8/4/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο του CIPA 08/04/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) κ. Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη και τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού κ. Χάρη Παπαχαραλάμπους. Παρών στη συνάντηση ήταν ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο κ. Υπουργός είπε: «Σήμερα είχαμε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων, (CIPA) και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήσαμε τρόπους με τους οποίους θα επιταχύνουμε μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας, με επίκεντρο, βεβαίως, ενδεχόμενα μεγάλα έργα που είναι σήμερα στο στάδιο της διαδικασίας εφαρμογής τους.
Έχουμε συμφωνήσει ότι μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ο Οργανισμός θα παραθέσει μια σειρά από μέτρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και μια σειρά από έργα τα οποία εκκρεμούν και θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν». Πρόσθεσε ότι μερικά από αυτά τα έργα αφορούν θέματα μαρίνων και γηπέδων γκολφ.
Ερωτηθείς εάν έχουν συζητηθεί συγκεκριμένα μέτρα, όπως η παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων σε ξένους επενδυτές, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως έχουν συζητηθεί και αυτά όπως και άλλα θέματα.
«Είναι μια αρκετά μεγάλη σειρά έργων τα οποία θα τύχουν της σωστής προτεραιότητας, για να ξέρουμε ποια μπορεί να υλοποιηθούν άμεσα, ποια μεσοπρόθεσμα και ποια μακροπρόθεσμα, τα οποία μπορεί και να είναι πιο θεσμικά», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο κ. Αγκαστινιώτης είπε: «Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν πάρα πολλά θέματα που αφορούν την οικονομία, αλλά κυρίως την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς δήλωσε ότι θα είναι παρών αυτή την εβδομάδα στο Global Russian Business Meeting που θα γίνει στη Λεμεσό και στο οποίο θα λάβουν μέρος περίπου 270 ξένοι -κυρίως Ρώσοι- και η Κυβέρνηση θα είναι παρούσα και την Κυριακή το βράδυ θα χαιρετίσει το συνέδριο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η Κύπρος παραμένει ελκυστικός προορισμός και, σε συνεργασία με τον Υπουργό, αλλά και με άλλους, όπως με το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ, εντός της εβδομάδας θα δώσουμε στον Πρόεδρο ολοκληρωμένη πρόταση για μέτρα και κίνητρα, που μπορούν να συμφωνηθούν και να υλοποιηθούν, ούτως ώστε να ξεκινήσει ξανά η οικονομία, γενικά να εργάζεται η κυπριακή αγορά, αλλά και για να γίνει η Κύπρος ακόμη πιο ελκυστική στους ξένους επενδυτές.
Υπάρχουν πάρα πολλά μέτρα, τα οποία έχουμε προτείνει και που θα προτείνουμε και επίσημα αυτή την εβδομάδα, προκειμένου την ερχόμενη εβδομάδα να μπορούν να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις».
Κληθείς να αναφερθεί σε μερικά από αυτά τα μέτρα που θα προταθούν, ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι δεν θα ήταν σωστό να προαναγγελθεί κάτι που δεν έχει συμφωνηθεί. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «σίγουρα υπάρχουν μέτρα και για την απόκτηση διαβατηρίων και για τους ξένους επενδυτές, που θα επενδύσουν από τώρα και στο εξής στην Κύπρο, αλλά και θέματα που αφορούν την ταχεία υλοποίηση επενδύσεων».
Κληθείς να πει αν έχει προκαλέσει ζημιά η ακαταστασία της κυπριακής οικονομίας σε ό,τι αφορά τους ξένους επενδυτές, ο κ. Αγκαστινιώτης δήλωσε ότι «οι δομές των διαφόρων ξένων επενδυτών δεν φεύγουν από την Κύπρο και αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι ίσως αρχίζουν να εργάζονται με άλλες Τράπεζες εκτός Κύπρου, αλλά οι εταιρείες τους παραμένουν στην Κύπρο και δεν έχουμε κανένα σημαντικό περιστατικό φυγής εταιρείας ξένων συμφερόντων από την Κύπρο». Πρόσθεσε ότι «τα εισοδήματα για την Κύπρο, όσον αφορά τη διαχείριση των εταιρειών τους, παραμένουν στην Κύπρο».