19/2/13

Νέες διαφωτιστικές εκδόσεις του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών 19/02/2013

Με αρκετές νέες εκδόσεις και ενημερωμένες επανεκδόσεις σε διάφορες γλώσσες, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών συνεχίζει την προβολή της Κύπρου και των διαφόρων πτυχών του κυπριακού προβλήματος διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό.

Στις πρόσφατες διαφωτιστικές εκδόσεις περιλαμβάνεται για πρώτη φορά μια σειρά εκδόσεων με τίτλο «Οι θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου» (ελληνικά, αγγλικά). Το ΓΤΠ, σε στενή συνεργασία με τους Αντιπροσώπους των τριών θρησκευτικών ομάδων στη Βουλή, επιχειρεί μέσα από τη σειρά αυτή μια βασική επισκόπηση, ένα εισαγωγικό περίγραμμα για τους «Αρμένιους της Κύπρου», τους «Λατίνους της Κύπρου» και τους «Μαρωνίτες της Κύπρου». Στη σειρά αυτή παρουσιάζεται η ιστορία, ο πολιτισμός, η παρουσία και η συμβολή των τριών θρησκευτικών ομάδων στην κυπριακή κοινωνία.

Κυκλοφόρησε, επίσης, φυλλάδιο για την Αμμόχωστο με τίτλο “The right of return to Famagusta” στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά και ρωσικά. Το εν λόγω φυλλάδιο περιλαμβάνει τη σχετική δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και αναφορές στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκδοση «Window on Cyprus», που φιλοξενεί ιστορικές φωτογραφίες και πρωτότυπα κείμενα και διεξέρχεται τομείς της ζωής και δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ιστορία, πολιτικό σύστημα/διακυβέρνηση, οικονομία, εκπαίδευση και πολιτισμός) επανεκδόθηκε το Φθινόπωρο του 2012 στα αγγλικά με εμπλουτισμένο περιεχόμενο και διενεμήθη στις Βρυξέλλες και αλλού στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα έκδοση “The Republic of Cyprus: An overview” (αγγλικά) περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για την Κυπριακή Δημοκρατία με αναφορές, μεταξύ άλλων, στο πολίτευμα, τη νομοθετική και δικαστική εξουσία, τη γεωγραφία, και τη δημογραφία, με ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό, την ένταξη στην ΕΕ και την οικονομία. Περιλαμβάνει, επίσης, χρονολόγιο των πιο σημαντικών εξελίξεων, επιλογή ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό καθώς και κατάλογο με τις Διπλωματικές Αποστολές της Κύπρου στο εξωτερικό.

Η αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη έκδοση του εντύπου «Ένας πολιτισμός χάνεται: Καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο» (αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά και ιταλικά), μέσα από εξειδικευμένα κείμενα και φωτογραφίες προσφέρει μια εισαγωγή για το βαθμό της συστηματικής, μεθοδικής και πολύμορφης καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο από την Τουρκία από το 1974. Γίνεται, επίσης, αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλουν η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Εκκλησία της Κύπρου ώστε να τεθεί ένα τέλος σ΄ αυτή την «πολιτιστική γενοκτονία» και να επαναπατριστούν οι κλεμμένοι θησαυροί του νησιού. Το αναθεωρημένο έντυπο θα κυκλοφορήσει εντός του 2013 και σε άλλες γλώσσες.

Το έντυπο «Η Κύπρος με μια ματιά», το οποίο περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για διάφορους τομείς και δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυκλοφόρησε με εμπλουτισμένο περιεχόμενο σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, καθώς και στα ρωσικά, και αξιοποιήθηκε κατάλληλα κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπρόσθετα, κυκλοφόρησαν τα πεντάπτυχα φυλλάδια με χάρτη «Κυπριακή Δημοκρατία από το 1960 μέχρι σήμερα» (αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά και ρωσικά) και «Κύπρος: Κέντρο διεθνών επιχειρήσεων και υπηρεσιών» (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά και ρωσικά) τα οποία περιλαμβάνουν επίσης γενικές πληροφορίες για την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι όλες οι πιο πάνω εκδόσεις, οι οποίες ενημερώνονται σε τακτική βάση ανάλογα με τις εξελίξεις, κυκλοφορούν και σε ηλεκτρονική μορφή παρέχοντας τη δυνατότητα ακόμα καλύτερης και ευρύτερης αξιοποίησής τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και καταχώρισης τους σε ιστοσελίδες.

Οι διαφωτιστικές εκδόσεις διανέμονται δωρεάν από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στη Λευκωσία, όπου υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος εκθεσιακός χώρος για την καλύτερη ενημέρωση και πρόσβαση του κοινού. Οι ίδιες εκδόσεις παρέχονται, επίσης, μέσω των Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις χώρες διαπίστευσής τους.