21/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ "ΔΕΚΑ"

ΚΥΠΕ - Αργυρώ Αγγελίδου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 21/05/2013 10:30


1. Απαντήσεις σε όσους τον επικρίνουν για τους χειρισμούς του στο Eurogroup έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος κάλεσε όλους να αναλογιστούν τις συνέπειες ενός «ηρωϊκού ΟΧΙ» και μιας άτακτης χρεοκοπίας. Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η Κυβέρνηση πέτυχε διαφοροποιήσεις στο αρχικό μνημόνιο και διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αυτά δεν θα προέλθουν από πρόσθετες φορολογίες, αλλά από νοικοκύρεμα του κράτους.

2. Σειρά επαφών στην Κύπρο θα έχει σήμερα αντιπροσωπεία τεχνοκρατών της Τρόικας για την καθιερωμένη παρακολούθηση των θεμάτων που αφορούν τον χρηματοοικονομικό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι τεχνοκράτες της Τρόικας, θα συναντηθούν μεταξύ άλλων με τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και με Διοικήσεις τραπεζών και θα αφορούν την καθιερωμένη παρακολούθηση (standard monitoring) των θεμάτων του χρηματοοικονομικού τομέα
3. Τουλάχιστον δέκα άτομα του Υπουργείου Εσωτερικών διερευνώνται για το ενδεχόμενο διάπραξης είτε πειθαρχικών παραπτωμάτων είτε ακόμη και ποινικών παραπτωμάτων, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος. Ανέφερε, επίσης, ότι στην όλη διαχείριση των τ/κ περιουσιών που πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές, «αναπτύχθηκε μια κουλτούρα διαπλοκής αν και ο όρος αυτός είναι επιεικής, αφού θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω και μαφιόζικη», όπως είπε. 4. Συνεδριάζει από τις 9.00 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για να συζητήσει τις αναφορές Βουλευτών ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης παραπληροφόρησε ή απέκρυψε στοιχεία σε σχέση με τους όρους εντολής του οίκου Alvarez & Marsal. Η συνεδρία, η οποία έχει γενικό θέμα συζήτησης "Η λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος", θα επικεντρωθεί και σε άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων η προώθηση δανείων σε ξένα νομίσματα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των δανειοληπτών για τους συναλλαγματικούς κινδύνους και τα δάνεια που παραχωρήθηκαν σε ανώτατα στελέχη των τραπεζών με χαριστικά επιτόκια.
5. Αγνοια δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Eduardo Del Buey, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για την επιστολή του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με την οποία διαμαρτυρόταν για τη λανθασμένη περιγραφή ή διατύπωση από τον Ειδικό του Σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ, σχετικά με το δείπνο που θα έχει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. 6. Δυστυχώς, οι ενδείξεις για το άμεσο μέλλον δεν είναι  καλές και με βάση εκτιμήσεις της ΕΕ προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας μας κατά 15-20% δήλωσε την Δευτέρα ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Φειδίας Πηλείδης. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ, ο κ. Πηλείδης είπε ότι «ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης αναμένεται εκτόξευση της ανεργίας μέχρι το 20-22%, αύξηση στα ‘λουκέτα’ επιχειρήσεων και διάβρωση όλων σχεδόν των οικονομικών δραστηριοτήτων του τόπου.
7. Για εξαναγκασμό της Βουλής έκανε λόγο τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης, αναφερόμενος, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, "σε ένα εκβιαστικό και πιεστικό τρόπο" με τον οποίο η Βουλή κλήθηκε να εγκρίνει κατά πλειοψηφία την ενίσχυση της Λαϊκής Τράπεζας από το κράτος με 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα παρουσιάζεται στην Ερευνητική, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος. 8. Σε "πρόωρες εκλογές" στις 28 Ιουλίου προσανατολίζονται στα κατεχόμενα. Στην ημερομηνία κατέληξε κατά πλειοψηφία η αρμόδια "επιτροπή" της ψευδοβουλής, η οποία θα πάρει τελικές αποφάσεις στις 23 Μαίου. Η πρότασης μομφής εναντίον της "κυβέρνησης" Κιουτσιούκ κατατέθηκε χθες στην "ολομέλεια", έγινε αποδεκτή και θα τεθεί προς ψήφιση την ερχόμενη Δευτέρα. Σήμερα η ψευδοβουλή συζητά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
9. Την πώληση του μεγαλεπήβολου έργου Venus Rock Golf Resort στην περιοχή Χα- Ποταμι σε Κινέζους επενδυτές, ανακοίνωσε η Dolphin Capital Investors του Μίλτου Καμπουρίδη, συνδεδεμένη εταιρεία με την αναπτυξιακή εταιρεία Aristo του Θεόδωρου Αριστοδήμου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το έργο πουλήθηκε σε διεθνή κοινοπραξία με έδρα το Χονγκ Κονγκ.  Η τιμή αγοράς καθορίστηκε στα 290 εκ. ευρώ, αλλά με ορισμένους όρους για ποσό 48.5 εκ. ευρώ. Η συμφωνία αφορά τις μετοχές και περιουσιακά στοιχεία του project συμπεριλαμβανομένης της γης, όλες τις άδειες που χορηγήθηκαν μέχρι τώρα, και τα συμβόλαια και συμφωνίες που σχετίζονται με το έργο.
10. Αυστηρότερες ποινές τόσο στους εμπόρους όσο και στους αγοραστές των παράνομων από τα κατεχόμενα αλιευμάτων αποφασίστηκαν σε σύσκεψη τη Δευτέρα μεταξύ του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη με εκπροσώπους όλων των Αγροτικών Οργανώσεων.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΒΑ)