3/3/13

ΚΥΠΕ - Γρηγόρης Σάββα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 03/03/2013

ΚΥΠΕ - Γρηγόρης Σάββα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 03/03/2013
1. Διαβεβαίωση προς τους εργαζόμενους ημικρατικών οργανισμών ότι «δεν θα πρέπει να ανησυχούν ούτε για τις δουλειές τους, ούτε για το καθεστώς της υπηρεσίας τους» έδωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρουσία σύσσωμου του Υπουργικού Συμβουλίου, προέβη χθες σε μια συμβολική κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.


2. Συναντήσεις με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφκανγκ Σόιμπλε αλλά και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης θα έχει σήμερα ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίας του Eurogroup τη Δευτέρα. στη συνεδρία ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ θα καταθέσει νέα φόρμουλα για την αξιολόγηση του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

3. Ελαφρά διαφοροποίηση έχει σημειωθεί στους σχεδιασμούς της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Ενώ μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο – στις 11 Μαρτίου – ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ επρόκειτο να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, για διαβουλεύσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ και ενημέρωση του ΣΑ, η επίσκεψη θα γίνει σε μεταγενέστερη περίοδο.

4. Την ανάγκη για χάραξη μιας καινούργιας στρατηγικής στο Κυπριακό, με καταγγελία της Τουρκίας και επανατοποθέτηση του Κυπριακού, ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, υπέδειξε εκ νέου ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Η νέα αυτή στρατηγική περιλαμβάνει τη διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 που μπορεί να αποτελέσει και τη βάση μιας πλατειάς εθνικής ενότητας, είπε.

5. Σε κινητοποίηση τέθηκε η Κυπριακή Αστυνομία για τον εντοπισμό ζεύγους Βρετανών, αφού σύμφωνα με μαρτυρία, κοριτσάκι που διέμενε μαζί τους στην Αγία Νάπα, έμοιαζε με την μικρή Madeleine McCann, η οποία εξαφανίστηκε στις 3 Μάιου 2007 από το πορτογαλικό θέρετρο Praia De Luz, όπου έκανε διακοπές με τους γονείς της.
6. Τελείται σήμερα στην Ιερά Μονή Μαχαιρά, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου.Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Πρέσβης της Ελλάδας  στην  Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου. Μετά την τέλεση του θρησκευτικού μνημοσύνου θα ακολουθήσει τρισάγιο στον τόπο της θυσίας του ήρωα στο κρησφύγετό του.

7. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χάρης Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η κατάσταση της οποίας είναι «εκτός ελέγχου», και η ανακοπή του ρυθμού αύξησης της, αποτελεί προτεραιότητα και κορυφαίο στόχο της νέας Κυβέρνησης, δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος ότι σύντομα, και με την υπογραφή του Μνημονίου, θα υπάρξουν οι θετικές εκείνες αποφάσεις που θα οδηγούν στην σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης.

8. Άνοιξαν κανονικά στις επτά το πρωί της Κυριακής οι κάλπες για την αναπληρωματική εκλογή Δημάρχου Αγίας Νάπας προκειμένου να πληρωθεί η θέση που κενώθηκε ύστερα από τον αδόκητο θάνατο του Αντώνη Τσόκκου. Υποψήφιοι για τον Δημαρχιακό θώκο είναι οι Φώτος Φωτίου, Γιάννης Καρούσος και Ανδρέας Ττοφή Ανδρέου.

9. Υπόθεση εξαπάτησης 83χρονης Τουρκοκύπριας, που διαμένει στη Βρετανία, διερευνά η αστυνομία εναντίον τεσσάρων προσώπων και συγκεκριμένα τριών Ε/κ, που συνελήφθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση, και ενός Τ/κ, συγγενικού προσώπου της παραπονούμενης, ο οποίος καταζητείται.

10. Νέα τροπή παίρνει το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα μετά την ισοπαλία 2-2 της πρωτοπόρου Ανόρθωσης με τον Εθνικό Άχνας στο Δασάκι. Σήμερα ο ΑΕΚ φιλοξενεί στο ΓΣΖ τον ΑΠΟΕΛ ο οποίος με νίκη μειώνει στον ένα βαθμό την διαφορά του από την Ανόρθωση. Χθες η Ομόνοια κέρδισε τον Απόλλωνα στο ΓΣΠ με 2-1, ενώ η ΑΕΛ συνέτριψε με 4-0 την Πάφο. Οι σημερινοί αγώνες: 17:00 Αγία Νάπα – Ενωση, 18:00 Ολυμπιακός – Αλκή. Χθες: Σαλαμίνα – Δόξα 0-1.
(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)