25/4/13

Τελετή ορκωμοσίας του νέου Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου 25/04/2013


Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή ορκωμοσίας του νέου Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μιχάλη Χριστοδούλου, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.


Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον κ. Χριστοδούλου, είπε: «Σας συγχαίρω θερμά για την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας στο τιμητικό λειτούργημα του μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο διορισμός σας γίνεται σε μια περίοδο δύσκολη για τη χώρα μας, όπου η κοινωνία έχει μεγάλες απαιτήσεις από όλους τους θεσμούς της Πολιτείας. Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της δημιούργησαν ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον. Ζούμε σε μια εποχή που εύκολα αμφισβητούνται τα πάντα. Έχουμε όλοι καθήκον και υποχρέωση να ενισχύσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Πολιτεία, θωρακίζοντας τους θεσμούς με εντιμότητα, ακεραιότητα, ευσυνειδησία και εργατικότητα.

Η κάθε μια από τις τρεις διακριτές εξουσίες που συνθέτουν το πολιτειακό μας σύστημα έχει τον δικό της ρόλο στη διατήρηση και ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς. Σε περιόδους κρίσης, σαν κι αυτή που βιώνουμε σήμερα, όπου το αίσθημα αδικίας είναι πολύ πιο έντονο μεταξύ των συμπολιτών μας που υποφέρουν, η δικαστική εξουσία έχει έναν πρόσθετο ειδικό ρόλο να διαδραματίσει.

Έχω πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη, λόγω του τεράστιου όγκου εργασίας που έχει να διεκπεραιώσει. Σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται τρόπους απάμβλυνσης των προβλημάτων αυτών, με στόχο την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Ως πρώτο μέτρο θα ανακοινωθεί σύντομα η δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την εκδίκαση διοικητικών διαφορών. Σκοπός είναι να αποφορτιστεί το Ανώτατο Δικαστήριο, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώνει το καθήκον του ως δευτεροβάθμιο δικαστικό Σώμα, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Κύριε Χριστοδούλου,

Η εντιμότητα, η επαγγελματική κατάρτιση, η εργατικότητα και η ευσυνειδησία σας, σας παρέχουν όλα τα εφόδια για να επιτύχετε στην υψηλή αποστολή σας, από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε πνεύμα συνεργασίας, συλλογικότητας και πάνω απʼ όλα ανεξαρτησίας.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου τα όσα έχω προαναφέρει και όχι μόνο, που αφορούν τη δομή, ή ακόμα και την πλήρωση θέσεων έτσι ώστε να απονέμεται ταχύτερα η δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδούλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το διορισμό του και είπε, μεταξύ άλλων: «Ο διορισμός μου γίνεται υπό συνθήκες έκτακτης για τον τόπο και το λαό μας κατάστασης, γενεσιουργός αιτία της οποίας δεν είναι παρά η ολιγωρία που διαχρονικά επιδείξαμε ως κράτος και ως κοινωνία έναντι συμπεριφορών που συνιστούσαν ασέβεια ή απαξίωση του Νόμου. Αυτή, κατά την άποψη μου, ήταν η κύρια αιτία που οδήγησε μεταξύ άλλων και στη σημερινή κατάσταση, γι’ αυτό ως πολίτες ξεχάσαμε ότι προϋπόθεση για την ευημερία και τον πολιτισμό μιας πολιτείας αποτελεί η δίκαιη και αποτελεσματική εφαρμογή του Νόμου προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αυτή η αλήθεια πρέπει να γίνει συνείδηση τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο αν θέλουμε να αναστηλώσουμε τους θεσμούς και αν θέλουμε, που είναι και καθήκον μας, να δώσουμε ελπίδα στον λαό μας, ειδικά στους νέους μας τα όνειρα των οποίων η δική μας γενιά, δυστυχώς, έχει τσαλακώσει.

Σε ό,τι με αφορά, από τη θέση του Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε συνεργασία με τους λοιπούς συναδέλφους μου θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε το διαχωριστικό που υπάρχει μεταξύ της έννοιας της δικαιοσύνης και της απονομής της δικαιοσύνης να εξαλειφθεί. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, καθώς επίσης και με τη διακρίβωση και εξάλειψη όλων εκείνων των εμποδίων που αποπροσανατολίζουν μια δικαστική Υπηρεσία από τον κύριο σκοπό της που δεν είναι άλλος παρά η απονομή ουσιαστικής δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό».