28/2/13

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας 28/02/2013

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και η σύζυγός του κα Έλση Χριστόφια υποδέχθηκαν σήμερα στις 6 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τη σύζυγό του κα Άντρη Αναστασιάδη. Τον Πρόεδρο και την κα Αναστασιάδη συνόδευε ο εγγονός τους Άντης.

Ακολούθησε συνάντηση διάρκειας μισής περίπου ώρας, κατά την οποία ο Πρόεδρος Χριστόφιας αστειευόμενος ευχήθηκε στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια «λιγότερο καυτή καρέκλα».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους καθώς και στο Αρχείο του Προεδρικού Μεγάρου.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσει ευθύνες για τα θέματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων σε κάποιον που θα ενδιαφέρεται πραγματικά διότι είναι καυτά θέματα, όπως είπε, και πρόσθεσε: «Ιδιαίτερα στο θέμα των αγνοουμένων πρέπει να προχωρήσουμε με τη διαδικασία. Βρήκαμε πολλά εμπόδια στον δρόμο μας. Νομίζω ότι τελικά η διευθέτηση με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη παράγει έργο και εύχομαι το συντομότερο δυνατόν να φύγει αυτός ο βραχνάς, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πρώτο βήμα, εννοώ δηλαδή την ταυτοποίηση». Είναι πολύ σημαντικό επίσης, πρόσθεσε, το τι θα κάνει η Τουρκία, εάν θα ανοίξει τα αρχεία της.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι μερίμνησε ώστε πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου από την εποχή του Μακαρίου μέχρι και σήμερα να είναι έτοιμα και να τα παραλάβει ο νέος Πρόεδρος.

Ο κ. Χριστόφιας μετέφερε και τις ευχές του προσωπικού του Προεδρικού Μεγάρου με το οποίο είχε στενή επαφή τόσα χρόνια, όπως είπε, σημειώνοντας ότι «δεν ενόχλησα κανέναν όταν ήρθα εδώ πάνω, θεωρώντας ότι όλοι οι άνθρωποι είχαν τη θέση τους και δεν είχα ιδεολογικές αγκυλώσεις».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο απερχόμενος Πρόεδρος είπε: «Αποχωρώ με αισθήματα μεγάλης συγκίνησης. Καλωσόρισα τον Πρόεδρο και του ευχήθηκα αυτή η ʽκαυτήʼ καρέκλα μέχρι να αποχωρήσει να γίνει λιγότερο ʽκαυτήʼ και αν είναι δυνατόν να γίνει ʽδροσερήʼ και, βεβαίως, ευχήθηκα και στην κα Αναστασιάδη να έχει κουράγιο διότι η Πρώτη Κυρία πάντοτε επωμίζεται μεγάλες ευθύνες».

Σε ερώτηση πού θα βρίσκεται, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι οι δημοσιογράφοι θα τον βρίσκουν στο κόμμα του, το ΑΚΕΛ.

Ερωτηθείς κατά πόσον, με αφορμή και τις πρόσφατες επικρίσεις κατά του προσώπου του ότι δεν ζήτησε συγνώμη για την έκρηξη στο Μαρί, θα το πράξει τώρα, ο κ. Χριστόφιας είπε πως η επαναφορά αυτού του θέματος δεν τιμά τον δημοσιογράφο που υποβάλλει τη συγκεκριμένη ερώτηση και πρόσθεσε: «Δεν είναι η ώρα τώρα να επαναφέρετε αυτά τα ζητήματα. Είναι έλλειψη σεβασμού, λυπούμαι που το λέω, και το λέω σε ένα φίλο μου».

Κληθείς να δώσει το μήνυμά του προς τον λαό μετά τη λήξη της πενταετούς θητείας του, ο κ. Χριστόφιας είπε: «Ο κυπριακός λαός έχει την απόλυτη αγάπη μου και τον σεβασμό μου. Έχει κάνει τις επιλογές του, αυτός είναι ο κυρίαρχος. Από εκεί και πέρα η Ιστορία θα μιλήσει για όλους μας. Το είπε και ο κ. Αναστασιάδης προ ολίγου στη Βουλή».