30/4/13

Παρέμβαση του Βουλευτή κ. Α. Φακοντή σε Συνάντηση των Προέδρων Επιτροπών των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ γα το θέμα της ανεργίας των νέων 30/04/2013

Ολοκληρώθηκαν χθες στο Δουβλίνο οι εργασίες της Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Εργασίας, Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Κοινωνικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των υποψηφίων για ένταξη χωρών.
Στη Συνάντηση, που διοργανώθηκε από το Ιρλανδικό Κοινοβούλιο στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Ιρλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της ανεργίας των νέων, της αξιοποίησης του δυναμικού των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της προώθησης μιας επιχειρηματικής Ευρώπης, καθώς και το θέμα της καινοτομίας στις επιχειρήσεις. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αντρέας Φακοντής.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της ανεργίας των νέων ο κ. Φακοντής τόνισε ότι τα αυστηρά μέτρα λιτότητας τα οποία επιβλήθηκαν από την Τρόικα στις χώρες της νότιας Ευρώπης επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση και υποβαθμίζουν τη Στρατηγική «Ευρώπη 2020».

Ο Κύπριος βουλευτής αναφέρθηκε στις δραματικές συνέπειες της κρίσης χρέους που βιώνει η Κύπρος, ως συνέπεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτώβρη 2011 για απομείωση του ελληνικού χρέους, χωρίς καμία πρόνοια για προστασία των κυπριακών τραπεζών. Ο κ. Φακοντής καυτηρίασε τις πρωτοφανείς αποφάσεις του Eurogroup της 15ης και 25ης Μαρτίου 2013, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μεταχειρίστηκαν την Κύπρο ως πειραματόζωο με την επιβολή κουρέματος στις τραπεζικές καταθέσεις.

Τα μονόπλευρα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από την Τρόικα θα οδηγήσουν την κυπριακή οικονομία σε φαύλο κύκλο ύφεσης, στη διάλυση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος, στο κλείσιμο των επιχειρήσεων, σε μαζική φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και δραματικά ποσοστά ανεργίας, υπογράμμισε ο κ. Φακοντής. Επισήμανε επίσης ότι η ανεργία των νέων στην Κύπρο ανέρχεται σε 31.8%, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν αυξητική τάση, η οποία θα επιδεινώσει περαιτέρω τα συνεπακόλουθα προβλήματα.

Στη συνέχεια, ο κ. Φακοντής κάλεσε τους θεσμούς της ΕΕ να επαναβεβαιώσουν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και να την μεταφράσουν σε δράσεις, στοχεύοντας και διοχετεύοντας τους οικονομικούς πόρους που διατίθενται μέσω του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία», του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων σε συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για τους νέους της Κύπρου, διευκολύνοντας την οικονομική ανάκαμψη και σταθερότητα.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινητοποιήσει τα διαθέσιμα εργαλεία και ταμεία για να βοηθήσει την Κύπρο και άλλα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν ψηλά ποσοστά ανεργίας ώστε να υλοποιήσουν τις στρατηγικές για την απασχόληση.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη κ. László Andor, διαβεβαίωσε τον Κύπριο βουλευτή ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανταποκριθεί θετικά στην έκκλησή του για στήριξη της Κύπρου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι αλληλλέγγυα προς την Κύπρο, κινητοποιώντας και διοχετεύοντας τους διαθέσιμους πόρους μέσω του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και άλλων ταμείων της ΕΕ για υλοποίηση των πολιτικών απασχόλησης της Κύπρου, ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.