12/2/13

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρίστου Χριστοφίδη 12/02/2013

Η Κυπριακή Κυβέρνηση έδωσε μάχη για να μην περάσει η θέση της Τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Κατά το χθεσινοβραδυνό debate των τριών βασικών υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης επέμεινε ότι δήθεν η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τις ιδιωτικοποιήσεις των Ημικρατικών Οργανισμών.

Οι πάντες πλέον καταλαβαίνουν ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει αποφασίσει ήδη να προβεί σε ιδιωτικοποιήσεις των πάντων και απλώς ψάχνει άλλοθι. Εάν στ’ αλήθεια ο κ. Αναστασιάδης ήταν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις δεν θα προσπαθούσε να πείσει τους πάντες, εντός και εκτός Κύπρου, ότι η δική μας πλευρά τις έχει ήδη αποδεχθεί θέτοντας τη δική μας πλευρά σε μια πολύ δύσκολη θέση.

Οι ιδιωτικοποιήσεις που ο κ. Αναστασιάδης προγραμματίζει σημαίνουν ξεπούλημα εθνικού πλούτου, ανεργία και περισσότερη φτώχεια. Η Κυπριακή Κυβέρνηση έδωσε μάχη για να μην περάσει η θέση της Τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις.

Στις αρχικές προτάσεις της Τρόικας περιλαμβανόταν ότι ʽοι αρχές θα ξεκινήσουν με ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τις μεγάλες κρατικές και ημιδημόσιες εταιρείες, μεταξύ άλλων, τις Κυπριακές Αερογραμμές, τη CYTA, όπως και μικρότερες επιχειρήσεις και εταιρείες. Για την επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να ετοιμαστεί συγκεκριμένος οδικός χάρτης μέχρι τον Μάρτιο του 2013 που να περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για την κάθε εταιρεία χωριστάʼ. Αυτή ήταν η αρχική πρόταση της Τρόικα. Οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν δεδομένες για την Τρόικα και έμπαιναν και χρονοδιαγράμματα.

Ήταν η σθεναρή αντίθεση της Κυβέρνησης που οδήγησε στο να παραμένει το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων ανοικτό μέχρι την τελευταία στιγμή. Τι περιλαμβάνεται στην καταρχήν συμφωνία μεταξύ της Τρόικας και της Κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις;

Στο σημείο 3,7 αναφέρεται ότι ʽαν είναι απαραίτητο για τη βιωσιμότητα του χρέους οι Αρχές της Κύπρου θα εξετάσουν πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών και ημιδημόσιων εταιρειώνʼ. Δεν υπάρχει δηλαδή ανάληψη υποχρέωσης για ιδιωτικοποίηση, αντίθετα το θέμα παραπέμπεται σε περαιτέρω συζήτηση. Καταφέραμε να αποτρέψουμε τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, όταν ο κ. Αναστασιάδης εκβίαζε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογράψει άρον-άρον τις προτάσεις της Τρόικας οι οποίες περιλάμβαναν όχι μόνο ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, αλλά και συνεκμετάλλευση με την Τρόικα του φυσικού μας αερίου. Ο κ. Αναστασιάδης δεν είχε και δεν μπορεί να έχει καμιά αντίσταση στις αξιώσεις της Τρόικας, διότι και ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα, όπως έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν λύση. Εκλογή Αναστασιάδη σημαίνει ιδιωτικοποίηση των πάντων.

Όπως απαράδεκτη είναι η επιμονή Αναστασιάδη να φορτώνει προβλήματα της κυπριακής οικονομίας στο δήθεν ψηλό εργατικό κόστος και στο ύψος του κατώτατου μισθού.

Η Κυβέρνηση έχει όντως με αποφάσεις της ανεβάσει το κατώτατο όριο μισθού σε μια σειρά από επαγγέλματα με στόχο την προστασία των Κυπρίων εργαζομένων.

Σε αντίθεση τι ετοιμάζει ο κ. Αναστασιάδης; Ο κ. Αναστασιάδης ετοιμάζει ψαλίδι για τους ήδη χαμηλούς μισθούς χιλιάδων συμπατριωτών μας, πωλητών, γραφέων, σχολικών βοηθών, βοηθών νοσηλευτών και άλλων που με τη σειρά του αυτό το ψαλίδι θα οδηγήσει σε χαμηλότερους μισθούς, ανέχεια, φτώχεια και αυξημένα κοινωνικά προβλήματα».