12/2/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλλή στην παρουσίαση του προγράμματος πολιτιστικής συνεργασίας «Ευρωδακτύλιος» με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και του βιβλίου «Linked By History – Untitled By Choice. Cyprus and Its European Union Partners», στο Υπουργείο Εξωτερικών 12/02/2013

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ που γίνεται με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου «Linked by history – United by choice. Cyprus and its European Union partners». Πρόκειται για έναν ογκώδη και πλούσιο σε περιεχόμενο τόμο που ετοιμάστηκε με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Ευρωδακτύλιος» που υλοποιείται με τη συνεργασία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Υπουργείου Εξωτερικών. Σκοπός του προγράμματος, το οποίο άρχισε το 2010, είναι η δημιουργία μιας τράπεζας πληροφοριών για τις σχέσεις της Κύπρου με όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την έρευνα προέκυψε ένας πραγματικός πλούτος πληροφοριών και εντυπωσιακά στοιχεία όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τους τέσσερις τόμους που κυκλοφόρησαν ήδη και περιλαμβάνουν τις σχέσεις της Κύπρου με την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Δανία. Οι τόμοι εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια των Προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ από τις χώρες που αναφέρθηκαν και αποτέλεσαν μια συμβολική κατάθεση και προσφορά της Κύπρου που έγινε δεκτή με ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια.

Τις πρώτες συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων για ένα τέτοιο πρόγραμμα τις είχα με τον καθηγητή Γιώργο Γεωργή. Κατά την πρώτη μου θητεία στο Υπουργείο Εξωτερικών το 2007-2008. Στήριξα από την πρώτη στιγμή την υλοποίηση και συνέχιση αυτού του σημαντικού προγράμματος, το οποίο θεωρώ ως μια πολυεπίπεδη και ιδιαίτερα σημαντική έκφραση πολιτιστικής διπλωματίας. Κάθε τόμος είναι ένας χρυσός κρίκος ανάμεσα στην Κύπρο και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο πέμπτος τόμος της σειράς «Linked by history – United by choice. Cyprus and its European Union partners», που παρουσιάζουμε σήμερα, είναι μια επιτομή και ένα περιεκτικό διάγραμμα των σχέσεων της Κύπρου με όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταγράφει τις πολύχρονες ιστορικές και πολιτισμικές σχέσεις της Κύπρου με κάθε ένα από τα 26 κράτη μέλη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου προβάλλονται πτυχές της ιστορίας και των πολιτιστικών αξιών που δένουν την Κύπρο με την Ευρώπη και στοιχεία της συμπόρευσής τους σε ευρωπαϊκά δρώμενα που σημάδεψαν ή διαμόρφωσαν την πορεία της Ευρώπης και σφυρηλάτησαν άξονες φιλίας και συνεργασίας. Μεσαιωνικοί βασιλιάδες, ευγενείς και απλοί άνθρωποι, πολιτικοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες, ποδοσφαιριστές, σωματεία, οργανισμοί και κυβερνήσεις συνέβαλαν στη σφυρηλάτηση μιας χρυσής αλυσίδας σχέσεων, που οι κρίκοι της διαμορφώθηκαν μέσα στον χρόνο: Σχέσεις που αποδεικνύουν ότι η απόσταση δεν είναι εμπόδιο στη σφυρηλάτηση σχέσεων που να βασίζονται στην ελευθερία, την ειρήνη, τη δημοκρατία, την πρόοδο, την ανάπτυξη και τον πολιτισμό.

Στις σελίδες του παρελαύνουν ηγεμόνες, Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, Υπουργοί, αλλά και Ευρωπαίοι αρχαιολόγοι που με τις ανασκαφές, τις έρευνες και τις δημοσιεύσεις τους εμπλούτισαν την κυπριακή αρχαιολογία, έφεραν στο φως και ανέδειξαν σημαντικά στοιχεία του αρχαιολογικού πλούτου της Κύπρου, μέρος του οποίου κοσμεί τα πιο γνωστά μουσεία ευρωπαϊκών πόλεων.

Ακολουθούν κεφάλαια όπου γίνονται αναφορές σε σημαντικές ευρωπαϊκές προσωπικότητες που βρέθηκαν στην Κύπρο. Άλλοι άφησαν γραπτές παρακαταθήκες της παρουσίας τους στο νησί και άλλοι άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο νησί που εντοπίζεται σε κτήρια, μνημεία και επιγραφές.

Οι αναφορές στις σχέσεις της Κύπρου με την Ευρώπη πυκνώνουν στα νεότερα χρόνια στον χώρο του εμπορίου και του πολιτισμού, ενώ εκτενείς αναφορές γίνονται στην παρουσία και στις διαχρονικές υπηρεσίες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις, στην ανταλλαγή διπλωματικών αντιπροσώπων και στις επίσημες επισκέψεις Προέδρων, Πρωθυπουργών και Υπουργών Εξωτερικών στην Κύπρο και Κυπρίων επισήμων στις διάφορες χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα κεφάλαιο δυναμικής προβολής της διεθνούς προσωπικότητας, του ρόλου και της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μοναδική εξαίρεση το κεφάλαιο για την Ελλάδα. Θα χρειάζονταν πραγματικά πολλοί τόμοι για να καταγραφούν οι ιστορικές, πολιτιστικές, διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις της Κύπρου με την Ελλάδα. Οι επιμελητές του τόμου, Γιώργος Γεωργής, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, και Γιώργος Καζαμίας Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, προτίμησαν στο κεφάλαιο αυτό να παρουσιάσουν τους Κύπριους που διέπρεψαν στην Ελλάδα, από τον Νικόλαο Σαρίπολο και τον Σίμο Μενάρδο μέχρι τον Αιμίλιο Χουρμούζιο, τον Λουκή Ακρίτα, τον Μάριο Τόκα, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Γιάννο Κρανιδιώτη και τόσους άλλους καταξιωμένους συμπατριώτες μας που με την προσφορά τους στον ελλαδικό χώρο πρόσθεσαν χρυσούς κρίκους στους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που εκτείνονται στα βάθη των αιώνων.

Θέλω με την ευκαιρία να συγχαρώ όλους όσοι συνετέλεσαν στην έκδοση του τόμου, ιδιαίτερα τους δύο καθηγητές, Γεωργή και Καζαμία, τους συνεργάτες τους και τις Εκδόσεις Εν Τύποις.

Το βιβλίο είναι πραγματικά ένα πολύτιμο εγχειρίδιο πολιτιστικής διπλωματίας, χρήσιμο για τους Κύπριους και τους ξένους διπλωμάτες, τους φιλίστορες, τους ιστορικούς και τους πολιτικούς επιστήμονες. Είχα την ευκαιρία να το δώσω στους Ευρωπαίους συναδέλφους μου καθώς και στους ξένους Πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο και αποκόμισα θερμά, επαινετικά σχόλια και ευχαριστίες για τη σημαντική αυτή προσφορά και για τον θησαυρό γνώσεων που ο τόμος αυτός περιέχει.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε ευρέως κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Δόθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στους Ευρωπαίους ομολόγους του, καθώς και από όλους τους Κύπριους Υπουργούς στους Ευρωπαίους ομολόγους τους. Επίσης οι Πρεσβείες της Κύπρου στις χώρες μέλη της ΕΕ το δώρισαν σε αξιωματούχους των χωρών διαπίστευσής τους, καθώς και στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων θεσμικών οργάνων στις Βρυξέλλες.

Είμαι πραγματικά περήφανη που το παρουσιάζω και το προσφέρω σήμερα σε εσάς και είμαι σίγουρη ότι είναι το καλύτερο δώρο για τη συνεργασία μας όλο αυτό το διάστημα.