7/2/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη, στη δημοσιογραφική διάσκεψη για το Πιλοτικό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Οργανικών Αποβλήτων του συμπλέγματος κοινοτήτων Λυθροδόντα, στον Λυθροδόντα 07/02/2013

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τις κοινότητες Λυθροδόντα, Αγίας Βαρβάρας, Σιας, Μαθιάτη, Αναλιόντα και Μαρκί, που αποτελούν το Σύμπλεγμα Κοινοτήτων Λυθροδόντα, για την πρωτοβουλία τους να εφαρμόσουν ένα Πιλοτικό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Οργανικών Αποβλήτων στα κοινοτικά τους όρια καθώς και την Ένωση Κοινοτήτων που στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος, συμμετέχει και συνεισφέρει στην υλοποίηση, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, των στόχων που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα αυτό.

Η ανάγκη εφαρμογής τέτοιων προγραμμάτων αποτελεί ηθική υποχρέωση κάθε κοινωνίας και πηγάζει από την ανάγκη μας για περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των πόρων και βελτίωση της διαχείρισής τους. Η ιεράρχηση της διαχείρισης των αποβλήτων θέτει την αξιοποίηση των πόρων ως προτεραιότητα και ως τελευταία επιλογή την ταφή.

Η διαχείριση των οικιακών οργανικών αποβλήτων, λόγω της φύσης και της ποσότητάς τους, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο αφού οι στόχοι που έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ για την εκτροπή των βιοαποικοδομήσιμων από την ταφή δεν έχουν επιτευχθεί και θα πρέπει να γίνουν πολλά προς την κατεύθυνση αυτή.

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ευχόμαστε και ελπίζουμε να δώσει έναυσμα για την εφαρμογή και άλλων παρόμοιων, αποτελεί ένα σημαντικό λίθο στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων ανακύκλωσης και ανάκτησης. Παράλληλα, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει εργαλείο που θα βοηθήσει στην αξιολόγηση δεδομένων και στον αποτελεσματικότερο μελλοντικό προγραμματισμό.

Η πρωτοβουλία αυτή προσφέρει τη δυνατότητα για την προώθηση χωριστής διαλογής των αποβλήτων ώστε να επιτυγχάνεται υψηλής ποιότητας ανακύκλωση και να διευκολύνεται η ανάκτηση. Η χωριστή διαλογή αποτελεί υποχρέωση με βάση τον νέο περί Αποβλήτων Νόμο και συνάδει επίσης με τις πρόνοιες του Σχεδίου Διαχείρισης Οικιακών και Παρομοίου Τύπου Αποβλήτων.

Τα οικιακά απορρίμματα και η διαχείρισή τους αποτελούν μια πολύ σημαντική πρόκληση που αφορά όλους μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος εντάσσεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή οικιακών απορριμμάτων στην Ευρώπη.

Ο προγραμματισμός των δράσεων για τη μείωση, τη χωριστή διαλογή και ορθή διαχείριση των οργανικών αποβλήτων θα πρέπει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δράσεις μας ως κοινωνία στα επόμενα χρόνια. Στα πλαίσια υλοποίησης των δράσεων αυτών αλλά και ενίσχυσης της προσπάθειας που καταβάλλεται για χωριστή συλλογή και βέλτιστη αξιοποίηση των οργανικών οικιακών αποβλήτων, το Τμήμα Περιβάλλοντος στηρίζει ένθερμα αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία και συνδράμει ενεργά, στο μέτρο του δυνατού, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Να είστε σίγουροι ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος πάντοτε θα στηρίζει και θα προωθεί τέτοιου είδους προγράμματα και θα συνεισφέρει με κάθε δυνατό μέσο στην υλοποίησή τους.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα και πάλι να συγχαρώ τις κοινότητες Λυθροδόντα, Αγίας Βαρβάρας, Μαρκί, Σιας, Μαθιάτη και Αναλιόντα και την Ένωση Κοινοτήτων για την πρωτοβουλία αυτή και να υποσχεθώ ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα στηρίξει το πρόγραμμα όπως και την εφαρμογή και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων. Καλή επιτυχία.