14/3/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ 14/03/2013

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος είχε σήμερα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ στην Αρχιεπισκοπή. Η συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του κ. Χάσικου στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως παρότι η συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, εντούτοις κατέστη ουσιαστική. Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Υπουργό Εσωτερικών για την πρόθεση της Αρχιεπισκοπής όπως εντός των ημερών προχωρήσει σε τιτλοποίηση μέσω του Κτηματολογίου εκτάσεων γης οι οποίες είχαν παραχωρηθεί στο κράτος βάσει συμφωνίας που είχε υπογραφεί από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο το 1972. Πρόκειται για εκτάσεις γης στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, ανέφερε, που ανήκαν στο κράτος αλλά δεν είχαν τιτλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Ο Μακαριότατος δήλωσε ότι στη συνάντηση υπήρξε ανταλλαγή απόψεων εφ’ όλης της ύλης και υπογράμμισε ότι η Εκκλησία θα συμπαρασταθεί στο κράτος. Επιθυμία της Εκκλησίας, είπε, είναι η έξοδος του λαού από τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα το συντομότερο δυνατόν.

Από την πλευρά του ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Εκκλησίας για την τιτλοποίηση εκτάσεων γης προς όφελος του κράτους.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Αρχιεπίσκοπο για το εθνικό θέμα, για την οικονομία αλλά και για το θέμα της πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και τουρκοκυπριακών στις ελεύθερες περιοχές και πρόσθεσε: «Υπάρχει συμφωνία με τον Μακαριότατο ότι περιουσίες είτε των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα είτε των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές δεν θα έπρεπε να γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησιών, αφού στόχος και σκοπός μας είναι η λύση του Κυπριακού και κατ΄ επέκταση πρέπει να υπάρχουν περιουσίες έτσι ώστε τη δεδομένη στιγμή να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αξία της γης στις ελεύθερες περιοχές η οποία πρόκειται να τιτλοποιηθεί προς όφελος του κράτους, ο Μακαριότατος ανέφερε πως στη βάση εκτίμησης που πραγματοποιήθηκε προ διετίας αυτή ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί μικρό μόνο μέρος της συνολικής αξίας των εκτάσεων, που βρίσκονται και στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε πως η αξιοποίηση της περιουσίας εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για αξιοποίηση περιουσιών και αυτή θα γίνει προς όφελος των πολιτών.

Σχετικά με την αύξηση που παρατηρείται στις αιτήσεις Ελληνοκυπρίων για πώληση περιουσιών στα κατεχόμενα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αφού χαρακτήρισε αυτή τη στάση προδοτική, επισήμανε ότι για τις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη το κράτος οφείλει να παράσχει βοήθεια στους πολίτες για να αποφευχθεί το ξεπούλημα των περιουσιών.

Ο κ. Χάσικος, αφού δήλωσε ότι κατανοεί τις ανάγκες των προσφύγων, επισήμανε ότι πρόκειται για ξεπούλημα των περιουσιών. «Πουλούν τις περιουσίες τους έναντι πινακίου φακής, ενώ την ίδια στιγμή αποδυναμώνεται η πλευρά μας γιατί θα εξαλειφθούν οι περιουσίες και δεν θα υπάρχει αντικείμενο στο τραπέζι των συνομιλιών όταν προκύψει η στιγμή που θα συζητούμε την τελική λύση του Κυπριακού. Η Πολιτεία έχει ευθύνη έναντι αυτών των ανθρώπων, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες οικονομικά συνθήκες, αλλά η λύση δεν είναι το ξεπούλημα των περιουσιών τους», δήλωσε ο κ. Υπουργός.

Τέλος ο κ. Χάσικος δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως η Κυβέρνηση δεν υποκινεί την πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα υπογραμμίζοντας πως η στάση του ιδίου ως Υπουργού Εσωτερικών θα είναι αποτρεπτική, στον βαθμό που μπορεί να επηρεάσει.