6/3/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με το Υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής τραπεζών 06/03/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, επίσης, επικεφαλής τραπεζών. Μεταξύ άλλων ήταν ο Επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας κ. Ανδρέας Φιλίππου, ο Ανώτερος Α’ Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας κ. Τάκης Φειδία, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου κ. Ανδρέας Αρτέμης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου κ. Γιάννης Κυπρής, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας δρ Ανδρέας Παναγιώτου και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας κ. Μάκης Κεραυνός.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη συνάντηση με τις ηγεσίες των Τραπεζών ως πολύ καλή και είπε ότι τους πληροφόρησαν για το τι έγινε στις συναντήσεις στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνάντησης του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Ακούσαμε και από τις Τράπεζες, την πρόοδο που γίνεται για τη συγκρότηση σχεδίων αναδιάρθρωσης των Τραπεζών. Όπως ξέρετε οι Τράπεζες είναι ένα σημαντικό μέρος του Μνημονίου. Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι, χρονοδιαγράμματα, στα οποία πρέπει να παραμείνουμε πιστοί και, βεβαίως, ένας από τους λόγους που δουλεύουμε τόσο σκληρά, μέρα και νύκτα, πάνω στην ολοκλήρωση του Μνημονίου είναι για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα αναγκαία κεφάλαια ώστε οι Τράπεζες να μπορούν να επαναδραστηριοποιηθούν και να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Επομένως, όπως συναντόμαστε με διάφορες ομάδες, αυτή είναι η ομάδα της οποίας έχουμε δώσει προτεραιότητα και λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει για τους στόχους τους οποίους έχω αναφέρει», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κούρεμα των καταθέσεων, για το θέμα των ανακεφαλοποιήσεων και για τους ισχυρισμούς περί ξεπλύματος χρήματος, ο κ. Σαρρής ανέφερε: «Έχει γίνει μια συμφωνία την οποία εγκρίνουν και οι Τράπεζες, για τον τρόπο με τον οποίο θα εξεταστεί το σύστημα το οποίο έχουμε, για να μπορέσουμε εκεί που υπάρχουν θέματα να βελτιώσουμε και να έχουμε βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τα συστήματα, για να αναγνωρίζουμε περιπτώσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Όσον αφορά το θέμα του κουρέματος δεν ήταν ανάγκη να μας το επιβεβαιώσουν. Ο κάθε Κύπριος, ο κάθε Τραπεζίτης, ο Υπουργός Οικονομικών έχουμε επαναλάβει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτό δεν είναι ένα θέμα το οποίο είναι στο τραπέζι. Θα είναι καταστροφικό και για την Κύπρο και για την ευρωζώνη και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο σταδιακά περνά ακόμα και σε εκείνους οι οποίοι δυνατόν έχουν διανοηθεί ότι είναι μια πιθανότητα».

Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Έχουν αναλάβει οίκοι οι οποίοι εργάζονται πυρετωδώς είπε και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι πριν την υπογραφή θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους τι είναι αυτά τα αποτελέσματα, ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι στόχοι ώστε να ικανοποιηθούν ότι η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί το τραπεζικό σύστημα, μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, είναι η σωστή».

Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από τους ρυθμούς αναδιάρθρωσης με τους οποίους προχωρούν οι Τράπεζες είπε: «Δεν είναι θέμα εάν είμαστε ικανοποιημένοι. Ξέρω ότι δουλεύουν πολύ σκληρά, ότι η καλή θέληση υπάρχει. Αναγνωρίζουν και οι ίδιοι ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας οι Τράπεζες να διατηρούν την κερδοφορία τους και την ικανότητα τους να συνεισφέρουν στην οικονομία και ότι για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι δεν προβλέπεται καμία συγχώνευση τραπεζών. «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση όπου ο καθένας μας έχει δικαίωμα να εκφράζει γνώμες, εισηγήσεις. Πολλές εισηγήσεις έχουν τα υπέρ, έχουν και κατά. Δεν είχα την ευκαιρία να το συζητήσω με τον Διοικητή αυτό το θέμα και εκ πρώτης όψεως εντάσσεται στο δικαίωμα του καθενός να εκφράζει γνώμες και να κάνει εισηγήσεις».

Τέλος, ο κ. Σαρρής υπογράμμισε ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν επηρεαστεί οι καταθέτες λόγω της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας ότι «ο ακρογωνιαίος λίθος της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα είναι η ακεραιότητα των καταθέσεων και επομένως από αυτή την άποψη πρέπει να δούμε εάν έχει αρνητικές επιπτώσεις».