6/3/13

O Υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας 06/03/2013


Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε διμερή θέματα, το Κυπριακό, η υποβολή αίτησης για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, καθώς και η επισκόπηση της τρέχουσας κρίσης χρέους στην ευρωζώνη βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.


Μετά τη συνάντηση ο κ. Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω εδώ, στην πρωτεύουσα την Ελλάδος, στην πρωτεύουσα του Ελληνισμού, στην Αθήνα, τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον πολύ αγαπητό φίλο μου από τα παλιά Γιαννάκη Κασουλίδη, τον οποίο συγχαίρω και του εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποστολή του, προς όφελος της Κύπρου και του Ελληνισμού γενικότερα.

Η πολιτική διαδρομή του κ. Κασουλίδη, σε συνδυασμό με την πράγματι πολύτιμη και πλούσια εμπειρία του από τα καίρια πόστα από τα οποία υπηρέτησε τα συμφέροντα της Κύπρου, αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για την εκπλήρωση της υψηλής αποστολής του και τη διεθνή εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, απόλυτα βέβαιος ότι, όπως και παλαιότερα, η παρουσία του στο κρίσιμο αυτό πόστο θα συμβάλει ουσιαστικά και αποφασιστικά στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας και τον συντονισμό των δύο χωρών μας σε όλα τα επίπεδα. Η συνεργασία αυτή αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της εθνικής ελληνικής πολιτικής στο Κυπριακό και κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας.

Πολύ σύντομα, τη Δευτέρα, απ’ ό,τι μου ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κ. Κασουλίδης, θα έχουμε τη χαρά να υποδεχθούμε και να καλωσορίσουμε στην Αθήνα και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Σήμερα από κοινού ετοιμάσαμε την ατζέντα αυτής της προεδρικής επίσκεψης. Είχαμε μία πρώτη, πολύ χρήσιμη ανταλλαγή εκτιμήσεων και απόψεων με κύριο, βέβαια, θέμα τις δυνατότητες και προοπτικές της επανέναρξης διαπραγματεύσεων επί των θεμάτων ουσίας του Κυπριακού, διαπραγματεύσεων που, δυστυχώς, εδώ και ένα περίπου χρόνο έχουν παγώσει με ευθύνη της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Πρέπει να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που διαπιστώνω ότι η νέα Κυβέρνηση της Κύπρου πορεύεται με σχεδιασμό και στρατηγική, γνωρίζει τι θέλει και επιδιώκει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, κάτι που εξάλλου ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κύπρου, κατά την πρώτη δημόσια ομιλία του, δήλωσε.

Στον κ. Κασουλίδη επανέλαβα την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδος προς την Κύπρο. Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού και η εξεύρεση συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητά μας.

Η επίλυση του Κυπριακού, το έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, είναι προϋπόθεση, το κλειδί θα έλεγα, για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και θα δώσει νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Είναι αυτονόητο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του δεν έχουν κάποιο μαγικό ραβδί για να δημιουργήσουν από μόνοι τους και ξαφνικά το κατάλληλο κλίμα για την άμεση επανέναρξη ουσιαστικών αλλά και αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων. Θα χρειαστεί, κατά συνέπεια, να δοθεί κάποια πίστωση χρόνου και να προταθεί η ανάγκη εσωτερικής διαβούλευσης στο νέο αναβαθμισμένο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, ώστε να υπάρχει ένα πακέτο προτάσεων για εξεύρεση λύσης και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τους Τουρκοκυπρίους χωρίς εντάσεις, με γνώμονα το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ευρύτερης περιοχής.

Πέραν του Κυπριακού, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Κασουλίδη για τα αποτελέσματα του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας, που έλαβε χώραν προχθές στην Κωνσταντινούπολη. Συζητήσαμε, επίσης, για όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων, την άριστη συνεργασία σε κρίσιμους τομείς όπως αυτούς της οικονομίας και της ενέργειας, αλλά και για τα περιφερειακά ζητήματα που μας απασχολούν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Δυο λόγια, τέλος, για την κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη συνολικά η ευρωπαϊκή οικονομία. Ελλάδα και Κύπρος αγωνιζόμαστε μαζί, από κοινού με τους εταίρους μας και σε κάθε επίπεδο, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό είναι κρίσιμο να διευθετηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι εκκρεμότητες που απομένουν για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για την έγκαιρη, επαρκή και με τους καλύτερους δυνατούς όρους χρηματοδότηση της Κύπρου.

Αγαπητέ μου φίλε, Υπουργέ, σε ευχαριστώ πραγματικά γι’ αυτή την πρώτη επίσκεψη σου στην πατρίδα μας, στην Ελλάδα. Είναι ουσιαστική όσο και συμβολική. Ουσιαστική γιατί σήμερα βάλαμε τις βάσεις για τη στενή συνεργασία που θα έχουμε όλο το επόμενο διάστημα. Συμβολική γιατί υπογραμμίζει τους αδελφικούς δεσμούς που μας ενώνουν. Εδώ είναι το σπίτι σου. Σε καλωσορίζω και πάλι».

Ο κ. Κασουλίδης στη δήλωση του είπε:

«Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ, αγαπητέ μου Δημήτρη, αγαπητέ μου φίλε, κύριε Υπουργέ. Είναι για μένα εξαιρετική χαρά, ιδιαίτερη χαρά γιατί βρίσκομαι ξανά σε αυτά τα γνώριμα μέρη επισκεπτόμενος την Αθήνα, το κέντρο του Ελληνισμού, ως Υπουργός των Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να φύγει από τη μνήμη μου το γεγονός ότι αν η Κύπρος κατόρθωσε να πετύχει εκείνο που πάρα πολλοί έβλεπαν σαν ακατόρθωτο, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το οφείλει στην Ελλάδα. Επειδή ήταν τόσο πετυχημένη εκείνη η κοινή προσπάθεια και ο πλήρης συντονισμός και η ανταλλαγή απόψεων και ενεργειών των δύο κυβερνήσεων στο επίπεδο των Υπουργείων Εξωτερικών, έχω παρακαλέσει και θα επαναληφθεί αυτού του είδους η σχέση μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας για όλα τα επίπεδα.

Δοκιμάζονται και η Ελλάδα και η Κύπρος αυτή τη στιγμή, βρίσκονται κάτω από τη βαριά δυσκολία της οικονομικής κρίσης στην οποία έχουν βρεθεί. Είμαι σίγουρος όμως ότι υπεύθυνα, όπως έχει κάνει και η Ελληνική Κυβέρνηση και αυτό στοχεύει να κάνει και η Κυπριακή Κυβέρνηση, θα καταλήξει σε συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα με την Τρόικα για να προχωρήσει τις προσπάθειες για την έγκριση της δανειακής σύμβασης.

Παράλληλα όμως, έχω εξηγήσει και έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Αβραμόπουλο έναν οδικό χάρτη στρατηγικής όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, ο οποίος θα ακολουθηθεί τουλάχιστον για το ορατό μέλλον των δύο χρόνων. Σε αυτό τον οδικό χάρτη εντάσσουμε την προσπάθεια της Κύπρου να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της εξωτερικής της πολιτικής, σταθερά, ως ένας συνεπής και αξιόπιστος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος δεν θέλει να διαφέρει από τις άλλες 26 χώρες κράτη-μέλη και εδώ εντάσσεται και η προσπάθειά μας για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Δεν είναι μια ενέργεια που σκοπεύει στο παιχνίδι των ευθυνών, εκμαιεύοντας μία άρνηση της Τουρκίας, χρειάζεται μια καλή και σοβαρή προεργασία, καθώς επίσης και στη συνέχεια μια προσπάθεια ώστε όταν είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουν συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού, την οποία διακαώς επιθυμούμε, αυτές οι συνομιλίες να διεξαχθούν σε ένα καλύτερο περιβάλλον, πιο κατάλληλο, με συνθήκες πολύ καλύτερες για την προοπτική της επιτυχίας τους. Δεν επιθυμούμε διάλογο απλώς για χάρη του διαλόγου, θέλουμε ένα διάλογο που να έχει στόχο και κατάληξη.

Όλα αυτά τα έχουμε συζητήσει, θα τα αναπτύξουμε στη συνέχεια με τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών και θέλω να πιστεύω ότι χέρι με χέρι με την Ελλάδα μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Ακολούθως οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Κασουλίδης απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερώτηση: Μια ερώτηση όσον αφορά το Κυπριακό και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η νέα Κυβέρνηση για την επανέναρξη των συνομιλιών, σε συνδυασμό και με τη συνεργασία με την Ελλάδα.

Ι. Κασουλίσης: Έχουμε συζητήσει, επαναλαμβάνω, ένα είδος οδικού χάρτη, θέλουμε να προετοιμάσουμε γερά το έδαφος, το Εθνικό Συμβούλιο να καταλήξει σε κοινές θέσεις και κοινή διαπραγματευτική γραμμή, να προτείνει αυτές τις θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά παράλληλα και να κινηθούμε στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος το οποίο θα βοηθήσει για την επιτυχία αυτού του σκοπού.

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, στις συνομιλίες αυτές που θα επιδιώξετε να αρχίσουν και πάλι για το Κυπριακό η βάση θα είναι οι λεγόμενες συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί το προηγούμενο διάστημα; Και η δεύτερη ερώτηση μου, για την κρίση. Βλέπουμε ότι και στην Κύπρο, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, οι εταίροι θέλουν να στριμώξουν χρονικά όσο μπορούν τις διαπραγματεύσεις. Ακούμε για τις ευθύνες της Ελλάδας λόγω των τραπεζών όπως και για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνησή σας;

Ι. Κασουλίδης: Θα ήθελα πρώτα να αναφερθώ σε αυτό, το τελευταίο που έχετε πει, διότι με ενοχλεί κι εμένα να ακούω να δίδεται η εξήγηση ότι η Ελλάδα ευθύνεται για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο. Ουδέν αναληθέστερον. Δεν ευθύνεται η Ελλάδα αν επέλεξαν οι εμπορικές τράπεζες της Κύπρου να επεκταθούν στον ελληνικό χώρο. Ούτε ευθύνεται η Ελλάδα αν φόρτωσαν τους εαυτούς τους, και μάλιστα από τη δευτερογενή αγορά, με σωρεία ελληνικών ομολόγων. Ασφαλώς η απόφαση για το κούρεμα εδώ στην Ελλάδα ήταν απόφαση του Eurogroup και είναι απόφαση η οποία δημιουργεί κάποια ηθική υποχρέωση για τους εταίρους όσον αφορά την περίπτωση της Κύπρου αυτή τη στιγμή. Αλλά, από το λεξιλόγιο μας πρέπει να φύγει όλως διόλου θέμα ευθύνης της Ελλάδος, κάτι το οποίο ούτε υφίσταται και ούτε είναι και δίκαιο να λέγεται.

Από την άλλη πλευρά, θα διαπραγματευθούμε με σωφροσύνη, ξέρουμε πολύ καλά ποιες επιλογές βρίσκονται μπροστά μας, δυστυχώς πολύ περιορισμένες και από πλευράς των θεμάτων που έχουμε μπροστά μας αλλά και από πλευράς χρόνου. Η κρίση και η αβεβαιότητα έχουν διαρκέσει πάρα πολύ, κάθε ημέρα που περνά δημιουργεί και άλλες επιπτώσεις και ταυτόχρονα ανοίγει ορέξεις για όλων των ειδών τα δημοσιεύματα που θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Μέσα σε τρεις μήνες η καλή εικόνα της Κύπρου καταστράφηκε εξ αιτίας όλων αυτών των δημοσιευμάτων. Είναι η ώρα να αγωνιστούμε για να αποκαταστήσουμε το καλό όνομα της Κύπρου, όποιος έχει οποιαδήποτε αμφιβολία για ξέπλυμα να κοπιάσει στην Κύπρο - ειδικοί οργανισμοί ανέλαβαν αυτή την ευθύνη - να εξετάσει. Εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε εντάξει, εάν βρουν οτιδήποτε να μας το υποδείξουν να το διορθώσουμε.
Δ. Αβραμόπουλος: Όπως ανέφερε και ο κ. Υπουργός, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας καταλήξαμε σε μια σειρά από συνεννοήσεις και συμφωνίες. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πορευτούν μαζί, σε μία πράγματι δύσκολη συγκυρία και σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Θα συνεχίσουμε κατ’ αρχάς να συνεργαζόμαστε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στιγμή δίνουμε προτεραιότητα στο να στηριχθεί η κυπριακή οικονομία και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στην Ευρώπη ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες επαρκούς χρηματοδότησής της. Τα όσα είπε νωρίτερα ο κ. Κασουλίδης δίνουν απάντηση σε μερικά καίρια ερωτήματα που αφορούν στα αίτια που έχουν οδηγήσει την κυπριακή οικονομία σε κρίση. Εμείς θα είμαστε δίπλα στην Κύπρο για την επιτυχή αντιμετώπιση αυτού το προβλήματος.

Σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη, είναι αλήθεια ότι ένα καινούργιο περιβάλλον έχει διαμορφωθεί. Νέοι όροι, ακόμη και γεωπολιτικοί, έχουν δημιουργηθεί. Το Κυπριακό παραμένει η βασική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και δεν θα αφήσουμε καμία ευκαιρία να χαθεί έτσι ώστε να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατόν προς το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να δούμε και πάλι την Κύπρο ενωμένη. Να δούμε την Κυπριακή Δημοκρατία έναν παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μια γέφυρα φιλίας με τις γειτονικές χώρες. Αυτός είναι ο στόχος που έχουμε θέσει. Ένα εκ των πρώτων βημάτων που θα γίνουν είναι αυτό της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Θα πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, διότι θα διαμορφώσει νέους όρους ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας. Στη νέα της πορεία, σε αυτό το ξεκίνημα που σηματοδοτείται από την ανάδειξη και την εκλογή της νέας της ηγεσίας, η Κύπρος θα έχει στο πλευρό της, όπως πάντα είχε, την Ελλάδα. Σε αυτό το δρόμο, αγαπητέ μου Γιαννάκη, θα πορευτούμε μαζί. Ευχαριστούμε πολύ.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις επί διευρυμένου θεματολογίου.