25/2/13

Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης ανακηρύχθηκε νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας 24/02/2013

Ο Γενικός Έφορος Προεδρικής Εκλογής κ. Ανδρέας Ασσιώτης ανακήρυξε απόψε τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος εξασφάλισε το 57.48% των ψήφων κατά την προεδρική εκλογή της 24ης Φεβρουαρίου, ως εκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Προσφωνώντας το πλήθος που συγκεντρώθηκε στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία», ο κ. Αναστασιάδης είπε:
«Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Την περασμένη Κυριακή, ο κυρίαρχος λαός μας έδωσε ένα εντυπωσιακό προβάδισμα. Σήμερα, μας έδωσε μια περήφανη νίκη. Την περασμένη Κυριακή, ο κυρίαρχος λαός μας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. Σήμερα, μας έδωσε εντολή εξουσίας.
Αποδέχομαι αυτή την εντολή με ιδιαίτερη τιμή και αναλαμβάνω την ευθύνη που εναποθέτει στους ώμους μου η λαϊκή βούληση. Δεσμεύομαι να ανταποκριθώ με απόλυτο σεβασμό στην εντολή του λαού και υπόσχομαι να εκπληρώσω με συνέπεια την ευθύνη που επωμίζομαι.
Ευχαριστώ θερμά όσους με τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και διαβεβαιώνω όλους όσοι έκαναν άλλη επιλογή πως ο σεβασμός μου είναι απόλυτος στη δική τους απόφαση.
Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Μάριο Κάρογιαν, την ηγεσία και τα μέλη του ΔΗΚΟ για τη στήριξη της υποψηφιότητας μου και για την τόσο αποτελεσματική συνεργασία μας.
Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος κ. Δημήτρη Συλλούρη, αλλά και τον Αναπληρωτή κ. Ρίκκο Ερωτοκρίτου και όλη την ηγεσία και τα στελέχη και τους φίλους και οπαδούς του ΕΥΡΩΚΟ αλλά ευχαριστώ και εκείνους τους πολίτες από άλλους κομματικούς χώρους που με εμπιστεύτηκαν.
Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τα ηγετικά στελέχη, τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του Δημοκρατικού Συναγερμού για τη διαχρονική αγάπη και την αμέριστη συμπαράσταση τους προς το πρόσωπο μου.
Ευχαριστώ ακόμη θερμότατα την Εκκλησία της Κύπρου. Όλους τους φορείς, τα οργανωμένα σύνολα και τις διακεκριμένες προσωπικότητες που μου έδωσαν με τη στήριξή τους τη δύναμη να προχωρήσω στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που θα φέρει τη νέα εποχή που τόσο η πατρίδα μας έχει ανάγκη.
Προς τους ανθυποψηφίους μου κ.κ. Σταύρο Μαλά και Γιώργο Λιλλήκα, αλλά και τους άλλους που διεκδίκησαν την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζω τη βαθύτατη εκτίμηση μου για την εποικοδομητική συμμετοχή τους στην ανάδειξη των πολιτικών επιχειρημάτων μέσω μιας ομαλής δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας.
Στο σημείο αυτό δεν θα μπορούσα να μην συγχαρώ και να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εσωτερικών, τον Έφορο Εκλογής και τους συνεργάτες του για τη διασφάλιση μιας άψογα δημοκρατικής διαδικασίας.
Οι οποιεσδήποτε εντάσεις, οι οποιεσδήποτε αντιπαλότητες, οι οποιοιδήποτε διαξιφισμοί, ακόμη και οι οποιεσδήποτε υπερβολές της προεκλογικής περιόδου παραχωρούν τώρα τη θέση τους στον ήρεμο πολιτικό λόγο και υποχωρούν μπροστά στην επιτακτική ανάγκη για ενότητα και ομοψυχία.
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Οι εκλογές έχουν τελειώσει. Δεν έχουν όμως τελειώσει τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός και ο τόπος μας. Οι δυσκολίες είναι μπροστά μας. Και τα προβλήματα, θέλω να τονίσω, δεν έχουν κομματική χροιά, δεν έχουν κομματική ταυτότητα και ιδεολογικές αποχρώσεις. Κοινές είναι οι δυσκολίες και κοινά είναι τα προβλήματα. Κοινή, συνεπώς, θα πρέπει να είναι και η προσπάθεια για την αντιμετώπιση και την επίλυσή τους.
Θέλω να τονίσω πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτές τις εκλογές. Αν υπάρχει κάποιος ηττημένος, αυτός πρέπει να είναι οπωσδήποτε η απαισιοδοξία και η απογοήτευση. Αλλά και αν υπάρχει κάποιος νικητής, αυτός οπωσδήποτε είναι η ελπίδα και η προοπτική. Η ελπίδα για καλύτερες μέρες αλλά και για προοπτική για την πατρίδα μας.
Ως εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεσμεύομαι, και το υπογραμμίζω, ενώπιον ολόκληρου του λαού να αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις στην εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων της δοκιμαζόμενης πατρίδας μας.
Δεσμεύομαι, ακόμη, ενώπιον ολόκληρου του λαού, να ενεργώ και να συμπεριφέρομαι ως Πρόεδρος όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς διακρίσεις και μεροληψίες. Όπως το ίδιο δεσμεύομαι πως στις προτεραιότητες μου είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς με ριζοσπαστικές θεσμικές αλλαγές, εκσυγχρονισμό του κράτους και αποκατάσταση, στον απόλυτο βαθμό, της αξιοκρατίας. Δεσμεύομαι στην πάταξη της διαφθοράς και τη λειτουργία του κράτους σε πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας.
Δεσμεύομαι, ενώπιον ολόκληρου του λαού, να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του και να μοχθήσω για τη δικαίωση των προσδοκιών του υλοποιώντας όλες τις προεκλογικές μου δεσμεύσεις, μηδενός ιώτα εξαιρουμένου.
Η μεγαλύτερη πρόκληση τούτη την ώρα είναι να μπει η οικονομία σε πορεία σταθερότητας και ανάπτυξης. Θα συνομιλήσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης με τρόπο, όμως, που θα διασφαλίζει τις ευάλωτες ομάδες, την κοινωνική συνοχή και την εργατική ειρήνη.
Θα εφαρμόσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο κράτος αλλά και στην οικονομία μας.
Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θέλουμε την Ευρώπη στο πλευρό μας. Από τη δική μας πλευρά, θα φανούμε απόλυτα συνεπείς και θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας.
Η Κύπρος, θέλω να το τονίσω, ανήκει στην Ευρώπη. Χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Θα αποκαταστήσουμε, σας υπόσχομαι και δεσμεύομαι, την αξιοπιστία μας στον ευρωπαϊκό χώρο και όχι μόνο. Μέσα στην ευρύτερη διεθνή κοινωνία.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως μια από τις πρώτες ενέργειες μας θα είναι η υποβολή αιτήματος ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, όπως ομόφωνα αποφάσισε η Βουλή, με εξαίρεση ένα κόμμα.
Η εξωτερική μας πολιτική θα είναι εξωστρεφής και θα επιδιώκει τη συνεργασία με όλα τα κράτη χωρίς αποκλεισμούς, σε περιφερειακό αλλά και διεθνές επίπεδο.
Η συνεργασία με την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, θα αποτελέσει ξανά κορυφαία πολιτική προτεραιότητα.
Σε σχέση με την εθνική μας υπόθεση, η ενότητα και η συλλογικότητα θα αποτελέσουν πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινής μας προσπάθειας.
Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, στέλνω μήνυμα ειρήνης, φιλίας και ειλικρινούς πρόθεσης για μια λύση που θα οδηγεί σε μια πατρίδα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, που θα δημιουργεί τις προοπτικές για πρόοδο, προκοπή και ευημερία όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αν δεν εργαστούμε κατά τρόπο εθνικά υπεύθυνο θα οδηγήσουμε τη χώρα στη διχοτόμηση και δεν το δέχομαι. Δεν ξεπουλώ πατρίδες. Θα εργαστώ για την ενότητα, θα εργαστώ για την απαλλαγή της πατρίδας μας από τα στρατεύματα, θα εργαστώ για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα εργαστώ για μια ευρωπαϊκή πατρίδα όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα. Συνεπώς, δεν δέχομαι αισθήματα εχθρότητας απέναντι στον οποιοδήποτε. Αν οι ίδιοι το θελήσουμε, μπορεί να επιτύχουμε να μετατρέψουμε τη μικρή μας πατρίδα σε παράδεισο, φτάνει να δεχθούν ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν ανθρώπινα δικαιώματα όπως και εκείνοι, όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Σε αυτή μας την προσπάθεια θα επιδιώξω να έχουμε την ενεργό στήριξη και συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των άλλων φίλων χωρών που ειλικρινά επιθυμούν τον τερματισμό μιας απαράδεκτης για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα κατάστασης.
Φίλοι συμπολίτες,
Οι εκλογές, επαναλαμβάνω, έχουν τελειώσει. Από σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την πατρίδα μας.
Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες σε συστράτευση στον κοινό αγώνα για συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των δυσκολιών.
Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες σε μια νέα ελπιδοφόρα πορεία, με ενότητα και ομοψυχία και προπαντός με πίστη σε ένα καλύτερο για την πατρίδα μας αύριο, με μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Αυτή τη μάχη θα πρέπει να τη δώσουμε ενωμένοι αν θέλουμε να την κερδίσουμε. Και δεν έχω αμφιβολία πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα δώσουμε την απάντηση στην κρίση και σε όσους επιβουλεύονται την κρατική μας κυριαρχία. Να είστε βέβαιοι ότι θα αναλώσω τις δυνάμεις μου για μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη, απόλυτα ευρωπαϊκή.
Θέλω να παρακαλέσω όλους, δεν θα δεχθώ και δεν θα ανεχθώ καμιά πρόκληση προς οποιονδήποτε. Κτίζουμε την ενότητα και η ενότητα κτίζεται μέσα από τον σεβασμό της άλλης άποψης και ήταν δικαίωμα όσων επέλεξαν τους άλλους υποψήφιους. Σταθείτε στο ύψος όπως μας αρμόζει, όπως σας αξίζει, όπως αξίζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα.»