25/4/13

Συμμετοχή του Βουλευτή κ. Νίκου Νικολαΐδη στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ 25/04/2013

Σε παρέμβασή του ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) χθες για το ζήτημα της διαχείρισης θεμάτων πολιτισμού και παιδείας από τα εθνικά κοινοβούλια, ο Βουλευτής κ. Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε πως τα δυο αυτά θέματα είναι αλληλένδετα. Ο πολιτισμός δεν μπορεί να ευδοκιμήσει και να γίνει κτήμα του ευρύτερου κοινού, εξήγησε, αν η παιδεία δεν είναι σε θέση να τον αφομοιώσει και να τον αξιοποιήσει. Συνεπώς, συνέχισε, η πρόσβαση μας στον πολιτισμό και ο σεβασμός μας προς αυτόν εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ως μέλη κοινοβουλίων, ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, μέσα από το έργο που επιτελούμε αλλά και μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκούμε προς την εκτελεστική εξουσία, έχουμε υποχρέωση να μεριμνούμε ώστε οι κυβερνήσεις να υλοποιούν τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και στόχους τους σε σχέση με την παιδεία και τον πολιτισμό. Θα πρέπει επίσης, τόνισε, να εντείνουμε τη διεθνή συνεργασία, αλλά και τις συνέργιες μας με τον ακαδημαϊκό κόσμο, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και την κοινωνία των πολιτών ευρύτερα. Η προώθηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της γλωσσικής μας διαφορετικότητας αλλά και της εικαστικής μας δημιουργίας θα πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, υπογράμμισε ο Κύπριος Βουλευτής. Αναφερόμενος στον εκπαιδευτικό τομέα, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως θα πρέπει να επενδύσουμε στη δια βίου μάθηση και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ώστε οι νέοι μας να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη νέα εποχή.

Είναι σημαντικό, τόνισε ο κ. Νικολαΐδης, εν καιρώ δημοσιονομικής λιτότητας, να ενισχύσουμε τομείς όπως η παιδεία και ο πολιτισμός, που μπορούν να επαναφέρουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τροχοδρομώντας έτσι την καινοτομία και την αειφόρο ανάπτυξη. Αν και έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά στους συγκεκριμένους τομείς, εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης, θα πρέπει όλοι μας να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό προγράμματα και πρωτοβουλίες που υλοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο γνώσης και καλών πρακτικών και προγραμμάτων, που εφαρμόζονται ήδη από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, και εναπόκειται στον καθένα από εμάς να το αξιοποιήσουμε και να το προσαρμόσουμε στις ιδιαίτερες μας συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο, κατέληξε, η πολιτιστική μας ποικιλομορφία θα παραμείνει ο σημαντικότερος παράγοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας και στο διάνθισμα των κοινωνιών μας.

Αναφέρεται, εξάλλου, πως η Υποεπιτροπή για το Ευρωπαϊκό Βραβείο ΚΣΣΕ αποφάσισε όπως απονέμει στον Δήμο Λευκωσίας την τιμητική διάκριση του «Ευρωπαϊκού Διπλώματος». Η απόφαση αυτή λήφθηκε κατά της διάρκεια σχετικής συνεδρίας της πιο πάνω Υποεπιτροπής. Η τιμητική αυτή διάκριση απονέμεται σε τοπικές και περιφερειακές Αρχές χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την ενεργό τους δράση στην προώθηση του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Η τελετή απονομής του διπλώματος θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.