29/4/13

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη

Η ανακοίνωση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για την πρόταση της για την Οικονομία, αν και σημειώνουμε ότι μέχρι τώρα δεν έχει κατατεθεί, εντούτοις για άμεση συνεισφορά στο δημόσιο διάλογο, επισημαίνω τα ακόλουθα:

Πέραν των δραματικών πολιτικών περιπλοκών που ευνόητα ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι θα προκύψουν από έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη, ταυτόχρονα υπάρχουν και συγκεκριμένες οικονομικές αρχές και απόψεις τις οποίες ο κάθε καλόπιστος συνομιλητής πρέπει να λάβει πολύ καλά υπόψη.
Πρώτον, για τις μικρές οικονομίες και μη εξαγωγικού χαρακτήρα, όπως η κυπριακή, η οποιαδήποτε υποτίμηση του νομίσματος είναι κοινώς παραδεκτό ότι δεν προσφέρει ουσιαστικά αυτά που αναμένει κανείς από μια υποτίμηση νομίσματος σε χώρα εντελώς διαφορετικού οικονομικού προσανατολισμού από τη δική μας.
Αυτός, εξάλλου, ήταν και ο λόγος που ουσιαστικά η Κυπριακή Δημοκρατία όταν είχε νόμισμα την κυπριακή λίρα δεν προέβη ποτέ σε υποτίμηση εκτός τη συγκεκριμένη περίοδο της δεκαετίας του ʼ70, όταν η κυπριακή λίρα ήταν συνδεδεμένη με τη στερλίνα και η υποτίμηση επεβλήθη εξ ανάγκης.
Δεύτερο, υπό τις σημερινές περιστάσεις, ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ και υιοθέτηση ενός εξ αντικειμένου πιο ανίσχυρου νομίσματος θα δημιουργούσε ακόμη χειρότερα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αναπόφευκτα αυτό θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες εκροές κεφαλαίων τη στιγμή που η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα είναι το βασικό ζητούμενο.
Τρίτον, η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα συνεπάγεται άμεση μείωση της αγοραστικής αξίας των εισοδημάτων των πολιτών. Η δε αναμενόμενη εκτόξευση του πληθωρισμού θα διαβρώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Ταυτόχρονα, η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα συνεπάγεται ανάλογη μείωση και στην αγοραστική αξία του συνόλου των καταθέσεων συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλισμένων καταθέσεων.
Επίσης, το κόστος των εισαγωγών θα εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα ακόμη και έλλειψη αγαθών πρώτης ανάγκης.
Επειδή κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι μπορεί να υπάρξει έξοδος από την ευρωζώνη χωρίς να σημαίνει αυτόματα έξοδο και από την ΕΕ, τονίζουμε ότι αυτό δημιουργεί πολιτικό και νομικό κίνδυνο εκδίωξης της Κύπρου από την ΕΕ.