30/4/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ "ΔΕΚΑ"

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - Γιώργος Μιχαήλ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 30/04/2013 09:55
1.Ήταν προειλημμένη η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη στην εκπομπή NETWEEK της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως η Κύπρος ήταν το πειραματόζωο για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται οι προβληματικές τράπεζες στην ευρωζώνη. Προσθέτει παράλληλα ότι σημασία έχει η πειθαρχημένη διαχείριση της κρίσης.

2. Τίθεται σήμερα ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση με την Τρόικα. Η πλειοψηφία που αναμένεται να σχηματιστεί θα είναι οριακή. Υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ (20), του ΔΗΚΟ (8), ενώ εκτιμάται ότι υπέρ θα ταχθεί και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. Το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση θα καταψηφιστούν από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ (19), της ΕΔΕΚ (5), το βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ Νίκο Κουτσού, το βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη και τον ανεξάρτητο βουλευτή Ζαχαρία Κουλία.
3. Εν τω μεταξύ, έξω από το κτίριο της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 3 το απόγευμα παγκύπρια κινητοποίηση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις πολιτικές λιτότητας που διοργανώνουν η Συμμαχία Πολιτών, η ΕΔΟΝ, η ΠΕΟ και η ΠΟΓΟ.
4. Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κάλεσε τη Βουλή να λάβει «μια πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση» και να κυρώσει τη Δανειακή Σύμβαση και το Μνημόνιο, τονίζοντας ότι τα πράγματα θα είναι «πάρα πολύ δύσκολα». Προειδοποίησε ότι χωρίς το πρόγραμμα η Κύπρος θα οδηγηθεί σε πλήρη οικονομική κατάρρευση, ενώ οι συνέπειες της εξόδου από την ευρωζώνη θα είναι «δραματικές».
5.Επιβάλλεται ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός του κράτους, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρουσιάζοντας χθες τη δεύτερη δέσμη μέτρων για εκσυγχρονισμό του κράτους. Είχε προηγηθεί πριν από δύο περίπου βδομάδες η εξαγγελία δέσμης μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας.
6. Προτεραιότητά του, όταν ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Οικονομικών στις 5 Αυγούστου 2011, ήταν η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, την άσχημη κατάσταση των οποίων είχε διαγνώσει από τις πρώτες ημέρες της παρουσίας του στο Υπουργείο, δήλωσε χθες ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία.
7. Σύσκεψη για θέματα ενέργειας πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Χθες ο κ. Λακκοτρύπης είχε δηλώσει ότι όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με το μέλλον της ΚΡΕΤΥΚ και της ΔΕΦΑ θα εξεταστούν μέσα στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας εξορθολογισμού του κράτους.
 8. Σε διαθεσιμότητα τέθηκε χθες από τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο άλλος ένας υπάλληλος του Κτηματολογίου, ο οποίος, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού, ενώ εργαζόταν στο Κτηματολόγιο, «την ίδια ώρα έκανε και τον κτηματομεσίτη».
9. Εντάλματα σύλληψης δύο προσώπων εκδόθηκαν χθες σχετικά με τα επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ. Ο ένας από τους συλληφθέντες ανακρίθηκε και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο άλλος κρατείται και αναμένεται σήμερα να οδηγηθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για έκδοση διατάγματος κράτησης.
10. Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία μόλις 23 ετών η αθλήτρια Μαριάννα Ζαχαριάδη. Η Κύπρια αθλήτρια, η οποία τις τελευταίες ημέρες είχε πέσει σε κώμα, έπασχε από λέμφωμα Χότσκινς (καρκίνος του λεμφατικού ιστού) και νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΜΙ/ΜΜ)