18/5/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Ο Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε ρωσικό πλοίο στο λιμάνι Λεμεσού




Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου, συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Ρωσίας κ. Vyacheslav D. SHUMSKIY επιστρέφθηκε σήμερα νωρίς το απόγευμα το ρωσικό ανθυποβρυχιακό πλοίο «Ναύαρχος Παντελέγιεφ».  Κατά την άφιξή του Υπουργού, στρατιωτικό άγημα του απέδωσε τιμές και ακολούθως ξεναγήθηκε στο πλοίο και έτυχε ενημέρωσης για τις δυνατότητες του.


Μετά το πέρας της επίσκεψής του ο Υπουργός Άμυνας προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους λέγοντας ότι η επίσκεψή του στο πλοίο, το οποίο ανήκει, όπως είπε, στο πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας, πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρέσβης της Ρωσίας

«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η επίσκεψη γίνεται πριν την επίσκεψή μου στη Μόσχα και την συνάντηση που θα έχω με τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας, όπου θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω μια σειρά από θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων των δυο χωρών, ιδιαίτερα των δυο Υπουργείων. Και στόχος των δυο χωρών είναι να είμαστε πρωταγωνιστές όσον αφορά την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.

Αντιλαμβάνεστε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή τρέχουν, είναι πολύ ευαίσθητες, και όσον αφορά τη Συρία ασφαλώς. Βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη περιοχή και τέτοιες συνεργασίες νομίζω ότι προωθούν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή. Αντιλαμβάνεστε επίσης ότι τέτοιες επισκέψεις όταν γίνονται από τέτοιες χώρες -και είχαμε και άλλες από άλλες σημαντικές χώρες, όπως Ην. Πολιτείες Αμερικής, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία- αναδεικνύουν τον σημαντικό πλέον γεοστρατηγικό και γεοπολιτικό ρόλο της Κύπρου. Και αυτό είναι καθοριστική σημασίας» είπε ο Υπουργός Άμυνας.

Ερωτηθείς κατά πόσο το λιμάνι Λεμεσού θα παρέχει διευκολύνσεις στη Ρωσία ενόψει και της κατάστασης στη Συρία, ο Υπουργός απάντησε ότι δεν θεωρεί ότι υφίσταται κάποιο πρόβλημα στο να παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία διευκολύνσεις. «Τέτοιες διευκολύνσεις», πρόσθεσε «παρέχουμε και σε άλλες χώρες. Δεν έχει συζητηθεί ακόμη κάτι περαιτέρω. Όμως τέτοιες διευκολύνσεις θα συνεχίσει η Κύπρος να τις δίνει μέσα στα πλαίσια ακριβώς και του σημαντικού της ρόλου στην περιοχή».

Κληθείς να απαντήσει εάν συζητήθηκε, κατά την επίσκεψη του στο πλοίο, και το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη βδομάδα στη Μόσχα, ο κ. Φωτίου απάντησε ότι θα έχει την ευκαιρία να το συζητήσει σε συνάντηση που θα έχει με τον πρέσβη την Τρίτη στο γραφείο του.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το περιεχόμενο της συνάντησης του στη Μόσχα ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι αυτή τη συνάντηση τη θεωρεί καθοριστικής σημασίας  γιατί θα είναι, όπως είπε, η πρώτη μετά από πολλά χρόνια. «Υπάρχουν στα σκαριά» συμπλήρωσε, «κάποιες συμφωνίες που θα πρέπει να υλοποιηθούν και υπάρχουν και άλλες συμφωνίες που θα πρέπει να υπογραφούν σε κάποιο στάδιο. Υπάρχουν ζητήματα που τρέχουν όσον αφορά την ίδια την περιοχή που βρισκόμαστε. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν αρκετά θέματα που θα συζητήσουμε».

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της Ρωσίας για την παρουσία της χώρας στην περιοχή και ερωτηθείς ποια είναι τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή,  ο Υπουργός απάντησε: «Νομίζω ότι κάθε χώρα θέλει να διασφαλίσει τα συμφέροντα της»  και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ποια είναι τα συμφέροντα της χώρας. «Αυτό να ρωτήσετε τους ίδιους» είπε. «Εμείς πρέπει να διασφαλίζουμε τα δικά μας συμφέροντα», τόνισε.

«Η Ρωσία αποτελεί ένα σταθερό φίλο της Κύπρου διαχρονικά. Η Ρωσία στήριζε  και στηρίζει τις θέσεις μας στο εθνικό μας θέμα. Είναι ένας αξιόπιστης σταθερός σύμμαχος και έτσι πρέπει να συνεχίσει να είναι» κατέληξε.