4/2/13

Η Υπουργός Υγείας κα Ανδρούλα Αγρότου ανακοίνωσε τα πορίσματα ερευνών που αφορούν καταγγελίες για τη Γυναικολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου και για το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού 04/02/2013

Η Υπουργός Υγείας κα Ανδρούλα Αγρότου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα πορίσματα των ερευνών αναφορικά με τις καταγγελίες για τη Γυναικολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου και για το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της καταγγελίας εγκύου γυναίκας κατά ιατρών της Γυναικολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από έμπειρη Γυναικολόγο κατέδειξε ότι δεν προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα.

Στην έκθεση της η λειτουργός κατέγραψε τα ευρήματα της από τη μελέτη των σημειώσεων της γιατρού στον φάκελο. Σύμφωνα με αυτές τις σημειώσεις από υπερηχογράφημα που έγινε στη γυναίκα στις 21 Ιανουαρίου 2013, απεικονίστηκε ενδομήτριος σάκος κύησης χωρίς εμβρυικά στοιχεία.

Επειδή δεν κατέστη δυνατή η απεικόνιση εμβρυακών στοιχείων και καταγραφή καρδιακής λειτουργίας ως αναμενόταν να υπάρχει σε μια κύηση επτά εβδομάδων, δόθηκαν οδηγίες στη γυναίκα για εξέταση ποσοτικής β χοριακής ορμόνης και επανάληψη αυτής της ορμόνης σε 48 ώρες. Δόθηκε στη γυναίκα ραντεβού για εξέταση της στις 23 Ιανουαρίου 2013, ημέρα που θα συμπληρώνονταν οι 48 ώρες σύμφωνα με τις οδηγίες που της είχαν δώσει.

Η λειτουργός περιγράφει στην έκθεση της ότι συνομίλησε με τις γιατρούς και καταγράφει ότι πήρε από αυτές τη διαβεβαίωση ότι ουδέποτε συνέστησαν στην γυναίκα τερματισμό της κύησης παρότι ανησύχησαν γι’ αυτό.

Η ιατρός που διενήργησε την έρευνα σημειώνει παράλληλα πως ενώ θεωρητικά ανευρίσκεται καρδιακή λειτουργία στα έμβρυα στην έκτη-έβδομη εβδομάδα κύησης, στην πράξη πολύ συχνά συμβαίνει να τίθεται εσφαλμένη διάγνωση παλίνδρομου κύησης κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο. Η καταγραφή καρδιακής λειτουργίας στην έκτη έως όγδοη εβδομάδα αμηνόρροιας κυοφορίας είναι μεν καθησυχαστική η απουσία της ωστόσο δεν ισούται πάντα με παλίνδρομο κύηση αποβολή.

Αναφορικά με το ερώτημα γιατί στο Μακάρειο Νοσοκομείο δεν καταγράφηκε καρδιακή λειτουργία του εμβρύου ενώ την ίδια ημέρα ιδιώτης γυναικολόγος κατέγραψε καρδιακή λειτουργία, η λειτουργός σημειώνει πως ο ιδιώτης γιατρός τον οποίον επισκέφθηκε η γυναίκα είναι έμπειρος ειδικός στη διεξαγωγή υπερήχων σε εγκύους και ότι διέθετε υψηλής τεχνολογίας μηχάνημα.

Στο καταληκτικό σημείο της έκθεσης της, η ιατρός επισημαίνει πάντως ότι οι ιατροί που εξέτασαν τη γυναίκα πιθανόν να μην διατύπωσαν σωστά την υποψία τους για αποβολή, με αποτέλεσμα να εκληφθεί από τη γυναίκα ότι της μίλησαν για αποβολή ή και για τερματισμό της κύησης.

Επισημαίνεται δε ότι θα μπορούσαν να εισηγηθούν στη γυναίκα να επανέλθει, χωρίς να προβούν σε άλλο σχόλιο και χωρίς να αναφερθούν στις υποψίες τους. Παράλληλα, οι γιατροί που χειρίστηκαν το συγκεκριμένο περιστατικό θα μπορούσαν να παραπέμψουν την παραπονούμενη στο ειδικό τμήμα υπερήχων με νέα μηχανήματα, το οποίο λειτουργεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο για δεύτερη εξέταση και τελική διάγνωση.

Οι ενέργειες των δύο ιατρών, όπως τονίζεται στην έκθεση, προκάλεσαν αναστάτωση στην παραπονούμενη με αποτέλεσμα να απευθυνθεί σε ιδιώτη γυναικολόγο.

Καταλήγοντας, η κα Αγρότου εξέφρασε τη συμπάθεια της στην παραπονούμενη, τονίζοντας ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στο Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του οποίου ο Διευθυντής κ. Ανδρέας Γεωργίου έχει οδηγίες να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες με στόχο να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες περιπτώσεις.

Ως προς το δεύτερο περιστατικό, το οποίο αφορά την υπόθεση νεκρού εμβρύου που βρέθηκε στα βιολογικά απόβλητα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, η κα Αγρότου διέταξε τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας

Η κα Αγρότου τόνισε πως στην έκθεση γεγονότων που υποβλήθηκε από τον Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού υπάρχουν πολλά σημεία που χρειάζονται διευκρινίσεις, προκειμένου για να εξακριβωθούν σε όλη τους την έκταση τα πραγματικά γεγονότα.

Ο ερευνών λειτουργός, επισήμανε η κα Αγρότου, θα διοριστεί άμεσα.

Τέλος, η Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι την έκθεση γεγονότων από τον Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού καθώς και επτά καταθέσεις για την υπόθεση τα είχε στα χέρια της από την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα.