28/2/13

Τελετή εγκατάστασης του κ. Νίκου Αναστασιάδη ως Προέδρου της Δημοκρατίας

Διεξήχθη σήμερα το απόγευμα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η ειδική συνεδρία για την εγκατάσταση του κ. Νίκου Αναστασιάδη ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πριν την έναρξη της συνεδρίας, πρώτα ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μετά ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Δημήτρης Χριστόφιας, επισκέφθηκαν το γραφείο του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου και ακολούθως μετέβησαν όλοι μαζί στην αίθουσα της Βουλής.

Στη συνεδρία τον κ. Αναστασιάδη εισήγαγε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου. (Για ομιλία βλέπετε σημερινό ανακοινωθέν Βουλής Αρ. 45)

Στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής: «Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου».

Ακολούθως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφώνησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων. (Για ομιλία βλέπετε σημερινό ανακοινωθέν Αρ. 2).

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Αναστασιάδης μετέβη στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής όπου δέχθηκε τα συγχαρητήρια των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα μέλη του απερχόμενου Υπουργικού Συμβουλίου, πρώην Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, πρώην Πρόεδροι της Βουλής, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, οι αρχηγοί των διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, εκπρόσωποι αποστολών των Ηνωμένων Εθνών, η Επίτροπος Διοικήσεως, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, Ευρωβουλευτές, πρώην Υπουργοί, πρώην Βουλευτές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και οι Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων. Επίσης παρευρέθηκαν Δήμαρχοι, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, εκπρόσωποι Θρησκευτικών Δογμάτων στην Κύπρο, Πρόεδροι ημικρατικών οργανισμών, εκπρόσωποι οργανώσεων καθώς και άλλοι αξιωματούχοι του κράτους.