απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς οξύνουν περαιτέρω το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ και οδηγούν τους πολίτες σε απόγνωση, αβεβαιότητα και ευρωσκεπτικισμό. Οι αρχές της κοινοτικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, του αλληλοσεβασμού και της ισοτιμίας μεταξύ των εταίρων, αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και εγγυώνται για δεκαετίες την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ένωσης, καθιστώντας την πόλο έλξης για ένταξη νέων χωρών, έχουν υπονομευθεί και χρειάζονται επειγόντως αποκατάσταση και επαναβεβαίωση.
Όταν μιλούμε για Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρώ ότι είναι πλέον καιρός να πούμε ορισμένες αλήθειες. Για ποια Ένωση μιλούμε; Αυτή του πλούσιου Βορρά και του εξαρτημένου Νότου; Όταν μιλούμε για την Ευρωζώνη αναφερόμαστε στις πολιτικές που καθορίζει μια ισχυρή χώρα ή μια ομάδα χωρών και επιβάλλονται σε χώρες που έχουν μεν το ίδιο νόμισμα, αλλά όχι τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες; Ποια είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας θεσμικά όργανα προσβλέπουν στην ευημερία αριθμών και όχι στην ευημερία των ανθρώπων; Σε ποια τραπεζική ένωση αναφερόμαστε όταν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κύπρο υπονομεύουν σοβαρά τις προοπτικές μιας τέτοιας Ένωσης; Πάνω απ’ όλα, πώς επιδεικνύεται στην πράξη η βασική αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ;
Οι μέχρι τώρα προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης πάσχουν και χαρακτηρίζονται από κραυγαλέα ανισότητα και έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας. Τα σχέδια διάσωσης και λιτότητας πάσχουν γιατί είναι ξένα με την ανάπτυξη και έχουν καταστεί συνώνυμα με τη μαζική φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την καλπάζουσα ανεργία. Τα αποφασιστικά μέτρα για ρύθμιση των αγορών απουσιάζουν και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι εκείνοι που προκάλεσαν την κρίση θα καταβάλουν το τίμημα αλλά και ότι πληρώνουν το αντίτιμο που τους αναλογεί στο κόστος εξόδου από την κρίση.
Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης οδηγεί σε συνεχόμενες αυξήσεις του χρέους, σε οικονομική και χρηματοπιστωτική παράλυση και, το κυριότερο, σε μια προοπτική που δεν έχει μέλλον. Είναι κατεπείγουσα η ανάγκη η κυπριακή οικονομία να ξαναβρεί το δρόμο της σταθερότητας στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, για να απαλλαγούμε από τα δεσμά της Τρόικας, του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Αυτή είναι σήμερα η μεγάλη πρόκληση και η μεγάλη ευθύνη για όλους.
Θέλω με τη σημερινή ευκαιρία να σας διαβεβαιώσω για μια ακόμα φορά, εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι θα επαγρυπνούμε και θα ενεργούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση τόσο των εργασιακών σας δικαιωμάτων όσο και των συνταξιοδοτικών σας ωφελημάτων και των ταμείων προνοίας.
Σε αυτή τη δύσκολη εθνική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία το συνέδριο σας αποτελεί προσφερόμενο βήμα προβληματισμού, διαλόγου, συλλογικής δράσης και ευθύνης. Η ΕΤΥΚ, ως συνδικαλιστική παράταξη κοινωνικής και εθνικής ευθύνης αλλά και μαχητική έπαλξη υπεράσπισης και διεκδίκησης των αναφαίρετων δικαιωμάτων των μελών της και ευρύτερα των εργαζομένων, έχει να διαδραματίσει έναν αναβαθμισμένο και καθοριστικό ρόλο για να πάει μπροστά η Κύπρος. Για οικονομική ανασυγκρότηση, με πρόοδο, με ανάπτυξη, ευημερία για όλους, με κοινωνική συνοχή. Για να ανοίξουμε όλοι μαζί ένα καινούριο δρόμο προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο 45ο Συνέδριο σας.