20/5/13

Δελτίο ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 20/05/2013 09:55

1. Οποιαδήποτε νέα διαδικασία στο Κυπριακό θα πρέπει να παραμείνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να διεξάγεται με βάση τις αποφάσεις και εντολές του Συμβουλίου Ασφαλείας και να βασίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου. Έστειλε δε το μήνυμα ότι αυτή τη στιγμή «προτεραιότητα μας είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τον κυπριακό λαό και η οποιαδήποτε νέα διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει σε πιο κατάλληλο χρόνο.

2. Στίγμα στην ιστορία της πολιτισμένης ανθρωπότητας, χαρακτηρίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, τη γενοκτονία των Ποντίων, με αφορμή την επέτειο της 19ης Μαΐου, ημέρας μνήμης και τιμής της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού. Στην ανάγκη συλλογικής προσπάθειας για να τοποθετηθεί το τουρκικό κράτος στη θέση που του αρμόζει, στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τα φρικαλέα του εγκλήματα, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.
3. Εκδηλώσεις μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία πραγματοποιήθηκαν χθες και σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε μέλη και οπαδούς της Χρυσής Αυγής και μέλη και οπαδούς αριστερών οργανώσεων και του ΚΚΕ στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου.
4. Η πατρίδα μας, τη δεδομένη στιγμή, χρειάζεται να στηρίξει αλλά και να στηριχθεί από την Ελληνίδα Κύπρια Μάνα, για να μη χαθεί ο οικογενειακός ιστός που συνέχει τις αξίες και παραδόσεις μας και για το γενικό καλό, δήλωσε την Κυριακή η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε εκδήλωση του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών ΣΕΚ και ΑΠΟΠ Παλαιχωρίου.
5. Παρά την περίοδο κρίσης που διανύουμε, τα Επιμορφωτικά Κέντρα παρέχουν την ευκαιρία, έστω και μερικής εργοδότησης, σε 800 περίπου άνεργους προσοντούχους εκπαιδευτές, όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το ενδιαφέρον της σημερινής Κυβέρνησης για το θεσμό αυτό είναι τεράστιο.
6. Διεθνείς διπλωμάτες θα προσπαθήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες να στηρίξουν σθεναρά τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου που μαστίζει εδώ και δυο χρόνια τη Συρία, ωστόσο οι πιθανότητες για την επίτευξη αυτού του στόχου φαίνεται να είναι ελάχιστες. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο στη Γενεύη. Εξάλλου, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα βρίσκεται την Τετάρτη στην Ιορδανία για να συμμετάσχει στις συνομιλίες των «Φίλων της Συρίας», ενώ η αντιπολίτευση της Συρίας συνεδριάζει την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.
7. Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αττική η 34η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στη μνήμη του Βουλευτή της ΕΔΑ και μαραθωνοδρόμου Γρηγόρη Λαμπράκη, από τη δολοφονία του οποίου στη Θεσσαλονίκη συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια.
8. Πρόταση μομφής εναντίον της ψευδοκυβέρνησης αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη «βουλή» από την εσωκομματική αντιπολίτευση του κόμματος Εθνικής Ενότητας στα κατεχόμενα, συνεπικουρούμενη από τα τρία «κοινοβουλευτικά» κόμματα της αντιπολίτευσης.
9. Πραγματοποιείται το βράδυ της Δευτέρας η ετήσια γιορτή των βραβεύσεων της ΚΟΠ. Πέραν των καθιερωμένων βραβεύσεων της χρονιάς, θα γίνουν επιπρόσθετες βραβεύσεις, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Το Αριστείο της ΚΟΠ, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, θα δοθεί φέτος στην ΑΕΛ Λεμεσού για την πολύ καλή της πορεία στις προκριματικές φάσεις του Champions League και τη συμμετοχή της στη φάση των ομίλων του UEFA Europa League.

10. Στη δεύτερη κατηγορία θα αγωνίζεται στην επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, παρά τη χθεσινή του νίκη με 4-2 επί της Αλκής, στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α` κατηγορίας. Στο άλλο παιχνίδι του τρίτου Ομίλου, Νέα Σαλαμίνα και Εθνικός Άχνας εξήλθαν ισόπαλες 2-2.
(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΑΓΚ/ΜΜ)