Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας
Το έδαφος της χώρας μας δεν θα χρησιμοποιηθεί για να γίνουν επιθετικές ενέργειες, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε σχέση με την κατάσταση την περιοχή, σημειώνοντας ότι στόχος και προσδοκία μας είναι να σταματήσει αυτή η κατάσταση πραγμάτων, ενώ για την Πύλα είπε ότι υπήρξε αντίδραση από τουρκικής πλευράς και ζητήθηκε από τα Ηνωμένα ‘Εθνη (HE) να υπάρξει μικρή παύση.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή αποκαλυπτηρίων των πεσόντων και των αγνοουμένων της Ζώδιας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει «τη νέα ένταση στην Πύλα», είπε: «Eλπίζω να μην εξελιχθεί σε ένταση. Όντως υπήρξαν προβλήματα, υπήρξε αντίδραση από τουρκικής πλευράς, από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις. Μας ζητήθηκε από τα ΗΕ να υπάρξει μια μικρή παύση και ότι όλα θα επανέλθουν ως είχαμε πετύχει μέσα από τη Συναντίληψη.
Παρακολουθούμε το θέμα, είμαστε σε επαφή με τα ΗΕ και αναλόγως θα κάνουμε και σχετικές δηλώσεις.
Αλλά μπορώ να σας πω ότι υπήρξε αίτημα για να υπάρξει μικρή παύση, και διαβεβαίωση ότι θα επανέλθει η κατάσταση πραγμάτων».
Ερωτηθείς αν η Συναντίληψη περιλαμβάνει μηχανισμό που να προνοεί διέξοδο από θέματα που προκύπτουν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Kαι στο θέμα της Πύλας, αλλά και σε άλλες περιοχές της νεκρής ζώνης, με έκταση 184 χλμ, υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια από πλευράς τουρκικών κατοχικών δυνάμεων να αμφισβητήσουν το καθεστώς της νεκρής ζώνης. Ήταν και αυτό που οδήγησε στη δική μας πρωτοβουλία, γιατί ήταν δική μας η πρωτοβουλία η Συναντίληψη που επιτεύχθηκε.
Αυτά τα οποία τα ΗΕ γνωρίζουν πάρα πολύ καλά θα πρέπει να εφαρμοστούν. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας οτιδήποτε διαφορετικό.
Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα για μικρή, σύντομη παύση, παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε αναλόγως».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι επαφίεται στην καλή θέληση των δύο πλευρών για να εφαρμοστεί η Συναντίληψη και ερωτηθείς πώς μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Mια μικρή παύση έχει ζητηθεί, τα ΗΕ λένε ότι ενδεχομένως και αύριο να επανέλθουν οι εργασίες όπως υπήρξε Συναντίληψη. Να σας πω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, ειδικότερα τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας παρακολουθούν την εξέλιξη του θέματος και αναλόγως των εξελίξεων θα επανέλθουμε».
Ερωτηθείς αν θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) του ΟΗΕ αργότερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν έχει προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ των ΗΕ.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Eχω δει τη δήλωση του κ. Tatar.
Ελπίζω σε αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία, ο κ. Tatar σε συνεννόηση με την Τουρκία να δώσουν την έγκρισή τους για τον διορισμό του απεσταλμένου, συγκεκριμένη προσωπικότητα που αποφάσισε ο ΓΓ των ΗΕ. Όπως ανέφερα και χθες, και από αμερικανικής πλευράς και από πλευράς των ΗΕ, την περασμένη βδομάδα είχα συνάντηση με τον κ. Lacroix, η προσπάθεια συνεχίζεται παρά την αρχική τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς. Ελπίζω να είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί».
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με το θέμα του θαλάσσιου διαδρόμου για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Χαιρετίζω τη δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής. Όντως στηρίζει η ΕΕ την προσπάθεια αυτή. Συνεχίζουμε τις διεργασίες σε τεχνοκρατικό και σε διπλωματικό επίπεδο. Την Τετάρτη θα είμαι στο Παρίσι, είναι μία από τις βασικές προτάσεις που θα συζητηθούν, χαιρετίζω την ουσιαστική στήριξη από πλευράς Γαλλίας στην υλοποίηση αυτής της πρότασης και αναλόγως των εξελίξεων θα δούμε πώς προχωρούμε».
Σε ερώτηση για την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Blinken χθες στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η επίσκεψη ήταν αιφνιδιαστική, δεν ήταν προγραμματισμένη.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο κ. Blinken μου μετέφερε τις συζητήσεις που είχε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αναγνωρίζουν τον ρόλο που μπορεί – δεν θέλω να υπερβάλλω – (να διαδραματίσει) η Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι το κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή, και αυτό που είπε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής είναι σημαντικό, αλλά και τις εξαίρετες σχέσεις που έχουμε με τα γειτονικά κράτη.
Και με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και με τον Βασιλιά της Ιορδανίας συζητήθηκε η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς αν θα δοθούν στρατιωτικές διευκολύνσεις, Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι, καμιά στρατιωτική διευκόλυνση, αλλά υπήρξαν ευχαριστίες από πλευράς του κ. Blinken για την εκκένωσή και για την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το έδαφος της χώρας μας δεν θα χρησιμοποιηθεί για να γίνουν οι όποιες επιθετικές ενέργειες. Εξάλλου, στόχος μας, προσδοκία μας είναι να σταματήσει αυτή η κατάσταση πραγμάτων».
Σε ερώτηση αν εξετάζεται το σενάριο να συνοδεύεται η ανθρωπιστική βοήθεια από πλοία πολεμικού ναυτικού κάποιας χώρας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε «φυσικά, είναι μια πτυχή από τις πολλές που έχει εξεταστεί. Έχουμε συγκεκριμένο έγγραφο εργασίας το οποίο μοιράστηκα και με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών χθες, αλλά και με κάποια άλλα κράτη, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον Γάλλο Πρόεδρο, και το οποίο είναι πολύ συγκεκριμένο, βήμα προς βήμα. Και σίγουρα σε αυτό το έγγραφο εργασίας αγγίζουμε και αυτό το θέμα που έχετε ρωτήσει».