7/2/13

Δηλώσεις της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου για τα στεγαστικά προγράμματα 07/02/2013

"Η στήριξη και υπεράσπιση του δικαιώματος στη στέγαση είναι συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης». Αυτό τόνισε σε δηλώσεις της προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ η Υπουργός Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Απαντώντας στις κατηγορίες του βουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη περί «εσκεμμένης τελμάτωσης των προσφυγικών στεγαστικών προγραμμάτων», η κα Μαύρου δήλωσε πως είναι αβάσιμες, αναφέροντας: «Το αβάσιμο της κριτικής απαντάται εύκολα με τα στοιχεία που θα παραθέσουμε. Τις σκοπιμότητες που προσπαθεί να εξυπηρετήσει η χθεσινή ανακοίνωση τις αφήνω στην κρίση σας».

Η κα Υπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, μέσα σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες, στήριξε τον προσφυγικό κόσμο και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μέσω μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, υπερβαίνοντας χρονοβόρες διαδικασίες και τα προβλήματα.

Δήλωσε, επίσης, πως οι αριθμοί σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά προγράμματα μιλούν από μόνοι τους και ανέφερε συγκεκριμένα: «Τα τελευταία πέντε σχεδόν χρόνια:

• Παραχωρήσαμε γύρω στα 2400 οικόπεδα. Ταυτόχρονα έχουν ετοιμασθεί σχέδια διαχωρισμού άλλων 911 νέων οικοπέδων παγκύπρια με στόχο να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι.
• Παραχωρήθηκαν 579 οικόπεδα ως αντιστάθμισμα σε όσους πρόσφυγες διαμένουν σε τουρκοκυπριακές περιοχές. Αυτά αφορούν 160 δικαιούχους στην επαρχία Λευκωσίας, 45 στην επαρχία Πάφου, 210 στην επαρχία Λάρνακας και 164 στην επαρχία Λεμεσού. Ο διαχωρισμός άλλων 199 στην Κοκκινοτριμιθιά θα αποπερατωθεί στις αρχές του 2014, ενώ παράλληλα έχουν ετοιμασθεί σχέδια διαχωρισμού επιπρόσθετων 3000 οικοπέδων έτσι που μέσα στα επόμενα χρόνια να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους.
• Έχουν επίσης παραχωρηθεί 670 οικόπεδα σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
• Έχει παραχωρηθεί πιστοποιητικό μίσθωσης σε όσους πρόσφυγες διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες ως ενδιάμεση λύση, αφού τελική επιδίωξή μας είναι η παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας. Μέχρι σήμερα 1681 δικαιούχοι εκτοπισθέντες έχουν πάρει πιστοποιητικό μίσθωσης.
• Ανεγείραμε 760 νέες οικιστικές μονάδες σε οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων με δαπάνη που υπερβαίνει τα 60 εκ. ευρώ».

Η κα Μαύρου τόνισε επίσης: «Τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουμε προβεί σε εκδηλώσεις παραχώρησης οικοπέδων αυτοστέγασης σε δικαιούχους, και αυτό το πράξαμε σεβόμενοι την προεκλογική εκστρατεία. Είμαι βέβαιη ότι αν πράτταμε διαφορετικά θα κατηγορούμασταν και πάλι από την αντιπολίτευση, ίσως και πιο έντονα».

Παράλληλα, όμως, υπηρεσιακά συνεχίζεται η παραχώρηση οικοπέδων και κατοικιών, έστω και με πιο αργούς ρυθμούς, δήλωσε και πρόσθεσε ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή υπήρξε συνεδρίαση της Υπηρεσίας Μερίμνης Λάρνακας με στόχο την παραχώρηση οικοπέδων αυτοστέγασης σε δικαιούχους.

«Ο προσφυγικός κόσμος γνωρίζει πολύ καλά πως η στεγαστική πολιτική των τελευταίων πέντε χρόνων έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς αδικίες και στρεβλώσεις πολλών χρόνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντιμετώπιση των προσφύγων εκ μητρογονίας και όσων κατοικούν σε τουρκοκυπριακές περιοχές», σημείωσε η κα Υπουργός.

Τέλος, κάλεσε όλους να στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες και να αντιταχθούν στις φωνές που ακούγονται κατά καιρούς για περιορισμό του κοινωνικού ρόλου που οφείλει να έχει το κράτος.