14/4/13

ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 14/04/2013 10:24




1. Η έγκριση της δανειακής σύμβασης για την Κύπρο από το Eurogroup είναι μια ανακούφιση, αλλά δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να συντηρήσει την άγονη αντιπαράθεση του ποιος φταίει για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην οικονομία και το αφήνει αυτό στη μνήμη και στην κρίση του λαού και στο έργο της Ερευνητικής Επιτροπής που έχει διοριστεί για αυτό το θέμα.


2. Δεν υπάρχει από πλευράς Κυβέρνησης οποιαδήποτε πρόθεση αντιπαράθεσης με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε το Σάββατο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Πάντοτε, είπε, ήταν θέση της Κυβέρνησης ο απόλυτος σεβασμός στην αυτονομία των θεσμών.

3. Η Βουλή σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία του θεσμού της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε κατά την επιστροφή του από την Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι ο Διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι «δεν είχε επαρκή, ακριβή ή πλήρη ενημέρωση αναφορικά με το τι η Βουλή αποφάσισε σε σχέση με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».

4. Η συμφωνία για τις Κυπριακές Αερογραμμές έχει τεράστια σημασία για το μέλλον της εταιρείας, αναφέρεται σε ανάρτηση στο λογαριασμό της εταιρείας στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook.

5. Εξελίξεις στο κομματικό τοπίο στην Κύπρο σημειώνονται σήμερα. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας στις εκλογές του Φεβρουαρίου Γιώργος Λιλλήκας δίνει στις 1100 το πρωί δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την ανάληψη πρωτοβουλίας για «Συμμαχία Πολιτών». Σήμερα, επίσης, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκλέγει νέο Γενικό Γραμματέα σε διαδοχή της Ιωάννας Παναγιώτου που παραιτήθηκε από το αξίωμα μετά το διορισμό της ως Επίτροπος Περιβάλλοντος.

6. Κομματικές εξελίξεις σημειώθηκαν και στην Ελλάδα. Το Δημήτρη Κουτσούμπα εξέλεξε το Σάββατο νέο Γενικό Γραμματέα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε διαδοχή της Αλέκας Παπαρήγα, που υπηρέτησε το ΚΚΕ για πέραν των δύο δεκαετιών.

7. Ένα μήνα μετά το θάνατο του Προέδρου της Βενεζουέλας, σχεδόν 19 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να εκλέξουν το διάδοχο του Ούγκο Τσάβες. Η εκλογική διαδικασία είναι μια μονομαχία μεταξύ του «κληρονόμου» του Τσάβες, Νίκολα Μαδούρο και του ηγέτη της ενωμένης αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες.

8. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Τρόικας ολοκλήρωσε την Παρασκευή την εξέταση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Ελλάδα και άνοιξε το δρόμο για να εκταμιευθούν ακόμη 10 δις. ευρώ της επόμενης δόσης για την οικονομική στήριξη της Αθήνας.

9. Πανέτοιμη είναι η Πάφος για τη συναυλία με το σύνθημα “Support Pafos” που θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα της Κυριακής, με την εθελοντική συμμετοχή Κυπρίων και Ελλήνων καλλιτεχνών.

10. Ισόπαλο 0-0 έληξε το Σάββατο το ντέρμπι ανάμεσα στον ΑΠΟΕΛ και την Ανόρθωση, με τους γαλαζοκίτρινους να διατηρούν τη διαφορά των έξι βαθμών από τη δεύτερη θέση, ενώ η Ομόνοια κέρδισε με 2 - 0 την ΑΕΚ στο Στάδιο ΓΣΖ. Στο δεύτερο όμιλο, η ΑΕΛ επικράτησε χθες του Απόλλωνα με 2-1, ενώ η Δόξα νίκησε την Ένωση Νέων Παραλιμνίου με 1-0.
(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΒΑ)