25/2/13

ΚΥΠΕ - Kυριακή Δημητρίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 25/02/2013

ΚΥΠΕ - Kυριακή Δημητρίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 25/02/2013

1. Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να μπει η οικονομία μας σε πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης, τόνισε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε 236.965 ψήφους και ποσοστό 57,48%, έναντι 175.267 ψήφων και ποσοστού 42,52%, που έλαβε ο ανθυποψήφιός του Σταύρος Μαλάς.

2. Σε ομιλία του στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία» κατά την τελετή ανακήρυξής του ως νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως θα συνομιλήσει με αποφασιστικότητα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης, με τρόπο που να διασφαλίζει τις ευάλωτες ομάδες, την κοινωνική συνοχή και την εργατική ειρήνη. Δεσμεύτηκε ενώπιον ολόκληρου του λαού, να ενεργεί και να συμπεριφέρεται ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Για το Κυπριακό, τόνισε πως «η ενότητα και η συλλογικότητα θα αποτελέσουν πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινής μας προσπάθειας» και έστειλε μήνυμα ειρήνης προς τους Τουρκοκύπριους. Ο Ν. Αναστασιάδης εξήγγειλε πως μια από τις πρώτες ενέργειές του θα είναι η υποβολή αιτήματος για ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
3. Εξαιρετικά τιμητικό, υπό τις περιστάσεις, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του β’ γύρου των Προεδρικών εκλογών ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, εκφράζοντας και δημόσια τα συγχαρητήριά του προς τον Νίκο Αναστασιάδη για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε ενέργειες και πολιτικές του νέου Προέδρου, είπε, που θα εκτιμήσουμε ότι καταβάλλει για το καλό της πατρίδας και του λαού μας θα μας βρει μαζί του γιατί τώρα προέχει η ενότητα του λαού μας. «Εξίσου, όμως, θα είμαστε αυστηροί κριτές για όσες ενέργειες, αποφάσεις ή χειρισμούς που κρίνουμε ότι εκφεύγουν από την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος της πατρίδας και του λαού μας», ανέφερε.
4. Μήνυμα ενότητας του λαού και των πολιτικών δυνάμεων έστειλε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η εκλογική νίκη του Νίκου Αναστασιάδη σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας εποχής. Μέρα της μεγάλης νίκης και της μεγάλης δικαίωσης χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν τη χθεσινή, προσθέτοντας ότι μία μεγάλη τομή χαράχτηκε στην ιστορία της πατρίδας και μια νέα εποχή ξημερώνει, χωρίς τους διχασμούς του παρελθόντος.
5. Το αποτέλεσμα των εκλογών καθιστά το ΑΚΕΛ ισχυρή αντιπολίτευση, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού. Την ίδια ώρα έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου, ενώ είπε ότι η συνεργασία με τον Σταύρο Μαλά θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Ο κ. Κυπριανού συνεχάρη δημόσια τον Νίκο Αναστασιάδη για την εκλογή του.
6. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναλαμβάνει την προεδρία σε κρίσιμες και δυσχερείς ώρες, σε ώρες που η συναίνεση και η συνεννόηση είναι απαραίτητες όσο ποτέ άλλοτε. Διαβεβαίωσε πως το ΚΣ ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να πολιτεύεται με συνέπεια στη βάση αρχών, με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα της πατρίδας μας και του λαού. Ανέφερε πως απόφαση της ΕΔΕΚ ήταν να παραμείνει πιστή στο προγραμματικό πλαίσιο που κατέθεσε ενώπιον του κυπριακού λαού και να μην αλλοιώσει θέσεις και αρχές, μόνο και μόνο για να διεκδικήσει μερίδιο εξουσίας.
7. Τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχάρηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν Βαν Ρομπέι, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μάρτενς, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου και ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Πήτερ Δρουσιώτης.
8. Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Προεδρικής Εκλογής Ανδρέα Ασσιώτη στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση ψήφισαν 445.009 ψηφοφόροι, ποσοστό 81,58%, ενώ στον πρώτο γύρο ψήφισε ποσοστό 83,14% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Η αποχή ανήλθε σε 18,42%, τα άκυρα 3,31%, και τα λευκά 4,05%.
9. Μειωμένη ήταν η προσέλευση των πολιτών κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα των εκλογών στην Ιταλία, εντείνοντας τις αμφιβολίες για το ποιο κόμμα πρόκειται να επικρατήσει, τη στιγμή που όλη η Ευρώπη και οι αγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο μέλλον της χώρας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, προβάδισμα φαίνεται ότι έχει ο κεντροαριστερός υποψήφιος Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, αλλά οι αναλυτές εικάζουν ότι δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
10. Ο Βρετανός ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λιούις κέρδισε για τρίτη φορά το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού, ενσαρκώνοντας αυτή τη φορά τον Αμερικανό Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν στην ταινία "Lincoln" του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ωστόσο, η έκπληξη προήλθε από την απονομή του Όσκαρ της καλύτερης ταινίας στο θρίλερ "Argo" με σκηνοθέτη τον Μπεν Άφλεκ. Το Όσκαρ Α` γυναικείου ρόλου κέρδισε η Αμερικανίδα Τζένιφερ Λόρενς για την ερμηνεία της στην ταινία "Happiness Therapy".
(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΜΜ)