2/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ "ΔΕΚΑ"

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 02/05/2013 10:04

1. Για το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαΐου διευθετήθηκε συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Πηγή του διεθνούς οργανισμού είπε πως η συνάντηση γίνεται με αίτημα της κυπριακής πλευράς

2. Την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσουν να υλοποιούνται τα μέτρα της Κυβέρνησης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου. Η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε πως τα μέτρα της κυβέρνησης στοχεύουν στη δημιουργία 8.000 θέσεων εργασίας άμεσα, προσθέτοντας πως «θα προχωρήσουμε με άλλα σχέδια και με άλλα μέτρα».
3. Τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ τον Μάρτη κατέγραψε η Κύπρος. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα (από 21,5% σε 27,2% μεταξύ Ιανουαρίου 2012 και Ιανουαρίου 2013), στην Κύπρο (από 10,7% σε 14,2%), την Ισπανία (από 24,1% σε 26,7%) και την Πορτογαλία (από 15,1% σε 17,5%). Σε σύγκριση με πέρσι, η ανεργία αυξήθηκε σε δεκαεννέα κράτη μέλη και μειώθηκε σε οκτώ.
4. Δεν έγινε κατά νομότυπο τρόπο η επίδοση των κατηγορητηρίων προς τους Ανδρέα Βγενόπουλο και Ευθύμιο Μπουλούτα αποφάνθηκε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου αφού μελέτησε τις γραπτές αγορεύσεις των δικηγόρων των δυο κατηγορουμένων καθώς και του συνηγόρου υπεράσπισης. Το Δικαστήριο όρισε την 26η Ιουνίου ως ημέρα κατά την οποία οι δυο κατηγορούμενοι θα εμφανιστούν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου νοουμένου ότι μέχρι εκείνη την ημέρα θα τους έχει γίνει επίδοση των κατηγορητηρίων
5. «Στο σημείο που εβρισκόμεθα όλοι πρέπει να προσγειωθούμε και οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μιλώντας κατά την εκδήλωση της ΣΕΚ για την εργατική Πρωτομαγιά. Πρέπει να εργαστούμε όλοι πολύ σκληρά γιατί μόνο έτσι «θα βγούμε από πάνω», πρόσθεσε.
6. Επιβάλλεται να υπάρχει ενότητα που θα αποτελέσει σύμβολο αντίστασης και αγώνα για την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού που δοκιμάζεται από την παρατεινόμενη τουρκική κατοχή και από την οδυνηρή πίεση της οικονομικής δυσχέρειας,  τόνισε την Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης σε επικήδειο λόγο στην κηδεία του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974 Θεμιστοκλή Βαρνάβα, τα λείψανα του οποίου ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA
7. Διεθνής ομάδα χειρουργών πραγματοποίησε στις ΗΠΑ μεταμόσχευση τραχείας αρτηρίας από βλαστοκύτταρα σε δίχρονο κοριτσάκι από τη Νότια Κορέα. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τέτοια επέμβαση σε παιδί, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
8. Το εργατικό κίνημα στην Κύπρο γιόρτασε χθες με εκδηλώσεις την εργατική πρωτομαγιά. Ο Αναπληρωτής ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας δήλωσε πως το τίμημα των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση και η εγκληματικά κερδοσκοπική στάση κάποιων τραπεζιτών το πληρώνει η εργατική τάξη. Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε πως ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η κρίση από τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ έχει ως συνέπεια η Ευρώπη να βουλιάζει στη φτώχεια, την ανεργία, την ύφεση
9. Με αισθήματα θλίψης και οδύνης, η αθλητική οικογένεια και ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία, αποχαιρέτησε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης την επικοντίστρια  Μαριάννα Ζαχαριάδη. Η κηδεία της Μαριάννας  Ζαχαριάδη, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κορυφαίων αθλητών, προπονητών, παραγόντων του στίβου, τελέστηκε με έξοδα του ΚΟΑ, μέσα σε κλίμα βαρύτατου πένθους στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Κελοκέδαρα της Πάφου  από όπου κατάγεται ο πατέρας της αθλήτριας, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.
10. Γερμανική υπόθεση θα είναι ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού χθες βράδυ η Μπάγερν Μονάχου συνέτριψε εκτός έδρας την περίφημη Μπαρτσελόνα με 0-3 και με συνολικό σκορ 7-0, πέρασε στον τελικό όπου θα αντιμετωπίσει την επίσης γερμανική Μπορούσια Ντόρντμουντ. Στο μεταξύ, διεξάγονται απόψε οι δύο επαναληπτικοί αγώνες για την ημιτελική φάση του Γιουρόπα Λιγκ, με την Τσέλσι να φιλοξενεί την Βασιλεία και την Μπενφίκα τη Φενερμπαχτσέ.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)