22/2/13

Απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στον ΔΗΣΥ 22/02/2013

Ο κ. Αναστασιάδης προσπαθεί να αποκτήσει άλλοθι για να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις στην περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το να προσπαθεί να πείσει ότι η Κυβέρνηση τις έχει δεχθεί, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Το επιτελείο του κ. Αναστασιάδη και οι ηγεσίες των κομμάτων που τον υποστηρίζουν προσπαθούν να πείσουν ότι η Κυβέρνηση τάχα δέχθηκε τις ιδιωτικοποιήσεις. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να αποκτήσουν άλλοθι για να προχωρήσουν στις ιδιωτικοποιήσεις αν ο κ. Αναστασιάδης εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος, να θυμίσουμε, πίεζε και εκβίαζε για άρον-άρον υπογραφή του Μνημονίου, στο οποίο η Τρόικα απαιτούσε άμεσες, με οδικό χάρτη και χρονοδιαγράμματα, ιδιωτικοποιήσεις.

Μακριά από την προεκλογική περίοδο, πριν ακόμη κυριαρχήσουν οι σκοπιμότητες και οι μεταλλάξεις του κ. Αναστασιάδη αλλά και της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, οι αξιωματούχοι του κόμματος δημόσια μιλούσαν για ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, της ΑΤΗΚ και της Αρχής Λιμένων. Όταν η ηγεσία του ΔΗΚΟ, λοιπόν, διαβεβαιώνει τους οπαδούς του ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τον ΔΗΣΥ, ας έχει υπόψη αυτό που γράφει η ανάλυση της JP Morgan ότι 'ο κ. Αναστασιάδης θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει άμεσα τις αλλαγές που θα του ζητηθούν από τους Ευρωπαίους, αφού στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα πρέπει να μαζέψει ψήφους από όσους στήριξαν την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα και οι οποίοι πιστεύουν πως δεν πρέπει να γίνουν πολλές υποχωρήσεις απέναντι στην Τρόικα. Ως εκ τούτου θα πρέπει πρώτα να δείξει στο εσωτερικό ότι είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής και παραχωρεί σταδιακά έδαφος'.

Η JP Morgan συμφωνεί με τη Wall Street Journal που έγραψε πρόσφατα ότι ο κ. Αναστασιάδης θα είναι 'υπάκουος προς την Τρόικα', καθώς και με τη Financial Times που έγραψε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα είναι 'πιο δεκτικός'. Για ποιο πράγμα θα είναι υπάκουος και δεκτικός, το είπε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πριν από λίγες μέρες, ο κ. Asmussen: Για εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες, όπως λέει ο διεθνής Τύπος, ο κ. Χριστόφιας ήταν αρνητικός.

Ο κ. Αναστασιάδης σήμερα μίλησε και για αποκοπές επιδομάτων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι όταν η Τρόικα ήρθε στην Κύπρο επέμενε για αποκοπές κοινωνικών παροχών ύψους 150 εκ. ευρώ. Ο ΔΗΣΥ, στις συναντήσεις που έγιναν με την Κυβέρνηση, απαιτούσε αποκοπές κοινωνικών παροχών ύψους 190 εκ. ευρώ, δηλαδή 40 εκ. ευρώ περισσότερα από όσα έλεγε η Τρόικα. Η δε ηγεσία του ΔΗΚΟ έφερε πρόταση για αποκοπές 250 εκ. ευρώ, αποκοπές μεγαλύτερες κατά 100 εκ. από αυτές που ζητούσε η Τρόικα. Η Κυβέρνηση με τη σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε κατάφερε να περιορίσει αυτές τις αποκοπές για το 2013 στα 113 εκ. ευρώ.

Χθες ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου κατηγορούσε την Κυβέρνηση ότι τάχα παραχώρησε αλόγιστα επιδόματα. Να θυμίσουμε ότι γι’ αυτό μας κατηγόρησε πάρα πολύ όλη αυτή την πενταετία ο ΔΗΣΥ, ότι δηλαδή παραχωρούσαμε αλόγιστα επιδόματα. Ύστερα βγαίνει ο κ. Αναστασιάδης και μας κατηγορεί ότι έχουμε προβεί σε αποκοπές επιδομάτων. Ποιον να πιστέψεις και πότε να τον πιστέψεις; Εδώ προκύπτει θέμα αξιοπιστίας».

Ερωτηθείς ο κ. Στεφάνου είπε: «Με δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης τα 'έβαλε' με τον κατώτατο μισθό ο οποίος κατώτατος μισθός στην Κύπρο βγαίνει έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου – δεν είναι εθνικό κατώτατο όριο μισθού όπως υπάρχει σε άλλες χώρες – και αφορά συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων όπως είναι οι πωλητές και κάποιες άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Δυστυχώς, για τον κ. Αναστασιάδη, το κόμμα του και το επιτελείο το πρόβλημα είναι ο κατώτατος μισθός».