7/2/13

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη για την τουριστική πολιτική της Κυβέρνησης 07/02/2013

Με τους συνεργάτες μου, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Γενικό Διευθυντή του ΚΟΤ, κρίναμε σκόπιμο να παραχωρήσουμε αυτή τη συνέντευξη Τύπου προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τα εξαιρετικά αποτελέσματα της τουριστικής πολιτικής της Κυβέρνησης, αλλά κυρίως για όσα έχουμε δρομολογήσει και τα οποία προδιαγράφουν ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον της τουριστικής μας βιομηχανίας.

Το 2012 ήταν μια χρονιά που έληξε με ρεκόρ επιτυχιών. Το 2012 είχαμε αύξηση 11% στα έσοδα από τον τουρισμό σε σύγκριση με το 2011, ενώ στις αφίξεις τουριστών υπήρξε αύξηση 3% σε σύγκριση με αυτές του 2011, η οποία πιστώνεται στην αύξηση, κατά κύριο λόγο, του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία κατά 42%. Σε μια δύσκολη οικονομική χρονιά για την Κύπρο, η τουριστική βιομηχανία όχι μόνο άντεξε, αλλά μας έδωσε γερές ανάσες.

Η αλήθεια είναι ότι όταν ανέλαβα τα καθήκοντα μου στο Υπουργείο Εμπορίου τον περασμένο Μάρτιο, στην πρώτη μου συνάντηση με τον ΚΟΤ, αλλά και με διάφορους εκπροσώπους της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ήταν διάχυτη η ανησυχία ότι το 2012 ο τουρισμός δεν θα πήγαινε τόσο καλά όσο το 2011. Τα αποτελέσματα, όμως, διέψευσαν τους απαισιόδοξους.

Βέβαια, αυτά τα αποτελέσματα δεν ήρθαν τυχαία. Σε άψογη συνεργασία με τον ΚΟΤ, θέσαμε κάποιες προτεραιότητες και ένα συνολικό πρόγραμμα δράσης με βασικά στοιχεία:
 την προώθηση του πενταετούς στρατηγικού σχεδίου του ΚΟΤ για τον τουρισμό, με κύριους άξονες τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται:

• Η υλοποίηση έργων υποδομής όπως τα γήπεδα γκολφ. Ήδη, όπως γνωρίζετε βρίσκονται σε λειτουργία τέσσερα γήπεδα γκολφ, ενώ έχουν εκδοθεί πολεοδομικές άδειες για τη δημιουργία τριών νέων τέτοιων γηπέδων, καθώς και μια άδεια για αναβάθμιση υφιστάμενου.

• Η κατασκευή μαρίνων για ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού. Είναι γνωστό ότι ήδη η Μαρίνα Λεμεσού, ένα πραγματικά μεγαλεπήβολο έργο, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης των εργασιών και σύντομα θα δούμε τον ελλιμενισμό εκεί των πρώτων σκαφών. Παράλληλα, η Κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για τη Μαρίνα της Λάρνακας μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τον Στρατηγικό Επενδυτή και τώρα αναμένουμε να εξεύρει την αναγκαία χρηματοδότηση για να προχωρήσει με το έργο. Επίσης, να υπενθυμίσω πως στις 27 Απριλίου 2012 καταλήξαμε σε συμφωνία με τον επενδυτή για την ανάπτυξη της Μαρίνας Αγίας Νάπας, κλείνοντας έτσι μια εκκρεμότητα που παρέμενε ανοικτή για αρκετό διάστημα.

• Η ανάληψη μιας σειράς από δράσεις για την προώθηση και προβολή του θεματικού τουρισμού, όπως είναι ο συνεδριακός τουρισμός - μια προσπάθεια που ενισχύεται με την ανάληψη πλέον της διαχείρισης για δύο χρόνια του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία» από τον ΚΟΤ - αλλά και ο ιατρικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο τουρισμός γάμων κ.λ.π.

• Η αξιοποίηση διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων ύψους €16 εκ. σε διάφορα προγράμματα για την ενίσχυση της τουριστικής μας βιομηχανίας. Ανάλογα βέβαια, είχαμε αξιοποιήσει και την Κυπριακή Προεδρία για την προβολή της Κύπρου ως αξιόλογου τουριστικού προορισμού, μια προσπάθεια που ενισχύθηκε και από τη διοργάνωση στη Λευκωσία τον περασμένο Οκτώβριο του 11ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Τουρισμού.

• Η ανάπτυξη και λειτουργία από τον Στρατηγικό Επενδυτή των δύο νέων αεροδρομίων στη Λάρνακα και την Πάφο.


• Η παροχή πολεοδομικών και άλλων οικονομικών κινήτρων προς τους ξενοδόχους, αλλά και σε κέντρα αναψυχής, για αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων και των διαφόρων υπηρεσιών που παρέχουν.
• Η σύσταση, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές και τους φορείς του ιδιωτικού τομέα, έξι Περιφερειακών Εταιρειών Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, οι οποίες με χρηματοδότηση από τον ΚΟΤ θα συμβάλλουν στην προώθηση και προβολή των τουριστικών τους περιοχών.

• Η συμμετοχή σε περισσότερες από 600 διεθνές τουριστικές εκθέσεις, η φιλοξενία στην Κύπρο χιλιάδων μελών της τουριστικής βιομηχανίας και ξένων δημοσιογράφων και η διεξαγωγή σειράς διαφημιστικών εκστρατειών.

• Η ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων στην Κύπρο για βελτίωση της προσβασιμότητας των τουριστών είτε με την εγκαινίαση νέων δρομολογίων από αερογραμμές χαμηλού κόστους, όπως η Ryanair και η Easyjet, είτε με την επέκταση των δρομολογίων αερογραμμών προς την Κύπρο, όπως της Emirates και της Etihad.

• Σε ό,τι αφορά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, σταδιακά καταφέραμε το 2012 αυτή να επεκταθεί από την 1η Μαϊου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Ακόμη πιο σημαντική προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προχθές, 5 Φεβρουαρίου, με την οποία η περίοδος για ναυλωμένες πτήσεις από τη Ρωσία θα επεκτείνεται από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Μια απόφαση που αναμένεται να αποφέρει μια επιπρόσθετη αύξηση 100.000 – 150.000 τουριστών από τη Ρωσία για το 2013 και σε έσοδα μια επιπρόσθετη αύξηση €120 -170 εκ.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες που θέσαμε με τον ΚΟΤ για στήριξη, ενίσχυση και αναβάθμιση της τουριστικής μας βιομηχανίας, συμπεριλαμβάνονται επίσης:

 η επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών για την περίοδο Φεβρουαρίου 2013 – Απριλίου 2014. Στη Σχολή θα φοιτήσουν 31 άτομα, από τους οποίους οι 28 θα είναι ρωσόφωνοι.

 η διευκόλυνση θεωρήσεων εισόδου από χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία. Όπως η Ρωσία, έτσι και η Ουκρανία είναι μια αγορά με εξαιρετικές προοπτικές για διοχέτευση τουριστών στην Κύπρο. Αυτό το θέμα με την Ουκρανία ήταν από τις πρώτες επιδιώξεις που έθεσα και είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι μέσα στους λίγους μήνες που πέρασαν μπορέσαμε να φέρουμε αποτέλεσμα. Κάτι ανάλογο τώρα προωθούμε και για την Κίνα.

 η αξιοποίηση των επισκέψεων μου σε Ισραήλ, Ιορδανία, Αίγυπτο, Λίβανο. Εισήγηση για διαμόρφωση κοινών πακέτων με τους γείτονές μας για τουρίστες από μακρινούς προορισμούς όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Κορέα.

Με τον ΚΟΤ, όμως, αποφασίσαμε και μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του ίδιου του Οργανισμού και την αύξηση της αποδοτικότητάς του. Σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν τόσο ο εξορθολογισμός των εξόδων του όσο και η αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των γραφείων εξωτερικού, με στόχο την προσέλκυση τουριστών από διαθέσιμες νέες αγορές.

Όλοι νομίζω συμφωνούμε πως η τουριστική βιομηχανία είναι ένα κρίσιμο κομμάτι στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε γιατί μπορεί να προσφέρει πολλά στην οικονομία μας, αλλά και γιατί αποτελεί μέρος της κουλτούρας μας. Αυτή είναι μια πτυχή την οποία δεν πρέπει να παραμελούμε σε καμιά περίπτωση και συνδέεται και με σημαντικά ζητήματα όπως η απασχόληση Κυπρίων στον κλάδο, το επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών κ.λ.π. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση στους ξενοδόχους για εργοδότηση Κυπρίων στην τουριστική βιομηχανία. Ίσως το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της κυπριακής κουλτούρας είναι η φιλοξενία. Η αποξένωση της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας από Κύπριους εργαζόμενους αποστερεί από τους τουρίστες τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να απολαύσουν την κυπριακή φιλοξενία, κάτι που έχει άμεση επίπτωση στο επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους τουρίστες. Αν μιλάμε, λοιπόν, για την ανάγκη αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών στους τουρίστες, θα πρέπει οι ξενοδόχοι να προσλαμβάνουν Κύπριους.