3/4/13

Η κυπριακή παροικία Αμερικής τίμησε την επέτειο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-'59 03/04/2013

Η κυπριακή παροικία Αμερικής τίμησε την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 και τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ με εκδηλώσεις στις οποίες παρευρέθηκε σύσσωμη η ηγεσία των Κυπριακών Οργανώσεων στις ΗΠΑ, οι Διπλωματικές Αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας καθώς και πολλοί ομογενείς.

Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Νέα Υερσέη εψάλη το πρωί της περασμένης Κυριακής πανηγυρική δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου Αμερικής και τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο τρισάγιο για τους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Νικόλαος Αιμιλίου ο οποίος τόνισε ότι ο εορτασμός των εθνικών επετείων αποτελεί για κάθε λαό ευκαιρία δημιουργικού στοχασμού και αυτοκριτικής. Αναφερόμενος στους ήρωες του 1955, ο κ. Αιμιλίου υπογράμμισε ότι οι ήρωες καθίστανται πρότυπα αγώνα και αυτοθυσίας που έχουν υπερβεί τα ανθρώπινα όρια γράφοντας μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.

Ο κ. Πρέσβης αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή από το 1955 μέχρι σήμερα και στους λόγους που οδήγησαν στο τέλος του αγώνα σε μια δεσμευμένη ανεξαρτησία, σημείωσε ότι μπορεί ο αγώνας να μην είχε την έκβαση που επιθυμούσε ο κυπριακός Ελληνισμός όταν ξεκινούσε το 1955, αυτό όμως δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση, τόνισε, να επισκιάσει το μεγαλείο και τη θυσία όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Αιμιλίου επισήμανε ότι οι φετινοί εορτασμοί μάς βρίσκουν και πάλι να έχουμε ως αμετάκλητο στόχο την επίλυση του προβλήματος της συνεχιζόμενης εισβολής και κατοχής. Παρά τις αντιξοότητες, τόνισε, παραμένουμε σταθεροί στις αρχές μας και σε μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας.

Αναφορικά με τη δύσκολη περίοδο την οποία διέρχεται η Κύπρος λόγω της οικονομικής κρίσης ο κ. Αιμιλίου ανέφερε ότι καμιά πίεση και κανένας εκβιασμός δεν θα είναι ποτέ τόσο ισχυρός που να εξωθήσει τον κυπριακό Ελληνισμό να στέρξει στην αποδοχή λύσης στο εθνικό του θέμα η οποία να εκφεύγει από τις πάγιες αρχές του και να μην συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη δοξολογία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Πανίκος Παπανικολάου, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, Πρόεδροι Σωματείων και Οργανώσεων, οι Γενικοί Πρόξενοι της Κύπρου και της Ελλάδας κα Κούλα Σοφιανού και κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος και ο Πρόξενος της Ελλάδας κ. Ευάγγελος Κυριακόπουλος.