7/2/13

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου σε δημοσιογραφική διάσκεψη του Δήμου Στροβόλου με αφορμή την υλοποίηση «Πρότασης Δράσης» στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Ταμείων Ένταξης 07/02/2013


Θα ήθελα αρχικά να συγχαρώ τον Δήμο Στροβόλου, καθώς και τους εταίρους που έχουν συμβληθεί τρόπον τινά με τον Δήμο Στροβόλου – τον Δήμο Λακατάμιας, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας, την εταιρεία Opinion & Action Services και το ίδρυμα του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Στροβόλου – για την επιτυχία τους να συγκροτήσουν «Πρόταση Δράσης» κάτω από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, το οποίο χρηματοδοτεί δράσεις για την ένταξη των μεταναστών, και να εγκριθούν ως οι τελικοί δικαιούχοι για την υλοποίησή της.

Τις τελευταίες δεκαετίες η νόμιμη μετανάστευση έχει αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για ανάπτυξη και η ορθή διαχείρισή της αποδεικνύεται προς όφελος τόσο των χωρών προορισμού των μεταναστών όσο και των χωρών προέλευσης και των ίδιων των μεταναστών. Οι πολιτικές για τη μετανάστευση θα πρέπει, όμως, απαραίτητα να συνοδεύονται από τις αντίστοιχες πολιτικές που να έχουν στόχο την ένταξη των μεταναστών μέσα από μια δυναμική, μακροπρόθεσμη και συνεχή αμφίδρομη διαδικασία αμοιβαίας αποδοχής, η οποία απαιτεί τη συμμετοχή των μεταναστών, των απογόνων τους, αλλά και της κοινωνίας υποδοχής. Η ιστορία της χώρας μας, αλλά και η ιστορία και οι αρχές και αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλουν πλέον ως κοινωνική αναγκαιότητα και ιστορικό χρέος τη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος διαβίωσης και πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας για όλους τους πολίτες.

Σ’ αυτή τη θεώρηση, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών ευρύτερα βρίσκεται στην καρδιά των στρατηγικών και πολιτικών σε ό,τι αφορά το στάδιο του σχεδιασμού, της εφαρμογής και της αξιολόγησης αυτών των πολιτικών. Η προσέγγιση είναι σαφής: η επιτυχία στην εφαρμογή των πολιτικών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον βαθμό στον οποίο τα όργανα ενάσκησης εξουσίας και οι κοινωνικές ομάδες που γίνονται φορείς και κοινωνοί αυτών των πολιτικών έχουν ουσιαστική και άμεση εμπλοκή στη διαδικασία της χάραξης και της υλοποίησής τους. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει, λοιπόν, να διαδραματίσει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά στην προώθηση των στόχων της ένταξης, διότι στον Δήμο και στην Κοινότητα είναι που λαμβάνει χώραν κάθε πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα και εκεί βρίσκεται κατ’ εξοχήν το ουσιαστικό πεδίο κάθε πολιτισμικής ζύμωσης.

Στη χώρα μας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ένταξη των μεταναστών θέτει από το 2010 το πλαίσιο και το περιεχόμενο μιας συγκροτημένης πλέον και ολοκληρωμένης στρατηγικής, η οποία με τις δράσεις της καλύπτει όλες τις απαραίτητες πτυχές του δημόσιου και οικογενειακού βίου, όπως είναι η πληροφόρηση, η εξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση και η κατάρτιση, η υγεία, η στέγαση, ο πολιτισμός και η συμμετοχικότητα. Η εθνική μας στρατηγική θεωρεί ως θεμελιώδη τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανωμένων φορέων της τους οποίους ενεργοποιεί κατάλληλα μέσα από το Σχέδιο Δράσης, προβλέποντας δράσεις και πρωτοβουλίες μέσα από συμπράξεις τοπικών φορέων, αλλά και μέσα από συμπράξεις τοπικών φορέων, κρατικών αρχών, κοινωνικών εταίρων, Μη Κυβερνητικών Οργανισμών κ.ά. Όχι τυχαία, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο και στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας το Υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησε – ομολογουμένως με επιτυχία - Συνέδριο Εμπειρογνωμόνων στη Λευκωσία με κεντρικό θέμα ακριβώς τον ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι τοπικές αρχές στη χάραξη και στην υλοποίηση των πολιτικών για την ένταξη.

Θα ήθελα, λοιπόν, να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για τη σημερινή πρωτοβουλία που ο Δήμος Στροβόλου και οι συνεργαζόμενοι εταίροι παρουσιάζουν και να συγχαρώ τους αγαπητούς Δήμαρχους και τους υπόλοιπους επικεφαλής. Η πρωτοβουλία είναι απόδειξη της ολοένα και πιο ζωηρής ενεργοποίησης της τοπικής αυτοδοίκησης στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων για την ένταξη και είμαι ταυτόχρονα πολύ αισιόδοξη ότι η εμπειρία και η γνώση που θα αποκτηθούν θα μπορούν να αποτελέσουν στη συνέχεια σημαντικά εργαλεία προς αξιοποίηση και από άλλους Δήμους και άλλους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα από νέες συμπράξεις και νέες μορφές συνεργασίας και συλλογικότητας. Διαβεβαίωση δική μου είναι ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα βρίσκεται αρωγός και συμπαραστάτης σε αυτές τις προσπάθειες, αλλά ταυτόχρονα και συνεργάτης σε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες που θα εξυπηρετούν τους στόχους που ως πολιτεία έχουμε θέσει.