7/3/13

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 07/03/2013

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 07/03/2013

1. Συνάντηση με το κλιμάκιο της Τρόικας θα έχει το μεσημέρι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Το κλιμάκιο αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή και με τον Διοικητή της ΚΤ Πανίκο Δημητριάδη.  Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του Υπουργού Μιχάλη Σαρρή και του επιτελείου του και των επικεφαλής της Τρόικας, κατά την οποία συζητήθηκε το μνημόνιο.


2. Η Αίγυπτος φέρεται να ακυρώνει την συμφωνία για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Κύπρο. Το πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μεταδίδει ότι η Νομοθετική Επιτροπή του Συμβουλίου της Σούρα ( αιγυπτιακή Ανω Βουλή), ενέκρινε νομοσχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής Καλέντ Αμντέλ Καντέρ ο οποίος υποστήριξε ότι ενδεχόμενη νέα οριοθέτηση των συνόρων στην ΑΟΖ μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο

3. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου μετέφερε στους συνομιλητές του στην Ουάσινγκτον την θέση ότι το ΔΝΤ θέτει εξαιρετικά σκληρούς όρους σε σχέση με τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, κάνοντας λόγο για ‘’κούρεμα καταθέσεων’’. Όπως τόνισε, τέτοιοι όροι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την πλευρά μας, δεδομένου ότι ουσιαστικά θα ισοδυναμούσαν με υπόδειξη  πόρτας εξόδου προς την Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωζώνη και την Ευρώπη.

4. Κυπριακό, οικονομία, το αίτημα ένταξης της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη καθώς και η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και του Ελληνα ομολόγου του Δημήτρη Αβραμόπολου στην Αθήνα.

5. Σε γενική ενημέρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ για το Μνημόνιο και τις συζητήσεις με την Τρόικα προέβη χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με στόχο την ευρύτερη δυνατή συνεργασία για διατήρηση της εργατικής ειρήνης. Συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπείες της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ και συζήτησαν θέματα για τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας και την διατήρηση του εταιρικού φόρου στα σημερινά επίπεδα. Παρών ήταν και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

6. Καθαρά σε προσωρινή εισφορά και όχι σε φορολογία των καταθέσεων αναφέρεται ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Πανίκος Δημητριάδης στη συνέντευξή του στη "Wall Street Journal",  δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου της ΚΤ Αλίκη Στυλιανού, κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξη του Διοικητή της ΚΤ.

7. Στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και η εφαρμογή του, δήλωσε η Επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού, διευκρινίζοντας πως η αξιολόγηση θα αφορά μόνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι δηλώσεις έγιναν μετά την συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Τρόικας χθες.

8. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε έρευνα σε βάθος σχετικά με ορισμένα δημόσια μέτρα στήριξης υπέρ της Cyprus Airways. Όπως αναφέρει ανακοίνωση, κατά το παρόν στάδιο, η Κομισιόν αμφιβάλλει κατά πόσο τα μέτρα αυτά είναι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.

9.Στους τρελούς ρυθμούς του Καρναβαλιού μπαίνει και επίσημα από σήμερα η Λεμεσός, η οποία υπόσχεται ένα δεκαήμερο ξεφάντωμα με γλέντι, χορό και τραγούδι. Την πανηγυρική είσοδο της στην πόλη, πάνω σε φωταγωγημένο άρμα, θα κάνει η Βασίλισσα "της κρίσης…και της τρέλας", την οποία φέτος ενσαρκώνει η Έρμα Στυλιανίδη στις επτά το βράδυ.

10. Την πρόκρισή της στην  ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κύπρου εξασφάλισε η Ομόνοια που κέρδισε και στον επαναληπτικό την Ανόρθωση με 0-2. Την πρόκρισή του σφράγισε κι ο Απόλλωνας που εξήλθε ισόπαλος 1-1 με την Αγία Νάπα. Στον άλλο αγώνα η ΕΝΠ και η ΑΕΚ εξήλθαν ισόπαλες 1-1. Η πρόκριση θα κριθεί στον επαναληπτικό στο ΓΣΖ ο οποίος θα διεξαχθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου.
(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)