4/4/13

Συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με τον Δήμαρχο Λευκωσίας 04/04/2013


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου είχε σήμερα συνάντηση με τον Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη κατά την οποία συζητήθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης των διαφόρων προβλημάτων που απασχολούν τον Δήμο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία ο Δήμαρχος Λευκωσίας εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κυρίως η εντός των τειχών Λευκωσία, επισημαίνοντας κάποιες περιοχές που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ή με αυξημένη συγκέντρωση προβλημάτων. Στη συζήτηση εξετάσαμε τα διάφορα αίτια που προκαλούν αυτήν την κατάσταση. Έγινε μια ανταλλαγή απόψεων και ο Δήμος ανέλαβε από πλευράς του να αντιμετωπίσει κάποιες από αυτές τις αιτίες. Θα προχωρήσουμε με μια σειρά μέτρων, τα οποία ουσιαστικά θα αυξήσουν το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη και θα παράσχουν πιο ουσιαστική ασφάλεια».

Ο Υπουργός είπε ότι αποτελεί δικαίωμα του πολίτη να επιζητεί την ασφάλειά του, όπως αποτελεί και υποχρέωση του κράτους να παρέχει ασφάλεια, και πρόσθεσε: «Η ασφάλεια, όμως, δεν είναι υπόθεση μόνο της Αστυνομίας, είναι θέμα που αφορά και στις Τοπικές Αρχές αλλά και τον κάθε πολίτη. Γι’ αυτό ζητήσαμε από τον Δήμο να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας παλαιότερης δέσμευσής του αναφορικά με τον ‘Παρατηρητή της Γειτονιάς‘ και θέσαμε ένα χρονοδιάγραμμα 15 ημερών μέσα στο οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί».

Ανέφερε επίσης: «Την ίδια ώρα, όπως έχουμε ήδη εξαγγείλει στο πλαίσιο του προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα καταβληθεί προσπάθεια για να αυξηθούν και να ενδυναμωθούν οι περιπολίες αστυνομικών, πεζές ή μηχανοκίνητες, σε κάθε περιοχή, και σίγουρα στην εντός των τειχών Λευκωσία».

Αυτή η προσπάθεια, επισήμανε, δεν θα είναι μια απλή παρουσία της Αστυνομίας αλλά θα είναι με συγκεκριμένους στόχους και ευθύνες οι οποίες θα ανατεθούν στα μέλη της.

Όσον αφορά στο θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς, ο κ. Υπουργός είπε: «Ενημερώσαμε τον Δήμαρχο ότι αρχίσαμε να ετοιμάζουμε μια μελέτη την οποία θα συζητήσουμε με την Αστυνομία για να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να αναβαθμίσουμε το ρόλο του Αστυνομικού της Γειτονιάς. Εμείς δεν θέλουμε να είναι απλώς ένα άτομο που θα έχει μια παρουσία στη γειτονιά, αλλά μια πιο ουσιαστική συμμετοχή, οργανώνοντας στο πλαίσιο αυτό και τα τοπικά κοινοτικά συμβούλια. Στους μεγάλους Δήμους, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχουμε τοπικά/ενοριακά συμβούλια, έτσι θα χρειαστούμε τη δική τους βοήθεια για να οργανώσουμε τοπικά συμβούλια που θα συνδράμουν σε αυτήν τη προσπάθεια».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε επίσης: «Παράλληλα, όμως, επισημάναμε και την ανάγκη συνεργασίας του Δήμου Λευκωσίας στην εφαρμογή ενός σχεδιασμού που έχουμε κατά νουν, με τη συμμετοχή και των τροχονόμων και άλλων υπαλλήλων του Δήμου, στο πλαίσιο της παρουσίας όλων στις γειτονιές και ειδικότερα στις περιοχές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Γι’ αυτόν τον σκοπό ζητήσαμε από τον Δήμαρχο να μας υποδείξουν πόσοι είναι αυτοί που μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτό το πρόγραμμα γιατί πέρα από τις εξουσίες που θα τους παρασχεθούν από την Αστυνομία θα θέλαμε να τύχουν και περαιτέρω εκπαίδευσης με πρόγραμμα που θα καταρτιστεί με τη βοήθεια της Αστυνομικής Ακαδημίας».

Από πλευράς του ο κ. Γιωρκάτζης ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την «εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση» που είχαν και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι δικαίωμα στο αίσθημα της ασφάλειας έχουν όλοι οι πολίτες. Θα προχωρήσουμε με έναν ομαδικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, όπου θα συνεργαστεί η Αστυνομία, ο Δήμος και οι πολίτες οι ίδιοι. Θα προχωρήσουμε με το πρόγραμμα του Παρατηρητή της Γειτονιάς για το οποίο θα ενημερώσουμε σύντομα τον Υπουργό».