4/2/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας διόρισε Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας 04/02/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας επέδωσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Πράξη Διορισμού του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Σπύρου Σταυρινάκη.

Στη συνάντηση κατά την οποία επέδωσε στον κ. Σταυρινάκη την Πράξη Διορισμού του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η Πολιτεία για πολλούς λόγους, τους οποίους ανέλυσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θεωρεί απαραίτητο τον διορισμό Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, με την ένταξη μας στην Ευρωζώνη και η κρίση την οποία διερχόμαστε δημιουργεί ανάγκες περαιτέρω βοήθειας προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Είναι κάτι που και ο ίδιος ο Διοικητής έχει τονίσει επανειλημμένα και έχω αποφασίσει να ασκήσω τα καθήκοντα μου, τα οποία μου παραχωρεί το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανεξαρτήτως της στιγμής θεωρώ απαραίτητη αυτή την Πράξη να γίνει, και να γίνει με ανιδιοτέλεια. Ο Σπύρος Σταυρινάκης είναι καλά γνωστό ότι δεν είναι αριστερός. Είναι ένα συνειδητό διευθυντικό στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και επειδή έχω ‘πράξει’ τον άνθρωπο όταν συνόδευε τον φίλο νέο Διοικητή, και τον θεωρεί απαραίτητο ο Διοικητής δίπλα του, αποφάσισα να προβώ στην Πράξη Διορισμού του ως Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Θέλω να του ευχηθώ περαιτέρω δημιουργική σταδιοδρομία δίπλα από τον νέο Διοικητή. Χρειάζεται διοίκηση η Κεντρική Τράπεζα η οποία να επιδεικνύει αγαστή συνεργασία διότι οι στιγμές είναι κρίσιμες. Σε λίγο καιρό θα περάσει στις ευθύνες της και η εποπτεία του Συνεργατισμού, πράγμα πολύ σημαντικό, και θα έχει και άλλη ευθύνη (η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας). Άρα, είναι σημαντικό να μοιραστεί τις ευθύνες με άνθρωπο που έχει αποδείξει ότι είναι έντιμος και ότι οι πλάτες του είναι γερές».

Από την πλευρά του ο κ. Σταυρινάκης είπε: «Εργάζομαι για σχεδόν 35 χρόνια στην Κεντρική Τράπεζα και πρέπει να δηλώσω ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου είναι πρωτόγνωρες και ιστορικές. Είναι, ίσως, οι μεγαλύτερες από το 1974 που αντιμετωπίζει το σύστημα. Δυστυχώς, τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας, είναι μπροστά μας. Η χρονιά που έχει κλείσει ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, οι πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης που έχει κατ’ αρχάς συμφωνηθεί με την Τρόικα θέτουν τεράστιες ευθύνες πάνω στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και για να αναληφθούν αυτές οι ευθύνες χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά. Από δικής μου σκοπιάς μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ως ανεξάρτητος θεσμός θα εκτελέσει στο ακέραιο το καθήκον της για να ξεπεράσει η χώρα μας όλα αυτά τα προβλήματα».

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκος Δημητριάδης, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης, ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Γιώργος Ιακώβου και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρίστος Χριστοφίδης.

Ο κ. Σταυρινάκης γεννήθηκε το 1950. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και πήρε το μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Σιέφιλντ. Προσλήφθηκε στην Κεντρική Τράπεζα το 1978 και μέχρι το 2006 τα καθήκοντά του περιελάμβαναν υπηρεσία στο Τμήμα Εποπτείας Τραπεζών. Το 2006 έγινε Ανώτερος Διευθυντής και ανέλαβε την Εποπτεία του Τμήματος Στατιστικής και του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών, το τελευταίο μέχρι το 2008 όταν του δόθηκε η εποπτεία του Τμήματος Διασφάλισης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Νοέμβριο 2010 ανέλαβε την εποπτεία του Τμήματος Ασφάλειας και Τεχνικών Υπηρεσιών. Τον Μάιο του 2012 ανέλαβε την εποπτεία του Τμήματος Εποπτείας και Ρύθμισης Τραπεζικών Ιδρυμάτων, της Υπηρεσίας Αδειοδότησης Τραπεζικών Ιδρυμάτων, του Τμήματος Διασφάλισης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων.

Το 2007 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Αναπληρωτής Διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κύπρο.