3/3/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου 03/03/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη και κατέθεσε στεφάνι στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, υπαρχηγού Γρηγόρη Αυξεντίου, το οποίο τελέσθηκε το πρωί στην Ιερά Μονή Μαχαιρά. Παρόντες ήταν επίσης ο Υπουργός Άμυνας κ.Φώτης Φωτίου και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές. Του μνημοσύνου προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Βόστρων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ. Τιμόθεος, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σεβαστίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ. Θεοδοσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λήδρας και Ηγουμένου Μονής Μαχαιρά κ. Επιφανίου. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, ο οποίος εξήρε τη θυσία του ήρωα.

Μετά το μνημόσυνο τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο κρησφύγετο όπου θυσιάστηκε ο Σταυραετός του Μαχαιρά, στις 3 Μαρτίου 1957. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση της ιστορικής μάχης του Μαχαιρά και των τελευταίων στιγμών της θυσίας του Αυξεντίου, με τη συνεργασία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών και της Εθνικής Φρουράς, βάσει αφήγησης του συναγωνιστή του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Αυγουστή Ευσταθίου. Στη συνέχεια, έγινε κατάθεση στεφάνων στον χώρο της θυσίας του ήρωα.

Σε δήλωσή του μετά το τέλος της αναπαράστασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Σήμερα, δεν μπορεί παρά να συγκλονίζεται κανείς παρακολουθώντας τη διήγηση του συναγωνιστή ενός από τους μεγαλύτερους ήρωες της κυπριακής ιστορίας, του Γρηγόρη Αυξεντίου. Από τη διήγηση του Αυγουστή Ευσταθίου, αναδεικνύεται ο συγκλονισμός, αλλά και η ανδρεία που επέδειξαν οι αγωνιστές της ελευθερίας, οι οποίοι μέσα από τη θυσία της ζωής τους μάς χάρισαν αυτό που χρωστούμε στους επόμενους: την ελευθερία. Κατορθώσαμε μέσα από λάθη και τον διχασμό να δημιουργήσουμε την ανάγκη να ξαναδώσουμε μάχες για να επανενώσουμε την πατρίδα μας, να την ελευθερώσουμε, να ζήσουμε ειρηνικά, μέσα σε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό περιβάλλον».