11/5/13

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου για την «Ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής σε όσους θυσιάστηκαν ως αποτέλεσμα της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση ‘Ευάγγελος Φλωράκης’» 11/05/2013

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές,

Το καλοκαίρι του 2011 επεφύλαξε για τη χώρα μας μια μεγάλη τραγωδία. Η φονική έκρηξη στο Μαρί, την 11η Ιουλίου 2011, καταγράφηκε ως μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έπληξαν την Κύπρο από το 1974 και μετά.


Η σημερινή ημέρα έχει οριστεί ως ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής σε όσους θυσιάστηκαν ως αποτέλεσμα της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Τα δεκατρία άξια παλικάρια που θυσιάστηκαν στον βωμό του καθήκοντος, τους οποίους θρηνήσαμε και θρηνούμε για τον άδικο χαμό τους, έχουν προστεθεί στον μακρύ κατάλογο όσων έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα μας.

Στην εποχή που ζούμε, τα δεκατρία θύματα της φονικής έκρηξης δεν δίστασαν ούτε δευτερόλεπτο όταν κλήθηκαν να επιτελέσουν το καθήκον τους και έγιναν πρότυπα για όλους εμάς και τις επόμενες γενιές που θα έλθουν. Δεκαοκτάχρονα και δεκαεννιάχρονα παιδιά, νέοι οικογενειάρχες, αξιωματικοί, οι Διοικητές του Ναυτικού και της Ναυτικής Βάσης, με αφοσίωση και αυταπάρνηση έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι γενναίοι.

Ο πόνος για τον χαμό των αδελφών μας στο Μαρί θα μας διακατέχει παντοτινά. Παντοτινά επίσης θα συνοδεύουν τη μνήμη τους η αυθόρμητη και συνειδητή απόδοση τιμής και ο απέραντος σεβασμός μας. Παντοτινά θα στέλνουν σε όλους τους πολίτες της Κύπρου, και πιο πολύ στους μαθητές και στις μαθήτριες, το μήνυμα πως η προσήλωση στην πατρίδα και στο δημόσιο συμφέρον αποτελούν υπέρτατο αγαθό.
Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές,

Ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού αισθάνομαι έντονα το καθήκον να επιμεληθώ προσωπικά τις εκδηλώσεις μνήμης που καθιερώνονται στα σχολεία μας. Θα είναι εκδηλώσεις αγάπης γι’ αυτούς που χάθηκαν και παρήγορου λόγου για τις οικογένειες τους. Θα είναι εκδηλώσεις περισυλλογής για τις αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή. Θα είναι εκδηλώσεις-μάθημα για ολόκληρη την κοινωνία. Αυτό απαιτεί η θυσία τους και αυτό θα επιτελέσει από κοινού ολόκληρη η σχολική κοινότητα – μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς με εκείνο τον τρόπο που υπαγορεύουν οι παραδόσεις μας και η δική τους υπέρτατη θυσία.

Τιμώντας σήμερα και αποδίδοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους θυσιάστηκαν ως αποτέλεσμα της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και συναισθανόμενοι το βάρος που η πολιτεία φέρει για την ανείπωτη αυτή τραγωδία, υποκλινόμαστε μπροστά στη θυσία των ηρώων μας και, ταυτόχρονα, αντλούμε πρότυπα πολιτών που θέλουμε για την Κύπρο μας. Πολιτών προσηλωμένων στην πατρίδα και στο δημόσιο συμφέρον, πολιτών που χαρακτηρίζονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και αγωνιστικότητα, πολιτών έτοιμων να υπερασπιστούν και να θυσιαστούν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, της Κύπρου.