12/2/13

Η Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε το πρόγραμμα πολιτιστικής συνεργασίας «Ευρωδακτύλιος» και το βιβλίο “Linked by history – Untitled by choice. Cyprus and its European Union partners” 12/02/2013

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών παρουσιάστηκε το πρόγραμμα πολιτιστικής συνεργασίας «Ευρωδακτύλιος», που υλοποιείται με τη συνεργασία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Υπουργείου Εξωτερικών και εκπονείται από ερευνητική ομάδα που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργου Γεωργή και του Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργου Καζαμία. Σκοπός του προγράμματος, το οποίο άρχισε το 2010, είναι η δημιουργία μιας τράπεζας πληροφοριών για τις σχέσεις της Κύπρου με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης το βιβλίο “Linked by history – Untitled by choice. Cyprus and its European Union partners”, ένα ογκώδες και πλούσιο σε περιεχόμενο έργο που ετοιμάστηκε με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Ευρωδακτύλιος». Το βιβλίο αποτελεί το πέμπτο στη σειρά, μετά από τέσσερις τόμους που κυκλοφόρησαν ήδη και αφορούν στις σχέσεις της Κύπρου με την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Δανία.

Στην ομιλία της κατά την παρουσίαση του βιβλίου η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή υπογράμμισε τη σημασία αυτού του εγχειρήματος, το οποίο αποτελεί μια πολυεπίπεδη και ιδιαίτερα σημαντική έκφραση πολιτιστικής διπλωματίας. «Κάθε τόμος είναι ένας χρυσός κρίκος ανάμεσα στην Κύπρο και τα κράτη μέλη της ΕΕ», σημείωσε. Αναφερόμενη δε στον πέμπτο τόμο της σειράς, η κα Υπουργός είπε ότι αποτελεί ένα περιεκτικό διάγραμμα των σχέσεων της Κύπρου με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που καταγράφει τις πολύχρονες ιστορικές και πολιτισμικές σχέσεις της Κύπρου με κάθε ένα από τα 26 κράτη μέλη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Εξάλλου, όπως είπε, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου προβάλλονται πτυχές της ιστορίας και των πολιτιστικών αξιών που δένουν την Κύπρο με την Ευρώπη, αλλά και στοιχεία της συμπόρευσής τους σε ευρωπαϊκά δρώμενα που σημάδεψαν ή διαμόρφωσαν την πορεία της Ευρώπης και σφυρηλάτησαν άξονες φιλίας και συνεργασίας. «Σχέσεις που αποδεικνύουν ότι η απόσταση δεν είναι εμπόδιο στη σφυρηλάτηση σχέσεων που να βασίζονται στην ελευθερία, την ειρήνη, τη δημοκρατία, την πρόοδο, την ανάπτυξη και τον πολιτισμό», επισήμανε.

Στο βιβλίο γίνονται αναφορές σε άτομα, έρευνες και δημοσιεύσεις που έφεραν στο φως και ανέδειξαν σημαντικά στοιχεία του αρχαιολογικού πλούτου της Κύπρου, μέρος του οποίου κοσμεί τα πιο γνωστά μουσεία ευρωπαϊκών πόλεων, καθώς και σε σημαντικές ευρωπαϊκές προσωπικότητες που βρέθηκαν στην Κύπρο, αφήνοντας γραπτές παρακαταθήκες της παρουσίας τους στο νησί. Παράλληλα, εκτενείς αναφορές γίνονται στην παρουσία και στις διαχρονικές υπηρεσίες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις, στην ανταλλαγή διπλωματικών αντιπροσώπων και στις επίσημες επισκέψεις Προέδρων, Πρωθυπουργών και Υπουργών Εξωτερικών στην Κύπρο καθώς και Κυπρίων επισήμων στις διάφορες χώρες της Ευρώπης. «Πρόκειται για ένα κεφάλαιο δυναμικής προβολής της διεθνούς προσωπικότητας, του ρόλου και της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως σημείωσε η Υπουργός Εξωτερικών.

Όπως είπε η κα Υπουργός, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις σχέσεις με την Ελλάδα, μέσω της παρουσίασης Κυπρίων που διέπρεψαν στη χώρα, όπως ο Νικόλαος Σαρίπολος, ο Σίμος Μενάρδος, o Αιμίλιος Χουρμούζιος, ο Λουκής Ακρίτας, ο Μάριος Τόκας, ο Μιχάλης Κακογιάννης και ο Γιάννος Κρανιδιώτης, «που με την προσφορά τους στον ελλαδικό χώρο πρόσθεσαν χρυσούς κρίκους στους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, που εκτείνονται στα βάθη των αιώνων».

Τέλος, η κα Υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όλους όσοι συνεισέφεραν στην πραγματοποίηση αυτής της έκδοσης, σημειώνοντας ότι το βιβλίο είναι πραγματικά ένα πολύτιμο εγχειρίδιο πολιτιστικής διπλωματίας χρήσιμο για τους Κύπριους και τους ξένους διπλωμάτες, τους φιλίστορες, τους ιστορικούς και τους πολιτικούς επιστήμονες. Όπως επισήμανε, το βιβλίο, το οποίο αποτελεί μοναδική έκδοση, κυκλοφόρησε ευρέως κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και έχει ήδη δοθεί σε ξένους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και σε λοιπούς κρατικούς αξιωματούχους και διπλωμάτες, αποκομίζοντας θερμά και επαινετικά σχόλια και ευχαριστίες για τη σημαντική αυτή προσφορά και για τον θησαυρό γνώσεων που ο τόμος αυτός περιέχει.

Στους σύντομους χαιρετισμούς τους ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας κ. Γιώργος Γεωργής και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Γιώργος Καζαμίας εξέφρασαν την τιμή να συνεργαστούν με την Υπουργό Εξωτερικών και χαρακτήρισαν την εν λόγω πρωτοβουλία ως παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας και ως ένα πολύτιμο εγχειρίδιο «για να κερδίζουμε φίλους». Τέλος, οι δύο ακαδημαϊκοί ευχαρίστησαν όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος και στην πραγματοποίηση των εκδόσεων που προέκυψαν από αυτό.