12/7/13

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την  Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», συνοδευόμενος από την Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση.


Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο κ. Φωτίου ενημερώθηκε από τη Διοίκηση της Πολιτικής Αεροπορίας ενώ ακολούθως επισκέφτηκε στατική έκθεση ελικοπτέρων αλλά και τον εξομοιωτή που βρίσκεται στην Αεροπορική Βάση και στόχο έχει την εκπαίδευση των χειριστών ελικοπτέρων. 
Ο κ. Φωτίου σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να δει επιτόπου κάποια προβλήματα επιχειρησιακά και διοικητικά αλλά και κάποια άλλα σημαντικά θέματα τα οποία θα πρέπει να τύχουν προώθησης. Ο Υπουργός Άμυνας πρόσθεσε πως η Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» αποτελεί έναν βασικό συντελεστή, μια βασική υποδομή όσον αφορά τους σχεδιασμούς για ενεργειακή ασφάλεια, είτε αυτό γίνεται, όπως είπε, από εδώ - από την Κύπρο-είτε σε συνεργασία με άλλες χώρες.
«Αποτελεί λοιπόν βασικό συντελεστή και βασική υποδομή για την ενεργειακή ασφάλεια που θεωρούμε καθοριστικής σημασίας εν όψει και όλων όσων συμβαίνουν στην περιοχή, εν όψει της πολιτικής αστάθειας, τις αμφισβητήσεις και τις απειλές των Τούρκων όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», συμπλήρωσε ο κ. Φωτίου.
Εξέφρασε την ικανοποίηση του από την ετοιμότητα της Αεροπορικής Βάσης και του προσωπικού της και πρόσθεσε ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν θα επιλυθούν συλλογικά, τόσο σε επίπεδο Υπουργείου Άμυνας αλλά και σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ και άλλες υπηρεσίες τους κράτους.
Ακολούθως ανέφερε πως στη Βάση θα δημιουργηθεί το πρώτο πάρκο για παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη συμμετοχή της ΕΕ. Είναι, είπε, «το πρώτο που έχει επιλεγεί μέσα από μια ομάδα χωρών της ΕΕ και είναι ένα σημαντικό έργο μέσα στα πλαίσια των εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας για μετατροπή των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε πράσινες εγκαταστάσεις.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υποβλήθηκαν αιτήσεις από ξένες χώρες για να χρησιμοποιούν την Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Υπουργός απάντησε: «Ήδη χρησιμοποιείται η Βάση για να εξυπηρετήσει κάποιες χώρες. Αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».  Έρχονται, είπε, σε τακτά χρονικά διαστήματα αεροσκάφη από τη Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ. Εξήγησε εξάλλου ότι αφού μελετηθεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά δίνονται τέτοιες διευκολύνσεις και είναι γι’ αυτό τον λόγο που τόσο η Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», αλλά και η Κύπρος γενικότερα, έχει ένα σημαντικό γεωστρατηγικό ρολό.
«Δεν είναι τυχαίο που κάθε μέρα που περνά περισσότερες χώρες ζητούν τέτοιες διευκολύνσεις. Είτε αυτές είναι στα λιμάνια μας είτε αυτές είναι στην Αεροπορική Βάση. Αυτό αναδεικνύει το σημαντικό γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μας ρόλο και είναι καθοριστικής σημασίας για την ίδια την Κύπρο» τόνισε.
Ερωτηθείς για τη συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ - Ελλάδας ο Υπουργός υπογράμμισε πως οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι στενότατες και ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα είναι για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Δημήτρης Αβρααμόπουλος. «Θα δούμε ακριβώς με τα νέα δεδομένα που επικρατούν στην περιοχή πώς εμβαθύνεαι περαιτέρω αυτή η στενότατη σχέση όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια», πρόσθεσε ο Υπουργός.
Αναφερόμενος στο Ισραήλ είπε ότι «έχουμε ξεκινήσει ένα στρατηγικό διάλογο εφ’ όλης της ύλης και αυτό έχει ξεκινήσει και μετά την επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ και αυτό συμπεριλαμβάνει επίσης και τον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας».
Για μας, είπε, είναι καθοριστικής σημασίας αυτή η εξέλιξη και βρισκόμαστε όπως δλήλωσε, «σε καλό δρόμο».
Ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε επίσης και στον προγραμματισμό κάποιων κοινών ασκήσεων Κύπρου- Ισραήλ –Ελλάδας  όσον αφορά την έρευνα και την διάσωση πριν το τέλος του χρόνου.
Ακολούθως, ο Υπουργός κληθείς να σχολιάσει σχετικά με τα πεπαλαιωμένα πυρομαχικά είπε ότι «το θέμα της ασφάλειας των οπλιτών μας αλλά και των πολιτών είναι στις προτεραιότητες μας. Και πρέπει να είναι για να μην επαναληφθεί άλλη μια εθνική τραγωδία όπως αυτή που είχαμε πριν από δυο χρόνια στο Μαρί. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα. Ασφαλώς και είμαστε σε μια περίοδο υλοποίησης μιας στρατηγικής όπου και καταστροφή βλημάτων θα ξεκινήσει και θα μεταφερθούν βλήματα εκτός Κύπρου. Αλλά επαναλαμβάνω και θέλω να το τονίσω με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας τον οπλιτών γιατί λαμβάνονται όλα τα μέτρα από την ηγεσία της ΕΦ».
Πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρες οι οδηγίες που έχει δώσει ότι τα βλήματα που θεωρούνται επικίνδυνα, ούτε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, αλλά και κανείς να μην έχει πρόσβαση σ’ αυτές τις αποθήκες. Ανέφερε ότι δεν πρέπει να προκαλείται πανικός γιατί λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά αυτά τα πυρομαχικά.