8/2/13

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, στις Βρυξέλλες 08/02/2013

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 αποτελεί θετική εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία εκπέμπει ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον και δημιουργεί προοπτικές για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Τονίζουμε ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας, κάτι που έχει αναγνωριστεί από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Η Κύπρος μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις πέτυχε να εξασφαλίσει ποσό ύψους €1 δις στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής και της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Λαμβάνοντας υπόψη και τους πόρους που μπορούν να διεκδικηθούν από τα ανταγωνιστικά προγράμματα, τα συνολικά έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε €1,3 δις.
Θεωρούμε σημαντικό το γεγονός ότι η Κύπρος θα καταστεί καθαρός αποδέκτης πόρων κατά την περίοδο 2014-2020, από καθαρός συνεισφορέας κατά την προηγούμενη περίοδο. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η Κύπρος σήμερα.
Χαιρετίζουμε την απόφαση για κατανομή ενός σημαντικού ποσού για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της νεανικής ανεργίας, από το οποίο θα έχουν οφέλη και οι άνεργοι νέοι στην Κύπρο. Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι αναγνωρίζονται, για πρώτη φορά, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιώτικα κράτη μέλη, ποσό δε €150 εκ. προβλέπεται για την Κύπρο.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα οποία αποτιμούμε ως θετικά για την Κύπρο σε εθνικό επίπεδο και επωφελή για την Ευρώπη και το μέλλον.