2/3/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας 02/03/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε σήμερα τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και κατέθεσε στεφάνι, στην παρουσία των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Κατά την προσέλευση του στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

Στη συνέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Όπως έπραξα και με τα Φυλακισμένα Μνήματα, ήταν η ελάχιστη οφειλόμενη τιμή σε Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αδελφούς που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την ίδια τη δημοκρατία. Αιωνία ας είναι η μνήμη τους, με μια ευχή: οι πολιτικές που θα ακολουθήσουμε να αποδώσουν έτσι ώστε μέσα από ειρηνικές διαδικασίες και όχι πλέον με αιματοχυσίες ή άλλους ήρωες - αρκετούς πρόσφερε αυτή η πατρίδα - να επιτύχουμε μια λύση που να επανενώνει την πατρίδα μας, να την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα, δημιουργώντας ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, με πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαίρετα των πολιτών του».

Στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως εξής:

Eρώτηση: Θα σας δούμε σύντομα να ταξιδεύετε στην Αθήνα;

Aπάντηση: Πιστεύω, το συντομότερο. Είναι ένας οφειλόμενος και εκ παραδόσεως προορισμός. Ελπίζω να είναι προ της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ερώτηση: Έχει ξεκινήσει μια έντονη συζήτηση με αφορμή και τις δηλώσεις του κ. Σαρρή για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Θα θέλαμε να μας δώσετε την άποψη της Κυβέρνησης. Θα προωθήσει αυτή την ιδέα;

Απάντηση: Aυτό το οποίο για την ώρα μπορώ να πω είναι ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό έχει χαραχθεί η γραμμή που θα ακολουθήσει ο Υπουργός Οικονομικών. Αν είναι κάτι που θέλω με έμφαση να τονίσω, χωρίς να λέω περισσότερα πράγματα, απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους, είναι ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν ούτε για τις δουλειές τους ούτε για το καθεστώς της υπηρεσίας τους. Περιορίζομαι μέχρις εδώ, και θα ξαναμιλήσουμε μετά τη Δευτέρα.

Ερώτηση: To AΚΕΛ τοποθετήθηκε με αιχμές, καλώντας να γίνουν διευκρινίσεις αν συμβαδίζουν με το προεκλογικό σας πρόγραμμα όσα είπε ο κ. Σαρρής, χθες.

Απάντηση: Δεν χρειάζεται αυτή την ώρα να πούμε οτιδήποτε. Επαναλαμβάνω ότι η γραμμή και τα στάδια της διαπραγμάτευσης και η όλη πορεία που θα ακολουθήσουμε θα εντάσσεται στην προσπάθεια να δούμε πώς καθίσταται το χρέος βιώσιμο, προς αποφυγή του οτιδήποτε δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα.