28/2/13

ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - Μαρία Αντούνα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 28/02/2013

ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - Μαρία Αντούνα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 28/02/2013
1. Τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής δίνει σήμερα το απόγευμα ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίας για την εγκατάσταση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

2. «Απόλυτα ευτυχής», δήλωσε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφορικά με τη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης. Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ιωάννης Κασουλίδης, Οικονομικών ο Μιχάλης Σαρρής, Εσωτερικών ο Σωκράτης Χάσικος και Άμυνας ο Φώτης Φωτίου. Υπουργός Παιδείας ορίστηκε ο Κυριάκος Κενεβέζος, Συγκοινωνιών ο Τάσος Μητσόπουλος, ενώ τα ηνία του Υπουργείου Εμπορίου, που μετονομάζεται σε Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αναλαμβάνει ο Γεώργιος Λακκοτρύπης. Στο Υπουργείο Εργασίας εγκαθίσταται ο Χάρης Γεωργιάδης, στο Δικαιοσύνης ο Ιωνάς Νικολάου και στο Υγείας ο Πέτρος Πετρίδης. Νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Χρήστος Στυλιανίδης, Υφυπουργός παρά τω Προέδρω ο Κωνσταντίνος Πετρίδης και Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου ο Παναγιώτης Αντωνίου. Η νενομισμένη διαβεβαίωση των νέων Υπουργών θα δοθεί την Παρασκευή, 1η Μαρτίου, στις 11:00 το πρωί.
3. Η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου διορίζεται στη θέση Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Επίτροπος Μεταρρύθμισης Δημόσιας Υπηρεσίας αναλαμβάνει η Εμανουέλλα Μουσιούττα Λαμπριανίδου και Επίτροπος Προεδρίας για θέματα αποδήμων και θρησκευτικών η Καίτη Κληρίδου, δήλωσε ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. 4. «Η δική μου πολιτική θα είναι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ε/κ σε μια λύση η οποία δεν θα παραγνωρίζει τα δικαιώματα των Τ/κ», ανέφερε ο νέος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν», ενώ κάλεσε την Τουρκία να καθορίσει την πολιτική της προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας αποδεκτής λύσης. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το κλίμα σταδιακά διαφοροποιείται» αναφορικά με τις κατηγορίες κατά της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
5. «Τα περιθώρια είναι περιορισμένα», δήλωσε ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ερωτηθείς αν θα επιδιωχθεί επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου από πλευράς της νέας Κυβέρνησης. Ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στάσης πληρωμών μέχρι και το Μάιο. Σαρρής και Σιαρλή είχαν την Τετάρτη κοινή συνάντηση με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ τον νέο Πρόεδρο συνάντησε και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου. 6. Την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία σε ένα σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο, πριν το (Καθολικό) Πάσχα, που είναι στο τέλος Μαρτίου, εξέφρασε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει αναφορές ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να επιβάλουν ζημιές στις ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο. Εξάλλου, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερ δήλωσε ότι δεν θα πρέπει όλοι οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών να αναγκαστούν να υποστούν ζημιές, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει τη μερική επιβάρυνση των μεγαλύτερων καταθετών.
7. Εντείνουν τις κατηγορίες τους κατά της Κύπρου οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, με τον ηγέτη του SPD Σίγκμαρ Γκάμπριελ να θέτει, με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Bild, εν αμφιβόλω την στήριξη του κόμματός του σε ένα πακέτο διάσωσης της Κύπρου και να κάνει λόγο για φοροδιαφυγή και «Ρώσους ολιγάρχες».
8. «Εάν η Κύπρος χειρισθεί την ανάπτυξη του φυσικού αερίου σωστά, τότε, μέχρι το 2020 - 2025, το Βασιλικό θα γίνει κόμβος υγροποιημένου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη γύρω περιοχή», δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, Χαράλαμπος Έλληνας, χαιρετίζοντας παράλληλα τη διοργάνωση του 2ου Ενεργειακού Συμποσίου, στις 14 και 15 Μαρτίου 2013, στη Λευκωσία 9. Τον Ιανουάριο καταγράφηκε σημαντική εκροή καταθέσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ύψους 1,73 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι καταθέσεις τον Ιανουάριο του 2013 μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών, στα 68,42 δισ. ευρώ, από 70,15 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012.
10. Ισόπαλο 2-2 έληξε χθες το ντέρμπι της 22ης αγωνιστικής μεταξύ της ΑΕΛ και της ΑΕΚ στο Τσίρειο στάδιο, ενώ ΕΝΠ και Νέα Σαλαμίνα εξήλθαν ισόπαλες 0-0.  Χωρίς νικητή ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση της Δόξας Κατωκοπιάς με τον Ολυμπιακό στα Στάδιο Αμμόχωστος / Επιστροφή, στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, με τον αγώνα να λήγει ισόπαλος 1-1.
(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΜΑΝ/..)