18/6/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Πρέσβη του Ιράν


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα, σε αποχαιρετιστήρια συνάντηση, τον Πρέσβη του Ιράν στη Λευκωσία, κ. Ali Akbar Rezaei, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της αποστολής του στην Κύπρο.


Κατά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου αφού ευχαρίστησε τον Ιρανό Πρέσβη για τη συμβολή του στην προώθηση των σχέσεων Κύπρου – Ιράν κατά τη θητεία του στη χώρα μας, τόνισε ότι υπάρχει μια πρόσθετη ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών αυτών στα πλαίσια της εξελισσόμενης σχέσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιράν.

Ο Ιρανός Πρέσβης επισήμανε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και, αναφερόμενος στην έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στο Ιράκ, σημείωσε ότι η παρούσα χρονική συγκυρία είναι ιδανική για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την επίτευξη σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, βασισμένης στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, προέβη σε εκτενή αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη νέα προσπάθεια που έχει αρχίσει για επίλυση του προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Ομήρου στηλίτευσε την τουρκική αδιαλλαξία και εμμονή σε λύση συνομοσπονδίας και δύο κρατών, επισημαίνοντας τον θετικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν φίλια κράτη, ασκώντας την επιρροή τους στην Τουρκία, ώστε να αναθεωρήσει την πολιτική της στο Κυπριακό, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου του Κυπριακού λαού.

Τέλος, ο κ. Rezaei, επαναβεβαιώνοντας την προσήλωση της χώρας του στην ενότητα της Κύπρου και τη βάση αρχών υποστήριξης της στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, ευχήθηκε σύντομη και θετική κατάληξη των συνομιλιών, καθώς και κάθε πρόοδο και ευημερία σε όλους τους Κυπρίους.

______________