8/4/13

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με εκπροσώπους του Παναγροτικού 08/04/2013

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Γεωργίας, με τον Γενικό Γραμματέα κ. Νεκτάριο Κάρυο και εκπροσώπους του Παναγροτικού.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ως ακολούθως:


«Κατά τη σημερινή μας συνάντηση έγινε ανάλυση του αγροτικού προγράμματος της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και παράλληλα ανταλλάξαμε απόψεις για το θέμα της αγροτικής ανάπτυξης, γενικότερα, και έχουμε δεσμευθεί ότι θα είμαστε σε συνεχή επαφή τόσο με τον Παναγροτικό όσο και με όλες τις Αγροτικές Οργανώσεις ώστε να δώσουμε στον αγροτικό κόσμο και την αγροτική οικονομία την ώθηση που χρειάζεται.

Αναφορικά με το θέμα των ζωοτροφών, πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει εμφανιστεί τις τελευταίες μέρες μετά τα όσα έχουν αποφασιστεί στο Eurogroup και όπως γνωρίζετε υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά. Αυτό το πρόβλημα απασχολεί φυσικά και τους κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν μπορούν σήμερα να προμηθευθούν τις ζωοτροφές γιατί δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα. Το Υπουργείο Γεωργίας εργάζεται συστηματικά αυτό το διάστημα για να επιλύσει το θέμα και σήμερα θα δώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα διαβιβαστεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ελπίζω ότι το θέμα αυτό θα λάβει ένα αίσιο τέλος. Δεν θα επεκταθώ αυτή τη στιγμή αναφορικά με την πρόταση, αλλά θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό αφού εξεταστεί από το Υπουργείο Οικονομικών».

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, κατά πόσον η πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών σχετίζεται με τη φημολογία για επίταξη των ζωοτροφών, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι ποτέ δεν έχει γίνει μια τέτοια πρόταση. Θα δώσουμε μια πρόταση η οποία θα απαμβλύνει το πρόβλημα στο παρόν στάδιο, υπογράμμισε.
«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα αποθεμάτων. Μιλάμε για πρόβλημα ρευστότητας και γι’ αυτό οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να προμηθευθούν ζωοτροφές. Όλοι γνωρίζετε ότι η Επιτροπή Σιτηρών δεν δέχεται επιταγές της Λαϊκής Τράπεζας και δέχεται επιλεκτικά τις επιταγές της Τράπεζας Κύπρου και γι’ αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε το πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Κουγιάλης.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έχουν εξευρεθεί χρήματα από κάποια άλλη πηγή, ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι πρώτα πρέπει να δοθεί η πρόταση που έχει να κάνει το Υπουργείο Γεωργίας προς το Υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια θα υπάρξει ενημέρωση επί του περιεχομένου της.

Τέλος, σε ερώτηση εάν σύντομα θα τεθεί θέμα έλλειψης γάλακτος είτε άλλων ζωικών προϊόντων στην αγορά, ο κ. Κουγιάλης επισήμανε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν αποθέματα ζωοτροφών δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στη μείωση της παραγωγής γάλακτος ή άλλων ζωικών προϊόντων. Το θέμα που τίθεται είναι το θέμα της ρευστότητας - τόσο των κτηνοτρόφων όσο και της Επιτροπής Σιτηρών για να μπορεί να προμηθευθεί νέα φορτία ζωοτροφών – και αυτό είναι που πρέπει να επιλύσουμε, τόνισε.