3/4/13

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συμμετείχε στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών 03/04/2013

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου συμμετείχε σήμερα στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, όπου εισηγήθηκε τροποποιήσεις σε δύο νόμους.

Συγκεκριμένα, στον περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμο του 2013, έγινε εισήγηση για προσθήκη νέου άρθρου που προνοεί ότι, σε περιπτώσεις όπου τα ευρήματα της Επιτροπής είναι ομόφωνα και καταλογίζονται ευθύνες οποιουδήποτε πολιτειακού ή πολιτικού αξιωματούχου για πράξεις ή παραλείψεις του κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αυτές παραπέμπονται στον Γενικό Εισαγγελέα για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του.

Η δεύτερη εισήγηση αφορά στον περί Ποινικής Δικονομίας Νόμο του 2013, σύμφωνα με τον οποίο το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να διορίζει ανακριτές για τη διεξαγωγή ανακρίσεων σε σχέση με τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος. Για σκοπούς διασφάλισης της απρόσκοπτης διερεύνησης ποινικών αδικημάτων κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις, έγινε εισήγηση όπως προβλεφθεί νομοθετικά η πλήρης και παράλληλη με του Υπουργικού Συμβουλίου εξουσία του Γενικού Εισαγγελέα να διορίζει αυτεπάγγελτα ποινικούς ανακριτές σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, για να ενισχύσει τη διαφάνεια και να καταπολεμήσει την ατιμωρησία, ζητά την τροποποίηση των προαναφερθέντων δύο νομοσχεδίων.

Στην πρώτη περίπτωση, ζητείται, ανέφερε, «η τροποποίηση του νόμου ώστε, στις περιπτώσεις που υπάρχει ομόφωνο εύρημα της Επιτροπής αναφορικά με τη διαπίστωση ποινικών ευθυνών, να αποστέλλει απευθείας την έκθεση της στον Γενικό Εισαγγελέα για την προώθηση και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών σύμφωνα με τη νομοθεσία, και να μην περιμένει το Υπουργικό Συμβούλιο εάν θα αποφασίσει να αποστείλει την έκθεση αυτή στον Γενικό Εισαγγελέα».

«Πιστεύουμε ότι μια τέτοια τροποποίηση είναι δυνατό να περιορίσει, και περιορίζει ουσιαστικά, τις περιπτώσεις κατά τις οποίες το Υπουργικό Συμβούλιο κρίνει ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει η περαιτέρω διερεύνηση της διάπραξης ποινικών αδικημάτων», επισήμανε ο κ. Υπουργός και πρόσθεσε: «Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και η διαφάνεια, αφού τα πορίσματα της έκθεσης δεν περιορίζονται μόνο στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά αποστέλλονται και στον Γενικό Εισαγγελέα».

Κληθείς να διευκρινίσει το θέμα της ομοφωνίας στη σχετική εισήγηση, ο κ. Υπουργός είπε: «Επειδή δίνουμε μια αρμοδιότητα εξαιρετικής σημασίας στην Ερευνητική Επιτροπή, να μπορεί δηλαδή να παρακάμπτει το Υπουργικό Συμβούλιο και να απευθύνεται απευθείας στον Γενικό Εισαγγελέα, κρίναμε σκόπιμο ότι αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να ασκείται στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ομοφωνία για να την διακρίνουμε από κάθε άλλη περίπτωση κατά την οποία μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των μελών της Επιτροπής. Κρίναμε ότι παρακάμπτεται η διαδικασία που ορίζεται στον νόμο ώστε η έκθεση να υποβάλλεται μόνο στο όργανο το οποίο διόρισε την Ερευνητική Επιτροπή στις περιπτώσεις που υπάρχει ομοφωνία».

Με την τροποποίηση στον περί Ποινικής Δικονομίας Νόμο δίνεται αρμοδιότητα στον Γενικό Εισαγγελέα, παράλληλα με την αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου, να διορίζει ποινικούς ανακριτές. Ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας έχει αρμοδιότητα να διορίζει ποινικούς ανακριτές μόνο σε δύο περιπτώσεις: εκεί όπου διαπιστώνεται διάπραξη αδικήματος που εμπλέκεται αστυνομικό όργανο και στις περιπτώσεις που υπάρχει αδίκημα που αναφέρεται σε οικονομικό έγκλημα.

Και συμπλήρωσε: «Εμείς θέλουμε ο Γενικός Εισαγγελέας να έχει την αρμοδιότητα να διορίζει και από μόνος του ποινικούς ανακριτές για οποιοδήποτε θέμα. Αυτό ουσιαστικά θα εξυπηρετήσει και την προώθηση της διαδικασίας που αρχίζει με την Ερευνητική Επιτροπή που έχει διοριστεί πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του κ. Πική. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ή στις περιπτώσεις που η Ερευνητική Επιτροπή κρίνει με ενδιάμεσο πόρισμα της ότι συντρέχει πιθανότητα διάπραξης ποινικών αδικημάτων, να μπορεί ο Γενικός Εισαγγελέας από μόνος του, εάν κρίνει ότι δεν θα πρέπει οι υποθέσεις αυτές να ανατεθούν για διερεύνηση στην Αστυνομία, να διορίσει ποινικούς ανακριτές χωρίς να χρειάζεται την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα διευκολύνει από τη μια τη διαδικασία προώθησης των ποινικών ανακρίσεων αλλά και από την άλλη ενισχύονται οι αρμοδιότητες ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου και περιορίζονται οι πιθανότητες επίδειξης οποιασδήποτε ανοχής, με παράλειψη διερεύνησης περιπτώσεων όπου προκύπτουν πιθανότητες ποινικών αδικημάτων».