29/5/13

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου 29/05/2013


Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τον διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την πώληση τουρκοκυπριακής γης σε Ελληνοκύπριο, την αλλαγή των συντελεστών και στη συνέχεια την πώληση της στην ΑΤΗΚ, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χάσικος, ερωτηθείς για το θέμα που αφορά τουρκοκυπριακή γη και τις διεξαγόμενες σχετικές έρευνες, είπε ότι «έγινε μια συζήτηση σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε ο διορισμός Ερευνητικής Επιτροπής η οποία θα έχει εντολή τη διερεύνηση πώλησης τουρκοκυπριακής γης σε Ελληνοκύπριο, την αλλαγή των συντελεστών και το ότι αυτή η γη πωλήθηκε στη συνέχεια στην ΑΤΗΚ. Όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο της Ερευνητικής Επιτροπής».
Ερωτηθείς για τα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτά θα ανακοινωθούν αργότερα. «Σήμερα έγινε μια κατʼ αρχάς συζήτηση, και στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα υπάρχει ολοκληρωμένη η πρόταση με ενδεχόμενο, στο πλαίσιο αυτής της διερεύνησης, να διερευνηθούν στο σύνολό τους οι αγορές ακίνητης ιδιοκτησίας από πλευράς ΑΤΗΚ. Και θα σας ανακοινωθούν και οι ερευνώντες».
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η Κυβέρνηση πιστεύει ότι η διαφάνεια πρέπει να είναι το κύριο χαρακτηριστικό για ό,τι αφορά διαχείριση δημοσίου χρήματος είτε και χρημάτων που αφορούν ταμεία προνοίας ή συντάξεις υπαλλήλων ημικρατικών οργανισμών. Άρα είναι επιτακτική η ανάγκη όπως όλα αυτά ερευνηθούν για να γνωρίζει ο καθένας κατά πόσο η διοίκηση ήταν χρηστή ή όχι».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Νεοκλή Συλικιώτη ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών αγγίζουν τα όρια λιβέλου και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να καταφύγει στη δικαιοσύνη, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «είναι δικαίωμα του κ. Συλικιώτη, αν θεωρεί ότι οι δηλώσεις μου εμπεριέχουν στοιχεία λιβέλου, να στραφεί εναντίον μου νομικά. Από την άλλη, όμως, είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση της Κυβέρνησης όλα αυτά να διερευνηθούν έτσι ώστε να γνωρίζει ο κόσμος κατά πόσο οι αποφάσεις λήφθηκαν στο πλαίσιο του Νόμου και της χρηστής διοίκησης».
Ερωτηθείς, ο κ. Χάσικος είπε ότι «σας διαβεβαιώνω ότι η πρόθεση είναι τάχιστα να έχουμε πόρισμα έτσι ώστε να σταματήσουν οι όποιες εικασίες, ψίθυροι, και συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα».
Κληθείς να πει αν θα διερευνηθούν και άλλοι ημικρατικοί οργανισμοί που να έχουν κάνει παρόμοιες αγοραπωλησίες, ο κ. Χάσικος είπε ότι για την ώρα συζητούμε για τον συγκεκριμένο ημικρατικό οργανισμό».
Ερωτηθείς για τα πολεοδομικά κίνητρα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «προχωρά το θέμα αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα τα ενέκρινε στην τελική τους μορφή και αποτελούν μέρος της προσπάθειας που καταβάλλει η Κυβέρνηση για ανάκαμψη της οικονομίας. Σε αυτά τα πλαίσια είναι και η παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων με στόχο την προσέλκυση επενδυτών».
Κληθείς να πει αν το θέμα της ΑΤΗΚ υποκινείται λόγω της έκθεσης της Γενικής Ελέγκτριας, ο κ. Χάσικος είπε ότι «για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι στη βάση της έκθεσης της Γενικής Ελέγκτριας. Ωστόσο, πρέπει να πω ότι οι εκθέσεις της Γενικής Ελέγκτριας πάντοτε είναι αρκούντως υποβοηθητικές σε τέτοιες έρευνες. Τα κίνητρά μου ήταν άλλα. Τα κίνητρά μου ήταν ο πόλεμος, αν μου επιτρέπεται η λέξη, που εξαπέλυσα εναντίον όσων έφερναν Τουρκοκύπριους στις ελεύθερες περιοχές έχοντας το χρονόμετρο στο χέρι, δηλαδή όταν δήθεν συμπλήρωναν έξι μήνες μπορούσαν να πουλήσουν την τουρκοκυπριακή γη σε Ελληνοκύπριους.
Πουθενά δεν λέει ο Νόμος ότι μετά από έξι μήνες μπορεί να πουλήσει. Εκείνο που λέει ο Νόμος είναι, πρώτον, ότι πρέπει ο Τουρκοκύπριος να είναι κάτοικος των ελεύθερων περιοχών, δεύτερον, ο Τουρκοκύπριος να έχει φύγει από την Κύπρο πριν από το 1974 και τρίτον (που αφορά και τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις) να μην κατέχει ελληνοκυπριακή περιουσία στα κατεχόμενα».
Πρόσθεσε ότι το άλλο κίνητρό του αφορούσε τις «πωλήσεις» ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα από Ελληνοκυπρίους που προσέφευγαν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. «Και εκεί υπήρχε το άλλο μεγάλο θέμα που αφορά το Κτηματολόγιο, δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι όχι μόνο να βοηθούνται αλλά και να παροτρύνονται από Ελληνοκύπριους του Δημοσίου, υπαλλήλους του Κτηματολογίου, για να προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή. Από εκεί λοιπόν ξεκίνησα και φτάσαμε στο σημείο που φτάσαμε», είπε ο κ. Υπουργός.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Συλικιώτη ότι οι αποφάσεις του ήταν στη βάση αποφάσεων του τότε Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χάσικος είπε ότι «το θέμα δεν είναι προσωπικό με τον κ. Συλικιώτη. Εδώ ελέγχεται η προηγούμενη διακυβέρνηση. Ο κ. Συλικιώτης ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου και το Υπουργικό Συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις κυρίως στη βάση των πληροφοριών, των στοιχείων που καταθέτει ο αρμόδιος Υπουργός».