2/3/13

ΚΥΠΕ - Αργυρώ Αγγελίδου - Γρηγόρης Σάββα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 02/03/2013

ΚΥΠΕ - Αργυρώ Αγγελίδου - Γρηγόρης Σάββα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 02/03/2013
1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην πρώτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας της νέας Κυβέρνησης, τόνισε στους Υπουργούς του ότι θα είναι αμείλικτος σε φαινόμενα διαφθοράς και αφού ανέφερε ότι εγκαθιδρύεται σε κάθε Υπουργείο επιτροπή ελέγχου, ζήτησε όπως εντός τριμήνου ο κάθε Υπουργός τον ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιήσει τις παρατηρήσεις της Γενικού Ελεγκτού του κράτους.


2. Στην τελετή ορκωμοσίας της νεάς Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου σκληρή δουλειά και συλλογική διαβούλευση ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις προς το λαό. Εκ μέρους των Υπουργών στην αντιφώνησή του, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι χρειάζεται υψηλό αίσθημα ευθύνης και ότι όλοι οι Υπουργοί ζητούν μηδενική ανοχή σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης. Μετά την τελετή στο Προεδρικό πραγματοποιήθηκαν χωριστές τελετές παράδοσης - παραλαβής σε όλα τα Υπουργεία.

3. Μειωμένος κατά 25% θα είναι ο μισθός του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και των Υπουργών. Αυτό ανέφερε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στην ομιλία του στην τελετή ορκωμοσίας του Υπουργικού Συμβουλίου. «Πρώτος ο ίδιος ο Πρόεδρος όρισε μείωση των δικών του απολαβών κατά 25%, εμείς προθύμως ακολουθούμε με τις μειώσεις που ήδη έχετε εξαγγείλει», είπε.

4. Αναχωρεί σήμερα Σάββατο για τις Βρυξέλλες ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, προκειμένου να πραγματοποιήσει επαφές με ομολόγους του ενόψει της κρίσιμης συνεδρίας του Eurogroup τη Δευτέρα. Παραλαμβάνοντας τα ηνία του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Σαρρής δήλωσε πως δεν δικαιούμαστε καν να διανοηθούμε ότι μπορεί να χάσουμε το στοίχημα της οικονομίας, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ανόητη ιδέα τη συζήτηση κουρέματος των καταθέσεων.

5. Οι σοβαρές επιφυλάξεις εκ μέρους ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την ενίσχυση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι πιθανόν να οδηγήσουν τελικά στην εγκατάλειψη του σχεδίου αυτού, δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ.

6. Εντός των επομένων ημερών ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μεταβαίνει στην Αθήνα για επίσκεψη εργασίας κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα ομολόγου του Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον οποίο ήδη επικοινώνησαν τηλεφωνικά. 

7. Ενημερώνονται τη Δευτέρα επίσημα, από την Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ), οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή για το ποσό που εκτιμά η Pimco ότι θα χρειαστεί η καθεμιά τράπεζα, χωριστά για την ανακεφαλαιοποίηση της, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

8.  Δημοσιονομικό πλεόνασμα 61,41 εκατομμύρια ευρώ ή 0,35% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Οικονομικών, έναντι πλεονάσματος 9,13 εκ. ευρώ ή 0,05% του ΑΕΠ τον Ιανουάριο του 2012. Τα έσοδα αυξήθηκαν τον Ιανουάριο του 2013 κατά 10,10% (55,56 εκ. ευρώ), στα 605,60 εκ. ευρώ, από 550,04 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012.

9. Έληξε την Παρασκευή το χρονικό περιθώριο για υποβολή των τεχνικών, εμπορικών και οικονομικών προτάσεων από τις τρεις εταιρείες/κοινοπραξίες που παρέμειναν στον διαγωνισμό τον οποίο προκήρυξε η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) για την Προμήθεια Φυσικού Αερίου στους ηλεκτροπαραγωγούς Σταθμούς της Κύπρου (ενδιάμεση λύση).

10. Με τέσσερις αναμετρήσεις ανοίγει το Σάββατο η αυλαία της 23ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας. Των αγώνων δεσπόζει το ντέρμπι μεταξύ της Ομόνοιας και του Απολλωνα (18:00). Στις 17:00 η Νέα Σαλαμίνα υποδέχεται στο στάδιο Αμμόχωστος τη Δόξα Κατωκοπιάς, ενώ μια ώρα αργότερα ο Εθνικός Αχνας φιλοξενεί την πρωτοπόρο Ανόρθωση Δασάκι. Τέλος στις 19:00 η ΑΕΛ υποδέχεται την Πάφο στο Τσίρειο.
(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΣΑ/ΜΚ)
CNA FOOTER