14/3/13

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 14/03/2013

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 14/03/2013


1. Κύκλο επαφών με τους Προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Απόψε ο Πρόεδρος θα συμμετάσχει στη συνάντηση των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωζώνης ενώ θα παρακαθίσει και στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των επαφών αύριο Παρασκευή. «Στόχος», σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου «είναι να διαμορφωθεί θετικό κλίμα για την τελική διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη συνάντηση κορυφής της Ευρωζώνης».

2.  Σε έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του κυπριακού δημόσιου χρέους, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, θα τεθούν στο τραπέζι όλες οι εναλλακτικές λύσεις για να καταστεί το κυπριακό χρέος βιώσιμο με στόχο να υπάρξει κατάληξη στο κυπριακό μνημόνιο εντός Μαρτίου.
3.Κοντά στα €10 δις και λιγότερα από τα €17 που εκτιμάτο αρχικά, θα ανέλθει το πακέτο οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο, δήλωσε και επίσημα ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε μήνυμα στο λογαριασμό του στο Twitter ανακοίνωσε την σύγκληση του έκτακτου Eurogroup για την Κύπρο. Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι ο ίδιος επιθυμεί όπως το πρόγραμμα στήριξης είναι πιο κοντά στα €10 δις, χωρίς ωστόσο να δώσει το ακριβές ποσό. Ανέφερε ακόμη ότι το κυπριακό πρόγραμμα θα πρέπει να οδηγεί σε ένα βιώσιμο επίπεδο δημόσιου χρέους, που θα επιτρέπει στην Κύπρο να αποπληρώνει τα δάνειά της και να αναβιώσει την οικονομία της.
4.Στη Μόσχα μεταβαίνει την προσεχή Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, προκειμένου να συναντηθεί και να συζητήσει με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Άντον Σιλουάνοφ, τους τρόπους με τους οποίους η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στο ξεπέρασμα των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει.
5.Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση εργάζονται ακατάπαυστα για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και υπογραφής του μνημονίου, το συντομότερο δυνατό, για να λήξει η αβεβαιότητα, αναφέρει με γραπτή δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Ο κ. Στυλιανίδης σημειώνει στη δήλωση του ότι "σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων ή περικοπής μισθών και συντάξεων.
6.Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία υποβολής των προσφορών από τους ιδιωτικούς οίκους που επέδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην ανεξάρτητη έρευνα για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ. Πρόκειται συνολικά για έξι οίκους διεθνούς κύρους στους οποίους έχουν ήδη σταλεί τα σχετικά έγγραφα για υποβολή των προσφορών μαζί με τους όρους εντολής που θα διέπουν την ανεξάρτητη αξιολόγηση του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που συμφωνήθηκαν χθες  το πρωί μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικας.
7.Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε την Τετάρτη ύστερα από μία διεξοδική συζήτηση το συγκεκριμένο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, αποφάσισε να μην δεχθεί έναν κουτσουρεμένο κοινοτικό προϋπολογισμό για την επόμενη εξαετία, υποστηρίζοντας ότι "τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ΠΔΠ αποτελούν απλώς μία πολιτική συμφωνία μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και δεν αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες που διατύπωσε το Ευρωκοινοβούλιο".
8.Νέος αρχηγός της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξελέγη χθες βράδυ ο Αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, 76 ετών, ο οποίος από τώρα και στο εξής θα ονομάζεται Φραγκίσκος ο Α`. Πρόκειται για τον πρώτο Πάπα ο οποίος προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και διαδέχεται τον Πάπα Βενέδικτο ο οποίος ανακοίνωσε αιφνιδίως την παραίτησή του τον περασμένο μήνα.
9. Ολοσχερώς καταστράφηκε χθες αυτοκίνητο αξίας 80.000 ευρώ στα Περβόλια από πυρκαγιά που φαίνεται να τέθηκε κακόβουλα. Η φωτιά κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
10.Η ΑΕΛ και η ΑΕΚ είναι οι δύο ομάδες που συμπληρώνουν την τετράδα της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου και οι οποίες, μαζί με την Ομόνοια και τον Απόλλωνα, θα διεκδικήσουν την πρόκριση στον τελικό. Η ΑΕΛ κέρδισε στον επαναληπτικό την ομάδα της ΑΕΠ  με 3-0 ενώ η ΑΕΚ νίκησε στον επαναληπτικό στο ΓΣΖ την ΕΝΠ με 2-0. Η κλήρωση της ημιτελικής φάσης θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 20 Μαρτίου.
(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)