8/4/13

Ο Βουλευτής κ. Σ. Φυττής εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής στην Πρώτη Σύνοδο των Προέδρων των Κοινοβουλίων – μελών της Κ.Σ. ΕγΜ

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της Πρώτης Συνόδου των Προέδρων των Κοινοβουλίων-μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο (Κ.Σ.ΕγΜ). Στη Σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία, στις 6 και 7 Απριλίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz, που προεδρεύει επίσης αυτό το διάστημα της Κ.Σ.ΕγΜ, συμμετείχαν 42 Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της ΕγΜ. Τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και Κοσμήτορας του Σώματος κ. Σοφοκλής Φυττής. Κύριο θέμα της Συνόδου αποτέλεσε η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, και των εθνικών κοινοβουλίων, με στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες και με έμφαση στα κράτη των νοτίων ακτών της Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργασίες της Συνόδου συνδυάστηκαν με τις εργασίες του 2ου Μεσογειακού Φόρουμ του Ιδρύματος Anna Lindh, που διοργανώθηκε ταυτόχρονα στη Μασσαλία. Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Schulz τόνισε ότι ο στόχος που έθεσαν οι Αρχηγοί των κρατών της Μεσογείου το 2008 όταν εγκαινιάστηκε η διαδικασία της ΕγΜ για μια Μεσόγειο που θα αποτελεί την πιο δυναμική και γοργά αναπτυσσόμενη περιοχή του κόσμου μέχρι το 2030, μπορεί να επιτευχθεί. Κλειδί για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας αποτελούν η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κρατών της περιοχής, υπογράμμισε. Η Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε ομόφωνα κατά τη λήξη της Συνόδου καταδεικνύει τη δέσμευση των Κοινοβουλίων της περιοχής για δυναμική επανεκκίνηση της πρωτοβουλίας της ΕγΜ και, κυρίως, αναγνωρίζει την ουσιαστική συμβολή της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών στην εδραίωση των δημοκρατικών διαδικασιών στα υπό μετάβαση κράτη, ώστε όλοι οι λαοί της Μεσογείου να διαβιούν σε συνθήκες σταθερότητας, ευημερίας και προόδου.
Ο κ. Φυττής εκφράζοντας την υποστήριξη της Κύπρου στην Κοινή Διακήρυξη, αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινής βούλησης για εξεύρεση λύσεων προς άμεση αντιμετώπιση των εντάσεων που παρατηρούνται σε κράτη της περιοχής. Παράλληλα, τόνισε ο Κύπριος Βουλευτής, θα πρέπει να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμες λύσεις που να διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους τους λαούς της Μεσογείου και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι γυναίκες και οι νέοι. Ο κ. Φυττής υπογράμμισε επίσης την ανάγκη συντονισμού των δράσεων στον τομέα του περιβάλλοντος για εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη. Οι κλιματικές αλλαγές, είπε, αποτελούν άλλη μια κοινή πρόκληση, καθώς ευθύνονται για σωρεία φαινομένων που παρατηρούνται στην περιοχή και εντείνονται τα τελευταία χρόνια, όπως οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, οι ακραίες θερμοκρασίες και τα αυξημένα επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα. Όλα αυτά πρέπει να τύχουν άμεσης αντιμετώπισης, καθώς οδηγούν αναπόφευκτα στη μείωση των αποθεμάτων πόσιμου νερού και των αγροτικών καλλιεργειών, και έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών, κατέληξε ο κ. Φυττής.