29/4/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ "ΔΕΚΑ"

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 29/04/2013 09:52

1.Δέσμη μέτρων για τον εκσυγχρονισμό του κράτους παρουσιάζει το μεσημέρι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Η νέα δέσμη αφορά τη διαφάνεια, την πάταξη των φαινομένων της διαπλοκής και της διαφθοράς, την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την καλύτερη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών τα μέτρα συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη.

2.Πραγματοποιήθηκε χθες το κούρεμα του 37,5% επί των ανασφάλιστων καταθετών (άνω των €100.000) της Τράπεζας Κύπρου. Από το συνολικό ποσό των καταθέσεων, πέραν των €100,000, έχουν αφαιρεθεί τυχόν δανειακές και άλλες πιστωτικές υποχρεώσεις. Οι ανασφάλιστες καταθέσεις υπολογίστηκαν στα €8,1 δις (χωρίς να περιλαμβάνει λογαριασμούς πελατών clientominee/trustee ύψους €0.7 δις που εξετάζοντο μέχρι να εντοπιστούν οι τελικοί δικαιούχοι) με την μετατροπή να εκτιμάται ότι θα επιφέρει κεφάλαια ύψους €3,1 δις για την Τράπεζα Κύπρου. Για σκοπούς υπολογισμού του ύψους ανακεφαλαιοποίησης υπολογίστηκαν ζημιές ύψους €1,5 δις στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας με βάση τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco κάτω από το ακραίο σενάριο.
3.Υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Οι θετικές ψήφοι ήταν 168, οι αρνητικές 123 και καταγράφηκε και ένα «παρών» σε σύνολο 292 παρόντων βουλευτών. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε μετά τη ψηφοφορία ότι η Κυβέρνηση βγήκε πιο ενισχυμένη, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μιλούσαν για προβλήματα. Πρόσθεσε ότι σε μία δύσκολη συγκυρία η Ελλάδα θα αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει.
4.Υπέρ της προσωρινής εξόδου χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος από την Ευρωζώνη και της δημιουργίας νομισματικής ένωσης των ισχυρών, τάσσεται ο Γερμανός οικονομολόγος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν. Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung", ο κ. Ζιν επαναλαμβάνει ότι μια προσωρινή έξοδος χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση του κοινού νομίσματος, ενώ τονίζει ότι, ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου, πιθανή έξοδος δεν θα είχε σοβαρές συνέπειες για το σύνολο της Ευρωζώνης.
5.Θα πρέπει "να τελειώνουμε με τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη", δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα "Ομπζέρβερ" ο Γάλλος υπουργός Προστασίας του Καταναλωτή, ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν, σημειώνοντας ότι ένας από τους λίγους που πιστεύουν ακόμη ότι οι πολιτικές αυτές λειτουργούν είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
6.Με μία συγκινητική εγκύκλιο που αναγνώστηκε την Κυριακή των Βαΐων σε όλους τους Ελληνορθόδοξους Ορθοδόξους της Αμερικής, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απηύθυνε εκ μέρους της Επαρχιακής Συνόδου έκκληση προς όλους τους πιστούς να συνδράμουν οικονομικά στην προσπάθεια για την ανακούφιση του δοκιμαζόμενου από την οικονομική κρίση κυπριακού λαού.
7. Δέκα ναυτικοί αγνοούνται μετά την βύθιση του φορτηγού πλοίου Piri Reis στα νοτιοδυτικά της Μεσσήνης. Το πλοίο βυθίστηκε ύστερα από σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο CONSOUTH. Το Piri Reis είχε αναχωρήσει φορτωμένο με λίπασμα από την Ανάμπα της Αλγερίας με προορισμό την Ουκρανία. Στην επιχείρηση για εντοπισμό των αγνοουμένων συμμετέχουν πλωτά σκάφη του λιμενικού, τέσσερα παραπλέοντα πλοία, ένα αεροσκάφος C-130 και ένα ελικόπτερο Σικόρσκι.
 8.Έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία της Αστυνομίας συγκάλεσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο στο ΓΣΠ στον αγώνα ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ και την χρήση δακρυγόνων από την Αστυνομία.
9.Υπόθεση διάρρηξης και πρόκλησης ζημιών κατά τη διάρκεια των χθεσινών πανηγυρισμών οπαδών του ΑΠΟΕΛ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος διερευνά η Αστυνομία.  Οι δράστες διέρρηξαν το γραφείο του βοηθού Διευθυντή στην Τεχνική Σχολή Λευκωσίας απ` όπου έκλεψαν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ έβαλαν φωτιά σε καναπέ. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι είχε παραβιαστεί και αίθουσα διδασκαλίας απ` όπου είχε κλαπεί αριθμός καρεκλών.
10.Την κατάκτηση του 22ου πρωταθλήματος στην ιστορία του πανηγυρίζει από χθες ο ΑΠΟΕΛ. Ενώ απομένουν δύο στροφές για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, οι γαλαζοκίτρινοι εξασφάλισαν και μαθηματικά τον τίτλο παρά την ήττα τους το Σάββατο, αφού η Ομόνοια κέρδισε χθες στο ΓΣΠ την Ανόρθωση με 4-0.Στον όμιλο της διαβάθμισης, ο Εθνικός Άχνας κέρδισε τον Ολυμπιακό με 3-1, ενώ η Νέα Σαλαμίνα επικράτησε εκτός έδρας με σκορ 2-1 της Αλκής. Στις δύο αγωνιστικές που υπολείπονται θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό με την τρίτη ομάδα που θα διαβαθμιστεί καθώς και την ομάδα που θα αγωνιστεί στο μπαράζ με την Αναγέννηση Δερύνειας.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)